Gunn-Britt Ogebjer: 50 år i tv-sportens tjänst
TV-personligheter 

Gunn-Britt Ogebjer: 50 år i tv-sportens tjänst

Gunn-Britt Ogebjer.

Har du följt SVT Sports sändningar under årens lopp är namnet klassiskt. En slutskylt utan Ogebjer, Jelbe eller Karageorgiou kändes under många år som en omöjlighet.

Nu är det över 50 år sedan hon började på Sport och Fritid, som redaktionen hette då.

50 år har hon alltså jobbat i tv-sportens tjänst!

Avaskylten som avslutade bland annat nyhetssändningar som Sportnytt.

På Gunn-Britts första anställningsavtal, signerat den första augusti 1968, går att läsa att hon anställdes som sekreterare på sport- och fritidsredaktionen.

-Jag jobbade på ett grammofonbolag men visste att jag ville till sporten. Jag gick upp till Gert Engström som var chef då, tog med mina betyg och frågade om dom hade något jobb till mig.

-Jag berättade att idrott hade jag hållit på med hela livet, gymnastik och handboll, men nu ville jag jobba med tv-produktion.

Men Gerts första besked var nej. Dom hade redan anställt någon annan.

Tre veckor senare lät det dock annorlunda.

-Då ringde Gert upp mig och sa att dom ville anställa mig också.

Vad jobbade du med från början?

-Jag hjälpte till med allt möjligt. Jag är bra på matte till exempel. Sen blev jag scripta och jobbade mycket ute i produktion. Till exempel körde jag alla resultat under sim-SM, då fanns inga grafikdatorer som idag utan grafikerna ”gnuggade” fram skyltarna.

OS 1980 och Gunn-Britt sitter tillsammans med Ingvar Oldsberg (till vänster) och Lars-Gunnar Björklund. Foto: Gunn-Britts privata. 

På redaktionen var Gunn-Britt en av väldigt få kvinnor och bara en bit över 20 år. Många av männen på avdelningen var äldre, mer jämngamla med Gunn-Britts föräldrar.

– Sportchefen Gert Engström samlade alla killarna på redaktionen och sa att de skulle låta mig vara. Trots lite grabbig miljö hade jag det lätt, vilket jag till stor del tror beror på en i grunden positiv inställning. Jag har alltid gått till jobbet glad, det har varit som en hobby, berättar Gunn-Britt.

En bild från 1976 med några av Tv-sportens redaktionsmedlemmar. Gunn-Britt sitter i första raden, näst längst till vänster. Bredvid henne, till höger, sitter en annan av sportredaktionens kända bildproducenter nämligen Georgios Karageorgiou. Foto: SVT. 

Gunn-Britt har jobbat med alla stora tv-personligheter inom sport som Sven ”Plex” Petersson, Bengt Grive, Lennart Hyland och många fler.

-Jag hade inga problem med dom. Det var snarare så att dom tog hand om mig men det är klart att dom var kändisar.

Till skillnad från dom kända herrarna hade Gunn-Britt aldrig någon längtan att stå framför kameran. Hon testade att vara programledare när hon gick en producentkurs i början på 70-talet men ”avskydde programledarjobbet”. Istället blev bildproduktionen hennes yrkeskall.

-OS i Montreal 1976 var mitt första OS som bildproducent och sen blev det många OS till efter det. Studioproduktioner var det jag tyckte var absolut roligast och mest stolt är jag över våra sändningar under OS i Sydney år 2000 (programmen hette ”Hello Sydney”) då vi förnyade med livemusik i programmen.

Filip och Fredriks tv-debut år 2000 i OS-programmet ”Hello Sydney”. Foto SVT.
I studion fanns ”OS-orkestern” under ledning av Svante Persson. Foto: SVT.
Christer Ulfbåge var programledare för ett OS-program som tog ut svängarna. Foto SVT. 

Vad var så speciellt med just dom OS-sändningarna?

-Vi hade vatten i studion, en vattenvägg som vi hämtat från Tyskland. Jag minns att ljudteknikerna inte var så glad över den.

Christer Ulfbåge var programledare och Filip och Fredrik (idag på Kanal 5) var ”webbare” i studion och det blev ibland en väldigt speciell stämning i studion, om jag säger så…. (ett kort klipp från en av sändningarna hittar ni här, obs extern länk). 

-Sen hade vi publik i studion, artister och levande musik. Tomas Ledin var där och Tommy Körberg kom med symfoniorkester och blås. Vi var helt i taket och hade så kul, vi lade planer med kameramännen och när jag gick in i studion tänkte jag att ”håller jag verkligen i det här”?

Vad tyckte publiken om sändningarna?

-Jag tror dom gillade det men det var säkert kostsamt, skrattar Gunn-Britt.

Många OS blev det! Den här bilden är från OS i Barcelona 1992. Gunn-Britt står utanför IBC (International broadcast center) med ackrediteringen runt halsen. Foto: Gunn-Britts privata. 
Förutom OS blev det många andra mästerskap också, som VM i Falun 1993. Här tillsammans med Jan-Erik ”Lillen” Göransson, reporter och redaktör.

Efter Sydney kom OS i Salt Lake City 2002 och då föddes nya tankar hos bildproducenten.

-Då ville jag ha is i studion, som en uppföljning på vattnet. Jag ringde till ishotellet och frågade om dom kunde forsla is till studion. Dom lovade att fixa det men sen skulle dom ha så mycket pengar att jag fick lägga ner den tanken. Istället gjorde scenografen block som såg ut som is. Det blev en fantastisk produktion, man fick göra sändningar på ett helt annat sätt på den tiden, sådant man inte gör idag.

I SVT Sports klädförråd hänger några klassiska röda kostymer fortfarande kvar.

Gunn-Britt berättar engagerat om studioproduktioner men hon har alltid haft en annan passion också – nämligen kläder. Och Gunn-Britt är faktiskt en av nyckelpersonerna bakom TV-sportens klassiska, röda kavajer.

-Kavajerna tog vi fram till OS i Innsbruck 1976. Jag gjorde det tillsammans med Lennart Sveder som senare blev sportchef. Lennart var inspirerad av NBC, en tv-kanal i Amerika. Dom hade snygga kostymer och Lennart sa att vi måste också se snygga ut, att nu räcker det.

-Lennart bestämde och jag utförde.

På den här tiden var det vanligt att tv-personligheter ute i världen hade enfärgade kavajer i samband med sändning. Men NBC hade kycklinggula kostymer och Tv-sporten ville också sticka ut, därför införskaffades knallröda kostymer.

-Vi ville synas och Sveder ville att det skulle vara ordning på kläderna, annars dök personalen upp i vad som helst. Jag hade själv också en sådan röd kostym i storlek 34. Men Göran Zachrisson ville inte gå tillsammans med oss andra när vi hade dom röda kostymerna på oss, han gick för sig själv för han ville inte att det skulle se ut som en gruppresa.

– När vi kom fram till hotellet där vi bodde under OS frågade några om vi tillhörde orkestern nere restaurangen.

-Efter OS användes kavajerna i nyhetssändningarna och sen ville alla ha sådana kläder. Och efter den röda kostymen kom sedan beige-gula kavajer och sedan vinröda kavajer.

Gunn-Britt inne i sportens klädförråd och hennes eget ”kontor”. Här har hon tillbringat många timmar.

2011 producerade Gunn-Britt Ogebjer sin sista sändning och flyttade allt fokus till arbetet med kläder och att styla programledare, reportrar och andra redaktionsmedlemmar.

-Att jobba med kläderna har varit mer än ett heltidsuppdrag för mig och till den här vintersäsongen blev det ju nya utekläder för alla som jobbar med Vinterstudion.

Gunn-Britt på redaktionen med den gamla loggan för TV-sporten (som SVT Sport hette tidigare) i förgrunden.

Femtio år på sporten är en lång tid. Har du aldrig varit sugen på att jobba någon annanstans?

-Nej, en gång var jag på väg till en annan avdelning. Men då tänkte jag att det är inte jag, nej aldrig i livet att jag går ifrån sporten, fortsätter Gunn-Britt som upplevt det mesta inom sport och sportproduktion. Till och med att bli bortkörd från en sändning.

-Under OS i München 1972 inträffade ett terrorattentat. Jag var scripta och vi sände från Studio L i Värtan. Men då kom Rapportgänget och körde bort oss allihop. Dom tyckte att det behövdes riktigt nyhetsfolk när det var en sådan hemsk nyhetshändelse.

Bilder från 2011 när Gunn-Britt sitter i kontrollrummet och producerar programmet ”Sportspegeln 50 år”.
Gunn-Britt, alltid med stort engagemang i kontrollrummet.
2011 och Gunn-Britt sitter på redaktionen och förbereder sändningen av programmet ”Sportspegeln 50 år”.

Tittar du mycket på sport idag?

-Jag tittar jättemycket, som på fotbolls-VM förra sommaren. Och Vinterstudion är den snyggaste tv-studion som finns just nu med AR-teknik och allt.

Hur länge till tänker du jobba?

-Så länge jag tycker att det är kul, och jag tycker ju att allt är kul. Det är det som är så roligt med mig, det räcker att jag kommer in på parkeringen och hälsar på alla så är jag jättelycklig.

Du har ett ovanligt efternamn, Ogebjer. Reagerar folk än idag på ditt namn?

-Ja, det gör dom. Folk känner igen namnet och det är ju roligt.

Tack för pratstunden Gunn-Britt och tack för dom här (första) 50 åren! Du är och har alltid varit en inspiration och föregångare som visat vägen för många andra, inte minst för kvinnor inom sport-tv.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT…

…som försökte få till en bild på mig och Gunn-Britt men i vanlig ordning försökte hon hålla sig undan. ”Jag har alltid trivts som andreman” säger hon. Men till slut blev det en bild på oss två tillsammans ändå.