Okategoriserade 

Vikten av egen journalistik

Egen journalistik. Egna nyheter. Unikt material.

Det är utgångspunkten för alla nyhetsredaktioner i landet och så även för SVT Sport. Det är en grym känsla när vi berättar något nytt och oväntat för vår publik. Ni som följer oss ska kunna lita på att det är hos oss ni får senaste nytt och nyheter om sådant ni inte kände till tidigare.

Men vad är det egentligen, egen journalistik och vem bestämmer när det handlar om det?

TV4-sportens utmärkte nyhetsjägare (bland mycket annat bra) Olof Lundh ställde den här frågan i krönika förra året; ”När hade SVT Sporten en nyhet eller en granskning som gav eko eller var något att gå vidare på?”.

blogg2

Svidande kritik som jag och Olof tog ett snack om på Twitter. Ingen av oss blev väl klokare efter det men jag tror kritiken, som inte enbart Olof uttryckt, handlar väldigt mycket om vilken sorts nyheter som räknas, och vilka som inte räknas.

Logiken tycks vara – gör vi inte nyheter om killar som utövar fotboll eller ishockey – gör vi inga nyheter.

Men nyheter har vi, verkligen.

Sedan ett par år tillbaka jobbar vi mycket med vårt egna nyhetsarbete och har på någon av våra plattformar, svt.se/sport, Sportnytt, #sportspegeln, text-tv eller våra sociala konton på Facebook, Twitter och Instagram, nästan två egna nyheter varje dygn.

Som tex i måndags då vi publicerade den här egna nyheten på sajten, Facebook och i Sportnytt:blogg3

http://www.svt.se/sport/det-ar-inte-pa-liv-och-dod-langre

Den förre detta handbollsstjärnan Annika Wiel Hvannberg som öppet berättade för vår reporter Agnes Windelhed om hennes comeback i elitserien efter ett par ofattbart tuffa år som ensam mamma när hennes man Johan Hvannberg tragiskt gick bort i cancer. Det är egen journalistik. Det är unikt material.

Eller det här exemplet, vårt team Mattias Sandberg och Per Frisell träffade bordtennis-proffset Kristian Karlsson under en match för hans klubb i Paris dagarna efter terrordådet mot satirtidningen Charlie Hedbo. Polisbevakning, kontroller och spänd stämning. Egen unik journalistik alla dagar i veckan.

http://www.svt.se/sport/frankrike-proffset-det-ar-overkligt-det-som-hant

blogg4

I söndags berättade Tyson Gay världsexklusivt (han sa nej till CNN och alla andra stora) för reporter Johan Kücükaslan om sin kortade dopningsavstängning och sin väg tillbaka från ”helvetet”. Också det egen och unik journalistik från SVT Sport.

http://www.svt.se/sport/friidrott/gay-siktar-pa-comeback-i-sommar

Jag vill slå fast det en gång för alla. Egna nyheter, egen journalistik, är i fokus i vårt dagliga arbete. Vi blir allt bättre på det och kommer fortsätta göra nyheter från och om alla sporter.  Vi har flera granskningar på gång och har de senast åren själva och tillsammans med Uppdrag Granskning, SVTs regionala stationer, Aktuellt och Rapport gjort ett flertal granskningar.

Men har ni inga nyheter om fotboll eller ishockey då, kanske du undrar? Jo, vi har det också faktiskt.

SVT Sport var, genom Johan Kücükaslan nyhetsledande i storyn om Isaac Kiese Thelin inför hans övergång till franska Bordeaux. Vi var först med att berätta att MFF tackat nej till ett bud, vi var först med att det skulle bli klart inom några dagar och vi var först med att berätta att det var klart.

Och nu på söndag ska vi i #sportspegeln vi visa en egen och exklusiv insyn i ett lag i en stor sport i en stor liga. Bilder du sannolikt aldrig sett tidigare. Håll utkik på våra plattformar till helgen och framöver.

Har du ett nyhetstips, en idé om något vi bör berätta eller tankar om vårt nyhetsarbete, hör av dig på Patric.hamsch@svt.se eller till @hamsch på twitter.

Allt gott!

Patric