Okategoriserade 

Välkommen in i vårt vinterlandskap

Hej, hej.

Så är vi då inne i det vi på SVT Sport valt att kalla #vmvinter. Fyra VM på snö ska genomföras och visas på SVT:s olika plattformar under de närmaste två månaderna. För säkerhets skull har vi lagt in X-games ,  SM-veckan, Svenska Rallyt , Världscupen i hästhoppning och lite annat för att förgylla  tillvaron lite extra. Just nu pågår VM i freestyle och snowboard som följs av VM i alpint, därpå kommer ett VM i längd ( backhoppning och nordisk kombination ingår också) i Falun innan VM-säsongen avslutas med skidskyttarnas VM i finska Kontiolahti. Just den helgen 14-15 mars ska ni kika lite extra efter när SM-finalen i bandy avgörs samtidigt som vi sänder längdskidor från Holmenkollen, alpint från Åre och som sagt skidskytte-VM från Finland.

Allt detta till trots så är naturligtvis VM i Falun russinet i kakan detta år. Planeringen för det mästerskapet har pågått sedan 2010 också för SVT:s del. Vi är nämligen sk. hostbroadcaster dvs det är SVT som producerar tävlingarna för hela världen. Ett prestigefyllt uppdrag som ställer stora krav på producent, kamerapersonal mfl. TV-publiken ska få en maximal upplevelse och andra TV-bolag världen över ska vara nöjda med det vi presenterar från Falun. Jag känner mig dock helt lugn tillsammans med projektledaren för VM; Annika Zahr – vi har nämligen tillgång till Johan Bernhagen som gör längdskidor på ett sätt som nästan ingen annan och från NRK har vi lånat in Björn Gunnar Vellan för att producera backhoppningen på högsta nivå. Ytterst leds arbetet av Adde Granberg också han producent i världsklass och en innovatör på TV-marknaden. Addes nya produktionslösningar ger SVT mer ”Pang för pengarna” dvs han hittar smarta lösningar på hur vi gör så att pengarna räcker till fler och eller bättre evenemang. Jag ska inte avslöja alltför mycket kring hur SVT ska presentera detta mästerskap för vår publik. Men några överraskningar blir det tack vare ett samarbete med vårt systerbolag NRK i Norge. Se upp lite extra när vi sänder kvällsmagasinet från torget i Falun – där blir det nya grepp- om projektledare Jonas Karlsson och co. fullt ut kan förverkliga sin vision.

När dessa rader skrivs börjar vintern till slut ta sitt grepp över större delen av landet. Inte utan att man andas ut eftersom årets SM-vecka vinter går i och strax utanför Örebro. Skomakarstaden är väl inte det första man tänker på i  vintersportsammanhang. Men nu låter det som snötillgången är säkrad i Kilsbergen där längdåkarna håller till. Så längdåkningen blir av. Men för skotercrossen behövs en del snö  till. SM-veckorna – vinter respektive sommar är ett slags TV och evenemangsformat som SVT byggt från grunden tillsammans med RF, Riksidrottsförbundet och är en mycket viktig byggsten i SVT Sports årliga utbud.

Till slut då- Vasaloppet. Denna juvel i vår vinterkrona som alltid avgörs första söndagen i mars och som föregås av Tjejvasan, Kortvasan, Stafettvasan mm. Men nyordning råder detta år. Stora Vasaloppet avgörs denna gång andra söndagen i mars eftersom VM pågår i Falun.

Så vamt välkommen in i vårt vinterlandskap. Och varmt välkomna att konversera med oss via sociala medier, mail eller varför inte via denna blogg?

Vi hörs!

/ Per Yng, chef SVT Sport