Regnbågshjältar som ger perspektiv
Idrott & HBTQ 

Regnbågshjältar som ger perspektiv

001_Regnbagshjaltar_B_W
Peter Häggström Lindecrantz och Kajsa Bergqvist. Foto: Ellinor Wahlund / Filmriding

Det började i ett mötesrum på sportredaktionen för snart två år sedan. Före detta längdhopparen Peter Häggström Lindecrantz ville presentera ett programförslag. Det skulle handla om historien bakom en lyckad prestation.

Jag satt tillsammans med planeringschef Max Bursell i det mörka mötesrummet och lyssnade på Peters berättelse. Om hur han inte vågade komma ut som homosexuell under sina friidrottsår, rädd för omgivningens reaktioner. Men att hans stora lyft som längdhoppare kom när han äntligen vågade berätta för familjen och närmsta vännerna – då hoppade han åtta meter för första gången.

Peters berättelse gav mig nya perspektiv. Jag är också uppväxt inom idrottsrörelsen och älskade träningslokalerna, omklädningsrummet och surret. Men så var det ju ganska enkelt för mig. Jag bar inte på någon hemlighet. Jag kunde vara mig själv i alla sammanhang och blev accepterad för den jag var. En verklighet Peter, och många med honom, samtidigt bara kunde drömma om.

Peter Häggström Lindecrantz och Kajsa Bergqvist. Foto: Bo Håkansson
Peter Häggström Lindecrantz och Kajsa Bergqvist. Foto: Ellinor Wahlund

Min förhoppning med vår nya programserie Regnbågshjältar – där Peter Häggström Lindecrantz och Kajsa Bergqvist träffar en rad idrottsstjärnor för att prata om idrott och HBTQ – är att även du ska få nya perspektiv.

Varför är det så svårt att ”komma ut” inom idrotten? Vad riskerar man? Skiljer det sig mellan olika idrotter? Och vilka konsekvenser blir det för den som inte får vara sig själv fullt ut?

ColinJackson_IMG_3830
Kajsa Bergqvist och Peter Häggström Lindecrantz tillsammans med Colin Jackson under inspelningen av Regnbågshjältar. Foto: Filmriding.

I serien Regnbågshjältar möter ni bland andra friidrottsstjärnan, häcklöparen och VM-guldmedaljören Colin Jackson. Han är 50 år idag och har sin aktiva karriär bakom sig. Men det är först nu, i vår serie, som Colin berättar att han är gay. När vi publicerade detta i förra veckan blev Colins historia en toppnyhet hos alla stora mediabolag i hela Storbritannien. Kanske är det ett bevis, av många, på att serien Regnbågshjältar verkligen behövs 2017?

Colin är en av sex modiga idrottare (förutom Peter Häggström Lindecrantz och Kajsa Bergqvist som leder programmet) som berättar sin historia i vår programserie (vilka dom sex idrottarna är ser du längst ner i denna blogg). Dom kunde ha varit fler men några andra stora idrottare som fått frågan har avböjt medverkan. Det har varit för känsligt att berätta – av många olika skäl.

Vad ska familj och vänner tycka och tänka? Vad säger sponsorerna? Fansen? Hur kommer det att påverka mitt liv som idrottsprofil?

En som har svaren på många av dessa frågor är spjutkasterskan Sunette Viljoen, OS-tvåa 2016 och medverkande i serien. När hon kom ut landade det inte alls bra i familjen. Sunette berättar i serien om pappans ilska, att hennes bror gav sig på henne fysiskt och att hon behövde försvara sig själv.

Sunette
Sunette Viljoen i samband med inspelningen av Regnbågshjältar. Foto: Filmriding.

Regnbågshjältar är den första programserien i världen – som jag känner till – som tar sig an dessa frågeställningar. Kanske ger programmen dig nya perspektiv? Kanske får programmen dig att reflektera över dig själv, över det du säger och gör i vardagen och hur det kan påverka andra? Eller kanske hittar du en förebild?

Så här resonerar Kajsa Bergqvist runt programserien:

– En förhoppning med programmet är att visa att det går att vara sig själv och vara idrottare i världstoppen. Sen vill vi skapa starka förebilder och visa att det handlar om att må bra som person.

Regnbåge 2
Kajsa Bergqvist är en av två programledare i serien Regnbågshjältar men utöver det arbetar hon också som expertkommentator i friidrott hos oss på SVT. Här en bild på oss två tillsammans i samband med Finnkampen.

Nästan alla svenska ungdomar kommer i kontakt med idrottsrörelsen under sin uppväxt. Idrotten fyller många funktioner. Här lär man sig vikten av fysisk aktivitet, att sträva mot mål, att träna och bli bättre, att vinna och förlora och att ha kul tillsammans i grupp.

Idrotten ska vara en miljö som välkomnar alla, en plats där alla människors lika värde är grundfundament och där man som idrottare känner att man alltid kan vara sig själv.

När Peter Häggström Lindecrantz var 13 år hörde han uttrycket ”jävla bög” i stort sett varje dag i skolan och i omklädningsrummet. Hur det påverkade honom kan du läsa om i hans brev till sitt 13-åriga jag.

Och vill du dela med dig av dina erfarenheter kring detta ämne kan du dela din berättelse här hos oss. Eller så delar du med dig av de nya perspektiv som serien Regnbågshjältar gav just dig.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT – här under regnbågshimlen i tunnelbanan på Stockholms Stadion

Regnbåge 1

Ps. Under programseriens fem delar kommer ni att möta följande idrottsstjärnor: friidrottaren Colin Jackson, skateboardåkarna Brian Anderson och Lacey Baker, friidrottaren Sunette Viljoen, tennisspelaren Johanna Larsson och NBA-spelaren John Amaechi. Vi sänder ett nytt avsnitt varje söndag med start den tredje september. Alla programmen sänds i SVT1 och återfinns även i SVT Play under titeln Regnbågshjältar. DS.