Skidskytte – en fullträff för Vinterstudion
TV-rättigheter  Vinterstudion 

Skidskytte – en fullträff för Vinterstudion

Jag vet att många av er tittare har varit oroliga, men nu kan jag lugna er.

Vinterstudion kommer att leva i många år till!

För idag säkrade vi på SVT rättigheterna till VM och världscupen i skidskytte till och med säsongen 2026, med en möjlig förlängning till 2030!

Experten Helena Ekholm och programledaren André Pops i SVT:s VM-studio i Antholz.

Skidskyttet kommer därmed bli den sport som vi bygger framtidens Vinterstudion runt, tillsammans med alla längd- och alpina tävlingar som avgörs i Österrike och Schweiz. SM-veckan vinter kommer självklart också att få en framträdande plats liksom annan intressant vintersport.

Vinterstudion kommer också att innehålla ett starkt reportageberättande samt fortsätta att vara det program som tydligast debatterar och granskar vinteridrott.  

Vi kommer också att löpande utveckla programformatet för att säkerställa att Vinterstudion även dom kommande åren fortsätter att vara svenska tv-tittares självklara val på helgerna.

Vinterstudion med programledaren Yvette Hermundstad och en trio experter.

Men låt oss backa bandet en stund. Några av er minns säkert nyheten ifjol, NENT hade köpt rättigheterna till VM och världscuperna i längd och alpint från och med hösten 2021, rättigheter SVT haft i över 50 år.

Direkt höjdes frågetecken kring Vinterstudions framtid men vår ambition har hela tiden varit att säkra denna programsuccé i år framåt. Men för att kunna bygga nytt krävdes en stabil, säker och långsiktig grund och där blev skidskyttet för oss det självklara valet.

Skyttevallen under VM i Antholz.

Det är lätt att tro att Vinterstudion, som programmet är utformat idag, alltid sett ut som det gör med alla centrala vinterrättigheter. Men när Vinterstudion såg dagens ljus i november 2007 var det längdskidor och alpint som i huvudsak utgjorde programsatsningen. Skidskytte var förvisso på uppgång efter Anna Carin Zideks (då Olofsson) OS-guld 2006 men skidskyttet hade inte en lika självklar del i programmet som dom andra två sporterna.

Under många år, ända fram till 2018, delade också SVT och TV4 på rättigheterna till skidskyttet samt vissa andra vinterrättigheter. Fördelningen mellan kanalerna var så pass omfattande att TV4 år 2011 gjorde en egen helgsatsning på sport som dom kallade ”Sportcentralen” i vilken skidskyttet ingick av och till.

Parallellt med detta har ju också Eurosport sänt all vintersport, inklusive skidskytte, på så kallad pan-europeisk basis. Men i detta nya avtal (som börjar gälla säsongen 21/22) är SVT helt exklusiva på rättigheten, vilket betyder att skidskyttet endast kan ses hos Sveriges Television.

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson jublar efter bronset under skidskytte-VM ifjol. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån.

Skidskytte blir alltså en rättighet som sänds fritt till alla i Sverige men också i övriga Europa. Avtalet är skrivet mellan EBU (European Broadcasting Union, världens största sammanslutning för nationella TV- och radiobolag där SVT ingår) och IBU (Internationella Skidskytteförbundet) vilket säkerställer att världscupen och världsmästerskapen kommer att få största möjliga exponering i Europa i uppemot tio år.

Skidskyttet garanteras således en oöverträffad räckvidd och bli inte förvånad om skidskytte om några år klassas som ”The number one wintersport” – en riktig fullträff för sporten, Vinterstudion och alla tittare i så fall.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson…

…som precis kommit hem från Antholz där VM i skidskytte avgörs. Här på bild tillsammans med Olle Dahlin, ordförande i IBU (Internationella Skidskytteförbundet) och Jan Olsson, rättighetschef på SVT (till höger).