Här är Sveriges första ”Esporthall”
I Uddevalla Kommun kommer landets första esporthall öppna.
Konceptet är en plats där ungdomar kan mötas och träna esport.
– För oss är det ingen skillnad att stötta esport-verksamhet som att stötta andra sporter, säger Annelie Högberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Det var under researcharbetet med dokumentärserien som vi först fick höra talas om en ”Esporthall” som ska öppnas i Uddevalla. Kommunen har redan gett grönt ljus och mig veterligen är det en unik kommunal satsning. Men en esporthall, vad är det?
Jo, tanken är att det ska finnas en plats dit esportande ungdomar kan gå för att träna och träffa liksinnade. Ett slags internetcafé fast med fokus på just esport.
Karl Sergel, hjärnan bakom projektet, är hemlighetsfull när SVT når honom. Allt är inte färdigt, men Karl bekräftar att projektet är i slutspurten.
Han säger att en viktig aspekt kommer vara att bryta fördomar om esporten – framförallt sådana om ohälsosamma vanor, så som stillasittande och energidrickor.
– Vi kommer ha en träningshall och köra med hälsosmoothies, säger Karl.
Dessutom verkar det som Esporthallarna kommer dyka upp på fler ställen i landet.
– Detta är på gång i fler än åtta kommuner från hela landet, säger Karl Sergel.
I Uddevalla Kommuns dokumentation finns fler uppgifter om projektet. Beslutet togs redan i November och kommunen går in med 250 000 kronor samt bistår med lokaler. Uddevalla Esportförning ska i sin tur ’arrangera tävlingar, ligor och andra aktiviteter efter skoltid som skapar en attraktiv och engagerande mötesplats för medborgare med spelintresse’.
Bland politikerna i Uddevalla finns Anneli Högberg (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Hon är en av personena som fattade beslut om avtalet med Esporthallen.
– Esport kan vara väldigt bra och nyttigt för många ungdomar. Det handlar inte bara om att spela på nätterna och föräldrar som tycker det är jobbigt. Det finns väldigt många fördomar som vi behöver bryta, och detta är en idé för att stötta barn- och ungdomar i deras fritidsaktiviteter, säger Annelie Högberg.
I beslutet framgår att en förutsättning för verksamheten kommer vara samarbeten som sträcker sig över kommunen, ideell sektor och näringslivet.
Detta innebär att fler företag och/eller organisationer kommer vara inblandade i Esporthallen.
Fram tills dess att alla papper är påskriva och hallen öppnad avböjer Karl att kommentera vilka fler partners som är inblandade. SVT kan dock redan nu avslöja att Svenska spel finns med på ett hörn. Spelbolaget har på senare tid stöttat allt fler esport-projekt, till exempel sponsrar de svenska VM-laget i Dota2.
Om allt rullar på utan förhinder kommer esporthallen invigas i början av oktober. Då släpps också mer information om projektet.
Hör mer från Annelie Högberg (S) på SVT Play.
För oss är det ingen skillnad att stötta esport-verksamhet eller att stötta fotboll, ridning och andra sporter. Esporten är ganska okänd av vuxna, men många ungdomar är aktiva.
Annelie Högberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.