Sportåret 2019 = 25 magiska mästerskap
Ett år summeras bäst i siffror – i alla fall om man frågar ekonomiavdelningen. Just nu kämpas det hårt med årsbokslut runt om i landet och då passar jag också på att summera delar av SVT Sports år med siffor. Men på mitt eget sätt.
17 = Året som gick var ett magiskt mästerskapsår i SVT. Vi sände från 17 världsmästerskap i 14 olika sporter och fick uppleva flera svenska VM-guld. Ni minns väl damernas historiska stafettguld i skid-VM och sprintstafettsegern, Hanna Öbergs VM-guld i skidskytte på hemmaplan i Östersund, Daniel Ståhls efterlängtade triumf i friidrott, Sarah Sjöströms guldlopp på 50 fjäril och Tove Alexanderssons supersuccé med fyra VM-guld i orientering. Dessutom producerade vi både alpina-VM från Åre och skidskytte-VM från Östersund, bilder som sändes ut till nästan en miljard tv-tittare runt om i världen!



8 = Åtta var antalet Europamästerskap som vi sände 2019 och här var ju dom dubbla svenska EM-gulden i curling det mest minnesvärda. På svensk mark, i Helsingborg, lyckades Lag Hasselborg och Lag Edin med dubbeln. Stort tv-intresse var det också för curling-EM, som mest såg 677 000 damernas final. En lista över alla EM och VM vi sände 2019 hittar du längst ner i denna blogg.
50–50 = Vårt mål är en jämställd sportbevakning. Vi har arbetat för detta sedan 2015. Idag är vi världsledande på området och glada över att vi löpande får inspirera andra tv-kanaler genom att berätta om vårt arbete. Men vi är inte helt framme och försöker ständigt utveckla vårt arbete. Under 2019 var 41,8 procent av vårt utbud i Sportnytt och Sportspegeln damidrott. Lägger vi till den digitala nyhetsbevakningen (svtsport.se) och postningar på sociala medier landar vi på runt 45 procent damidrott under 2019, väldigt nära jämställt alltså eftersom en del av vår bevakning inte klassas efter kön (exempelvis OS, dopning, ekonomi etc). Vi är också enormt glada för att vi under 2019 vunnit Meg Award och Spektrumpriset för vårt arbete med en jämställd sportbevakning och att vi är finalister till Svenska jämställdhetspriset som delas ut i februari 2020. Men det viktigaste av allt är att vi, tack vare arbetet med en jämställd sportbevakning, har fler nyheter än tidigare (som nästan dagligen citeras av annan media), fler berättelser att berätta, mer livesport att sända och fler besökare än någonsin på vår sportsajt och app, svtsport.se. 2019 kan vi återigen konstatera att en jämställd sportbevakning bara har vinnare.


127 = Antalet sporter som vi bevakat i Sportnytt och Sportspegeln under 2019. Vi har Sveriges bredaste sportbevakning och vi vet att ni uppskattar det. Fotboll, ishockey, längdskidor och friidrott är dom idrotter vi bevakat mest i våra nyhetsprogram. Men på listan över sporter som tagit plats i Sveriges största sportnyhetsprogram hittar vi även mindre idrotter som exempelvis x-trial, softboll, tricking och speedski. Utöver idrotterna har vi också bevakat tio andra ämnen som OS, dopning, ekonomi etc. Totalt har vi således bevakat 137 olika områden i våra nyhetsprogram under 2019.

160 = Är antalet timmar livesänd sport som vi producerat exklusivt för SVT Play under hösten. Vi har märkt att ni vill se mer sport i SVT och att ni vill se sport på vardagkvällar, inte bara på helger där vi sen tidigare ofta sänder mycket sport. Därför har vi nu gjort en satsning på livesport i SVT Play, en satsning vi startade under hösten och som vi nu fortsätter med 2020. Totalt har denna satsning inneburit 160 timmar mer sport – 65 fler sändningar från totalt elva olika sporter. I serieform sänder vi bland annat från SDHL och från Basketligorna men vi har också sänt från gymnastik-VM, VM i mountainbike, Swedish Open i bordtennis, Europa mot USA i friidrott, EM-kval i basket och supersprint från Östersund för att nämna något.

61 = I maj direktsände SVT ishockey-VM för herrar för första gången sedan 1987 och VM blev en tittarsuccé. Hela 61 procent eller 5,9 miljoner svenskar såg något av SVT:s broadcastsändningar och trots att Tre Kronor åkte ut redan i kvartsfinal blev detta det näst mest tittade världsmästerskapet i ishockey sedan 2003 (bara överträffat av Tre Kronors guld på hemmaplan 2013). I genomsnitt tittade en svensk 4,9 timmar på VM och i alla målgrupper var hockey-VM det mest tittade tv-programmet under perioden.


30 = Antalet timmar som en genomsnittssvensk tittade på vintersport i SVT säsongen 18/19. 28 timmar tittades i linjär-tv och två timmar tittades på SVT Play. Och under årets tre första månader hade Vinterstudion miljonpublik tio av tolv helger. Att svenska tv-tittare älskar sin vintersport blev återigen helt uppenbart!

272 = Antalet minuter som en genomsnittssvensk tittade på VM i friidrott från Qatar. Detta friidrotts-VM blev det mest tittade sedan 2009 och skälet till det heter såklart Daniel Ståhl, Angelica Bengtsson, Armand Duplantis och Perseus Karlström som med sina fina framgångar skapat friidrottsfeber i Sverige igen.
10 = SM-veckan, konceptet som SVT och Riksidrottsförbundet tagit fram, fyllde tio år i år. 2009 var elva sporter med på SM-veckan sommar i Malmö. I somras, tio år senare i samma stad, fanns 43 sporter på plats och 295 SM-guld delades ut. Men SM-veckan har inte bara vuxit i antalet idrotter, evenemanget är idag det tredje mest intressanta idrottsevenemanget enligt svenska folket.


2020 = Vårt nya sportår. Inte lika mästerskapstätt hos oss som 2019 men ändå med många höjdpunkter och jag både hoppas och tror att fler kommer. Ett axplock: skidskytte-VM i februari, fotbolls-EM i juni-juli, EM i friidrott i augusti följt av Paralympics och självklart blir det också dubbla SM-veckor under 2020. Sen kommer vi också att nyhetsbevaka OS i Peking och mycket, mycket annat.
Vi är väldigt glada för att du tar del av våra sändningar och vårt nyhetsinnehåll på svtsport.se! Hoppas att du fortsätter med det även 2020.
Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT – som tycker att fotbolls-VM var en av sommarens absoluta höjdpunkter. Här är jag i Frankrike tillsammans med Rihaneh Rouhani, programledare för Lilla Sportspegeln som bevakade mästerskapet på plats.

Här är en lista över alla VM och EM som vi sände i SVT under 2019!
Världsmästerskap:
Junior-VM i ishockey i Kanada, 26 december-5 januari
Bandy-VM i Vänersborg, 27 januari-3 februari
Alpina-VM i Åre, 4-17 februari
Skid-VM i Österrike, 20 februari-3 mars
Skidskytte-VM i Östersund, 7-17 mars
Konståknings-VM i Japan, 18-24 mars
Dam-VM i hockey i Finland, 4-14 april
U18-VM i hockey i Sverige, 18-28 april
Bordtennis-VM i Budapest, april
Herr-VM i hockey i Slovakien, 10-26 maj
Sim-VM i Sydkorea, 21-28 juli
Orienterings-VM i Norge, 13-17 augusti
Mountainbike-VM, 31 augusti
Cykel-VM i England, 21-29 september
Friidrotts-VM i Qatar, 28 september- 6 oktober
Gymnastik-VM i Tyskland, oktober
Rally-VM, januari-november
Europamästerskap:
Inomhus-EM i friidrott, 1-3 mars
U21-EM i fotboll, juni
Basket-EM, 27 juni-7 juli
EM i dressyr och hoppning, 19-25 augusti
EM i fälttävlan, 28 augusti-1 september
Bordtennis-EM, 4-8 september
Curling-EM, 16-23 november
Sim-EM, 4-8 december