Rekordstort fotbolls-VM direkt i SVT
TV-rättigheter 

Rekordstort fotbolls-VM direkt i SVT

Fotbolls-VM för herrar i USA, Mexiko och Kanadadirekt i SVT och TV4 sommaren 2026.

Det är en tidig julklapp som vi nu kan presentera.

Fotbolls-VM är den mest tittade sporträttigheten i Sverige och alla vi som minns den kokande VM-sommaren i USA 1994 får rysningar bara vid tanken på ett nytt mästerskap ”over there”.

Fotbolls-VM 1994 blev en stor succé i våras igen när vi på SVT återsände alla Sveriges matcher. Programledarparet, Mats Nyström och Jane Björck, var samma då som nu.

VM 2026 blir ett rekordstort fotbollsmästerskap. Antalet lag utökas till 48 och antalet matcher från 64 till 80. En utökning som bör ge både stjärnnationerna och Sverige större chans att kvalificera sig.

VM 2026 luktar redan nu det mest stjärnspäckade fotbollsmästerskapet någonsin.

Svenska folkets intresse för fotbolls-VM är oöverträffat. Senaste mästerskapet avgjordes i Ryssland 2018. Det var en kokande VM-sommar nära nog i klass med 1994. Svenskarna gick man ur huse och samlades runt storbildsskärmar när det svenska herrlandslaget tog sig till kvartsfinal.

Fotbolls-VM 2018 var en stor framgång för det svenska herrlandslaget och ett mästerskap som hade stor tittning. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån.

En aggregerad uppskattning av tittandet via linjär-tv (SVT1), streaming (SVT Play) och tittandet på storbildsskärmar gav vid hand att uppe emot sex miljoner svenskar såg något från matchen mellan Sverige-Mexiko den 27 juni 2018. Under den matchen satte SVT Play också svenskt rekord i streaming när terabit-vallen sprängdes.

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson är två av många skidskyttestjärnor ni kan se i SVT till 2026. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån.

Förvärvet av VM i fotboll är det senaste i en lång rad av sporträttigheter som SVT säkrat under 2020.

Nyligen kunde vi presentera att vinterutbudet förstärks med långloppscupen Visma Ski Classics från och med nästa säsong. I november blev det klart att vi på SVT och TV4 delar på rättigheterna till herr-EM i fotboll 2024 och 2028. I februari skrev vi på ett avtal som säkrar VM och världscupen i skidskytte till 2026 och i mars blev det klart att vi visar EM och VM i orientering till 2023.

Vi har också skrivit avtal kring säsongsöppningen av längdskidor och skidskytte i Sverige, vi har förlängt vårt avtal med Vasaloppet till 2023, med rally-VM till 2022, SDHL till 2022 och cykel-VM till 2024. Och fler bra rättigheter är på ingång.

Vår förhoppning är att bjuda på ett brett sportutbud och helst vill vi sända när blågula hjältar och svenska landslag kämpar om medaljer på högsta nivå.

Vi köper och sänder sport för att samla Sverige runt gemensamma upplevelser och minnen och ni är väldigt många som verkligen uppskattar sport i SVT. Vinterstudion, där inte minst skidskyttarna tävlar om pallplatser varje helg, har just nu en rekordstor publik, runt 1,5 miljoner tittare varje lördag och söndag.

Sommaren 2018. Fotbolls-VM i Ryssland blev ett mästerskap många svenskar såg utomhus framför en storbildsskärm. Foto: Bildbyrån.

Men mätt i tittning är fotbolls-VM för herrar den mest populära sporträttigheten i Sverige, före fotbolls-EM för herrar. Och om inte pandemin vill annorlunda kommer det att bli just ett EM i fotboll i SVT i sommar. Den elfte juni är det avspark för herr-EM, ett av sex fotbollsmästerskap du kan se i SVT och TV4 under dom kommande åtta åren.

Och med VM 2026 som en tidig julklapp önskar jag er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT – som 2016 hade förmånen att se delar av fotbolls-EM för herrar på plats i Frankrike. Den här bilden är från SVT:s studio i Paris.

Kommande fotbollsmästerskap i SVT: 

2021: Fotbolls-EM herrar, delas med TV4. 

2022: Fotbolls-EM damer. Fotbolls-VM herrar, delas med TV4. 

2024: Fotbolls-EM herrar, delas med TV4.   

2026: Fotbolls-VM herrar, delas med TV4.   

2028: Fotbolls-EM herrar, delas med TV4.