SVT visar världens bästa tennismatch – igen
Tennis 

SVT visar världens bästa tennismatch – igen

”Den här finalen kommer det att talas och skrivas om i åratal”.

Det var den femte juli 1980 och SVT:s kommentator Bengt Grive förstod att han och alla tv-tittare bevittnade en tennismatch som skulle gå till historien.  

John McEnroe hade just vunnit fjärde set med 7–6 i Wimbledonfinalen mot Björn Borg, efter 18–16 i tiebreak. Borg hade haft sju matchbollar.

Nu väntade ett femte och avgörande set.

Wimbledon 1980. Björn Borg och John McEnroe. Foto: Bildbyrån – Imago

I år är det 40 år sedan den klassiska finalen. Matchen har kallats världens bästa tennismatch, den är analyserad och omskriven på längden och tvären och har dessutom blivit spelfilm.

Och nu i sommar, på årsdagen av tennisklassikern, kommer vi på SVT att visa hela matchen igen under en lång uppesittarkväll med en studio full av gäster.

Matchbild ur SVT:s sändning 1980. Foto: SVT.

Finalsändningen sommaren 1980 såg annorlunda ut. Den gången var inramningen av matchen anspråkslös. Ingen studio, inga experter, bara en kommentator – måttfull med orden.

Bengt Grive lät spelet och bilden tala.

”Fördel Borg”.

”Fin, mycket fin backhand slice av McEnroe. Det är kritiskt här”.

När man tittar på matchen igen slås man av det omisskännliga ljudet av träracketar som träffar en tennisboll och domarens röst: ”Advantage Borg”.

Däremellan hörs publikens sorl, stigande med matchen och med spänningen.

På en nött gräsplan kämpar två pannbandsklädda killar. Dom ser unga ut – och det var dom.

Björn Borg under finalen. Foto: SVT.
McEnroe och Borg efter finalmatchen. Foto: SVT.

John McEnroe var 21 och Björn Borg hade en månad tidigare, på Sveriges nationaldag, fyllt 24 år.

24 år – och på väg mot sin femte Wimbledontitel!

Matchen pågick i nästan fyra timmar innan Björn Borg, med sin patenterade dubbelfattade backhand, passerade John McEnroe och Bengt Grive utbrast:

”Den sitter där. Och jag tror inte att det är sant. Det var makalöst. Han har gjort det igen. Björn Borg. Vår störste idrottsman någonsin får vi väl säga. Och detta tror jag var det största ögonblicket i svensk idrottshistoria. Fem raka Wimbledontitlar. Och jag tror, mina damer och herrar, att ni har sett den bästa tävlingsmatchen där hemma någonsin”.

Björn Borg jublar framför en exalterad Wimbledonpublik efter finalsegern 1980. Foto: SVT.
Björn Borg vinner sin femte raka Wimbledontitel. Foto: Bildbyrån.

I samband med 40-årsfirandet av matchen kommer SVT också att visa spelfilmen ”Borg” (där för övrigt Björns son Leo Borg, själv lovande tennisspelare, spelar en ung Björn). En film som handlar om Björn Borgs resa från en garageport i Södertälje till just den femte raka Wimbledontiteln.

Men Borgs femte Wimbledonseger blir inte det enda idrottsminnet vi visar i sommar. I slutet på juli och början på augusti kommer vi på SVT Sport, i sex sommarprogram, också att minnas tillbaka på stora svenska idrottsklassiker.

I varje program återvänder vi till två OS- eller VM-ögonblick som berört svenska folket. Vi återupplever bilderna och referaten som trollband miljontals svenskar och tar del av detaljerna som låg bakom framgången. Programmen gästas av kända idrottsprofiler, både i studion och via videolänk. Programledare är bland andra Yvette Hermundstad.

Sommaren 2020 skulle ha varit en stor sportsommar med bland annat fotbolls-EM för herrar, OS och Paralympics. Nu dröjer dessa evenemang till 2021 på grund av coronapandemin men inget kan stoppa oss från att minnas tillbaka på det bästa vi, hittills, upplevt i idrottsväg.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson – sportchef på SVT som inspirerades av det svenska tennisundret med Borg, Wilander och Edberg. Men själv fick jag aldrig till en dubbelfattad backhand värdig namnet.