Esport Inifrån går in i klippning
Okategoriserade 

Esport Inifrån går in i klippning

Idag går startskottet för den sista fasen av Esport Inifrån, SVT:s stora dokumentärserie om esporten Counter-Strike. Vi har samlat in material under tre år och det kommer nu bli ett intensivt arbete att processera, värdera och välja ut det bästa. Det kommer bli svårt, men jag känner mig säker på att vårt hårda arbete kommer resultera i ett riktigt spännande program.

Några ämnen som vi tar upp:

  • Fusk och anti-fusk inom esport samt casual gaming.
  • Ekonomins kretsslopp och pengarna i esporten.
  • Gräsrotsscenen i Sverige (och andra länder). Hur står sig egentligen Sverige som CS-land, förr och nu, och vilka vill bygga gräsrötterna idag?

Några events vi varit på:

  • Dreamhack Summer, Jönköping 2019
  • PGL Major, Globen, 2021
  • Powerligaen, Odense 2022
  • Elitserien Spring Finals, Stockholm 2022

När vi första gången klickade ”REC” var vi på Dreamhack Summer 2019. Då anade vi inte att projektet skulle ta tre år, ack så kom en pandemi.

Mycket har hänt inom esporten sedan dess. Där man förr skrev @dreamhack.com för att mejla, skriver man nu @eslgaming.com. ESL har i sin tur slukats av Savvy Gaming Group. Så även FACEIT. Ligan Flashpoint har startats, dött och glömts bort.

Det enda som är sig likt är att Valve inte svarar på våra brev.

Så, är det insamlade materialet är fortfarande relevant? Ja och nej. Eftersom vi spelat in mycket under det senaste året finns det ingen brist på aktuella ämnen och färskt material – men en hel del av det tidigt inspelande materialet kommer att ryka.

Och en sak är säker: Den dokumentär vi nu sätter ihop är inte den dokumentär som vi för tre år sedan trodde det skulle bli. Vi har behövt tänka om mycket. En del teser, ämnen och frågeställningar som kändes viktiga då, har vi slopat längst med vägen.

Ett tidigare nämnt exempel är coach-buggen, där vi noggrant dokumenterade händelseförloppet och träffade en av de svenskar som bidrog i utredningen. kändes detta spännande och som en stor del av dokumentären, idag not so much.

Intensivt är det bästa ordet för arbetet vi har framför oss. Material insamlat över tre år ska bantas ner till tre avsnitt på 30 minuter. Vi kommer lyckas, om det så ska krävas extrakvällar flera månader i sträck. Och jag hoppas verkligen att ni sedan kommer att titta.

// Simon Engstrand