Okategoriserade 

SM-veckan går på export

Riia Martinoja och Hanna Iiskola från Finlands Olympiska Kommitté, samt Johanna Rikman, från tv-bolaget YLE, är i Norrköping för att studera SM-veckan.
Riia Martinoja och Hanna Iiskola från Finlands Olympiska Kommitté, samt Johanna Rikman, från tv-bolaget YLE, är i Norrköping för att studera SM-veckan.

På Tyska torget står Riia Martinoja, Hanna Iiskola och Johanna Rikman.. De är här i Norrköping för att se och lära om SM-veckan. Nästa sommar planerar de att arrangera en sommarvecka med massor av finländska mästerskap i Tammerfors nästa sommar.

SVT Sports rättighetschef Jan Olsson tipsade sin kollega på YLE, Finlands SVT, om SM-veckan för ett antal år sen. YLE tände på idén, åkte till Örebro 2015 för att ta del av all logistik runt en SM-vecka. De åkte hem och bestämde sig för att göra slag i saken, på ett lite annorlunda sätt, jämfört med vår SM-vecka.

– Vi arrangerade den i Tammerfors under tre i vintras. 22 sporter var med och alla tävlade inne i en och samma arena. Vi satsade på inomhussporter, allt från inomhuscricket till taekwondo, beröttar Johanna Rikman, som är redaktör och projektledare på YLE.

– Men inför sommarveckan vill vi försöka göra som ni gör, att arrangera tävlingarna runt om i stan. Planen är att tävlingarna ska pågå under fyra dagar, fyller Riia Martinoja, ansvarig för arrangemang vid Finlands olympiska kommitté.

De tre ställde mängder av frågor till mig när vi träffades.  Jag berättade hur vi lagt upp produktionen, med en stor OB-buss vid Himmelstalundshallen där alla sporter produceras, och en liten vid studion nere vid Motala Ström, och att vissa OB-team (de som är ute på plats vid arenorna) vid vissa tillfällen förflyttar sig från en arena till en annan inom loppet av en timme.

Jag drog även en del hårdfakta:

* 47 sporter är med på SM-veckan i Norrköping – nytt rekord (41 i Borås 2014).
* 268 SM-guld och 804 medaljer står på spel.
* SVT Sport sänder direkt från 31 av dem och kommer att bevaka de övriga 16 på annat sätt.
* Det blir sändningar från alla tävlingsdagar. Sammanlagt 42,5 parallellt i tv och på SVT Play och ytterligare 45 på SVT Play.
* Under vardagarna blir det dessutom dagliga inhopp i Gomorron Sverige från SM-veckan och Sportnytt förlängs med 15 minuter, för att ge extra utrymme åt SM-veckan.
* Allt som allt jobbar 79 personer med produktionen på plats i Norrköping.

Det märktes att de var imponerade, av såväl Norrköpings, Riksidrottsförbundets och specialidrottsförbundens arrangemang som av våra sändningar.  När jag berättade att vi kommer att sända direkt från 31 olika sporter hade de först svårt att tro att det var sant.  Johanna Rikmans följdfråga blev ”hur många av dem sänder ni direkt ifrån och hur många gör ni enklare produktioner på?”

I vinter avstår YLE och Finlands olympiska kommitté från arr arrangera en vintervecka och satsar istället allt på sommarveckan.

– Men från 2018 är vår plan att vi ska arrangera både vinter och sommarveckor. Då är också tanken att vi ska få städer att söka arrangemanget och börja flytta veckorna runt om i Finland, berättar Hanna Iiskola.

 

Riia Martinoja och Hanna Iiskola från Finlands Olympiska Kommitté, samt Johanna Rikman, från tv-bolaget YLE, är i Norrköping för att studera SM-veckan.
Riia Martinoja och Hanna Iiskola från Finlands Olympiska Kommitté, samt Johanna Rikman, från tv-bolaget YLE, är i Norrköping för att studera SM-veckan.ek