Skippade gymnasiet – nu ett stjärnskott i Valorant
Okategoriserade 

Skippade gymnasiet – nu ett stjärnskott i Valorant

Han lämnade gymnasiet för att satsa på esporten. Nu är Pontus ”Zyppan” Eek signad av FunPlus Phoenix och satsar stenhårt för att, som han själv beskriver det, bli en legendar.
– Jag vill följa mina drömmar, säger Zyppan till SVT.

Pontus ”Zyppan” Eek, 18 år, är sedan tidigare en luttrad Fortnite-spelare, som mot slutet av karriären var signad av Epsilon. Som yngste medlemmen i en brödraskara från Oskarshamn började han sitt spelande redan vid femårsåldern.

– Det är alltid spelandet som jag har varit bäst på, säger Zyppan till SVT.

Vi når honom direkt efter ett gympass, och efter vår intervju ska han pracca. Svensken siktar på en framtid inom Valorant. För två år sedan hoppade han av el- och energi-linjen på gymnasiet för att satsa allt på sitt spelande.

– Det var inga tveksamheter. Jag ville följa min dröm och jag kände mig väldigt säker på att jag skulle lyckas.

Först möttes han av skeptiska reaktioner från familjen. Ingen utbildning betyder ju ingen lön. Men pengasitiationen förändrades så småningom.

– Då fick jag lön i Fortnite. Jag tänker att vi bor i Sverige och man kan få utbildning när man är äldre. Nu stöttar familjen mig, säger Zyppan.

Toppar Valorant-ranking

Idag är det Valorant som gäller. Zyppan spelar för den kinesiska storklubben FunPlus Phoenix. När nyhetssajten TheSpike sammanfattade Valorant-året 2020 stod svensken med på listan över Europas mest framgångsrika spelare, med högst Average Combat Score i hela regionen.

Själv bagatelliserar han utmärkelsen och förklarar att han trots allt spelar rollen som dualist, vars uppgift är att gå först och ta fajter. Han är glad, men att få bra stats är inget han har strävat efter.
– Det spelar ingen roll vem som fraggar, bara vi försöker vinna varje match, säger Zyppan.

En av lagkamraterna i FunPlus Phoenix är Kirill ”ANGE1” Karasiow, veteran från Counter-Strike och rutinerad in-game leader. Zyppan beskriver det som att ANGE1 har en synnerligen betydelsefull roll i laget.
– ANGE1 har väldigt mycket erfarenhet som hjälpt oss. Han bidrar med rutin och struktur. Han vet hur man ska göra för att bygga ett lag.

”Vill bli en legendar”

FunPlus Phoenix är i skrivande stund rankade trea i Europa, världens tuffaste region enligt Zyppan. Nu ser han fram emot Valorant-året 2021, eftersom han menar att fjolåret var något av en smygstart för Riots nya shooter.
– Det börjar på riktigt i år. Det ska bli kul att se vad som händer och det vore kul om Valorant blir lika stort som CS:GO.

Vad är ditt mål framöver?
– Jag ska försöka livnära mig på esporten Mitt mål är att bli en legendar inom esporten och göra något som liknar det GeT_RiGhT har gjort.