Okategoriserade  TV-personligheter 

Lennart Jelbe: en av de främsta inom sport-tv

Foto: Privat

Lennart Jelbe, en av tv-världens främsta sportproducenter, har gått bort.

Han älskade bilden och utvecklade idrottsändningar i tv på ett sätt som gav tittaren en helt ny dimension. Han tog oss närmare den idrottsliga upplevelsen och ville alltid att vi tittare skulle sitta på första parkett.

Lennart Jelbe blev genom detta en pionjär inom både svensk och internationell sport-tv.

Han älskade Vasaloppet mest av allt och byggde det under 30 år till en fascinerande upplevelse.

För att sända direkt var hans signum. Då trivdes han och var som allra bäst.

Tolv OS och sju VM i fotboll blev det också under årens lopp liksom mängder av vintersport, golf, F1, friidrott och hockey för att nämna några sporter. 1969 producerade han hockey-VM i Sverige med en sådan framgång att ett kanadensiskt tv-bolag ville värva honom men den gången blev han SVT trogen.

Lennart Jelbe på sin arbetsplats 1973.

Lennart började på Sveriges Television 1960 som passare och B-foto i ett filmteam men hans stora dröm var att bli bildproducent för sportsändningar. Lennart tog därför kontakt med sportchefen Gert Engström och via Gert fick Lennart in en fot på sporten. Första uppdraget blev att hantera resultaten i samband med Sportspegeln.

Så småningom tog Lennart Jelbe sig vidare till direktsänd tv och var bland annat med och körde kamera på tv-klassikern Hylands hörna. Samtidigt tog han för sig när chanserna dök upp på Tv-sporten och till slut fick han också bildproducera. Det skulle visa sig vara ett lyckodrag inte bara för Lennart utan också för SVT och sport-tv i stort.

Många klassiska tv-bilder blev det under årens lopp. I sportkommentatorn Niklas Holmgrens podcast berättar Lennart själv om när han lyckades fånga John McEnroes klassiska utbrott i Stockholm Open 1984, bilder som syns ännu idag i många tv-sammanhang.

Under sin karriär hann Lennart Jelbe med att vinna både Expressens TV-pris 1978 och dessutom bli utsedd till världsmästare i sport-tv produktion.

Tv-producenten Lennart Jelbe 1997. Foto: Bildbyrån

1987 lämnade han SVT och etablerade företaget ”Team Jelbe”. Företaget kom att specialisera sig på OB-produktioner och utvecklade under många år travet till en modern tv-industri. Många var vi som såg Team Jelbes produktionsbussar röra sig över hela Sverige och i både SVT och senare TV4 rullade travsändningarna sedan ut till svenska folket.

På SVT Sport, som under Lennarts år hette Tv-sporten, är det många som minns Lennart Jelbe och hans förmåga att sätta ihop lag. Lennart handplockade alltid rätt personer till produktionerna och var känd för att vara otroligt välplanerad. Han förstod att bildproduktion inte görs i sekunden utan måste förberedas noga och det var en del i hans framgång.

Som producent fick han ut det bästa av personalen. Han såg folks styrkor och kompetenser och vågade pressa dom lite extra för att skapa de bästa sportproduktionerna.

Trots att Lennart Jelbe lämnade Sveriges Television redan i slutet på 80-talet höll han ett vakande öga på sin gamla arbetsplats under många år. SVT Sports programledare Mats Nyström berättar att Lennart ända fram till för något år sedan ibland ringde efter ett Sportnytt eller en Sportspegel och gav beröm, han var glad och positiv när folk gjort bra grejer.

Trots att det var 31 år sedan Lennart lämnade SVT fanns Tv-sporten alltid kvar i hans hjärta. Nu finns Lennart och det han gjorde för utvecklingen av sport-tv alltid kvar i våra.

Lennart Jelbe blev 78 år gammal.

// Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT