Okategoriserade 

Nya #sportspegeln

Hej.

Roligt att just du har hittat hit. Känn dig varmt välkommen! Det här är vår sprillans nya redaktionsblogg och lämpligt nog så handlar första inlägget om SVT Sports äldsta varumärke.

Jag har så länge jag kommer ihåg älskat Sportspegeln. Varje söndag, år ut och år in, med det största och viktigaste som hänt i sportvärlden. Var det inte med i Sportspegeln hade det inte hänt. Var det med var det stort och betydelsefullt.

Idag jobbar jag på SVT Sport och har som projektledare ansvar för vårt nyhetsarbete och där ingår såklart Sportspegeln, förutom arbetet på svt.se/sport, text-tv, våra sociala konton och givetvis Sportnytt.

Tillbaka till det där med kärleken…de stora stjärnorna, programledarna, profilerna, målen, bilderna, experterna, resultaten…absolut. Men det är inte riktigt det som min kärlek handlat om.

spegeln3

Sportspegeln har haft många olika utseenden sedan starten 6/1 1961 

Det är reportaget, berättelserna, om den okända svenska talangen, om den ovanliga idrotten, om den fascinerande detaljen i träningen inför en säsong, om idrottens baksida, avslöjanden och stora nyhetsintervjuer. Starka, personliga, välgjorda, ambitiösa reportage med grymma bilder och poetiska underfundiga texter.

Personliga möten

Som det här exemplet från 1995. Reportagemästare Bernt Lagergren träffar den 21-årige supertalangen Lars Frölander. Det är fem år innan Frölander ska vinna guld på 100 meter fjäril under OS i Sydney. Lyssna på Bernts texter, hans idéer. ”Han är som en svävare på vattnet. Det ser till och med vackert ut när han simmar”.

Eller det här exemplet. Sportspegelns Jan Svanlund i ett personligt möte 1989 med världens då snabbaste Formel 1-förare, den kontroversielle brasilianaren Ayrton Senna. Inledningen på reportaget är fantastiskt! Vem vill inte bli sportjournalist efter att ha lyssnat på den texten? Du får skriva vackert, träffa stora idrottsstjärnor och allt visas sedan upp i Sveriges största sportprogram.

Nya #sportspegeln

– Vad har du för story? Så formulerade för något år sedan en konkurrerande mediechef sitt svar på frågan vad Sportspegeln var för honom. Klockrent uttryckt och faktiskt ord som varit med i den förändring vi nu gjort med Sportspegeln.

logga

Nya loggan för #sportspegeln  

Självklart har även nya #sportspegeln med de senaste och bästa som hänt under söndagen, de bästa bilderna, målen och resultaten, men reportaget, storyn, kommer vara i fokus i nya #sportspegeln. Vi ökar andelen reportageminuter i sändningen. Och vi har som ambition att vara ännu mer aktuella i våra reportage och har därför tillsatt en reporter som varje veckan ska fånga det som är på gång just då, det som ni i publiken intresserar er för och det som många snackar om.

Alltså, fler nyhetsreportage och fler starka, personliga och välgjorda reportage.

Dessutom samarbetar vi med SVTs korrespondenter som kommer att lämna berättelser från sina bevakningsområden runt om i världen, det handlar om nyheter och fenomen från världens alla hörn. Jag tror vi har ett stort ansvar i att förklara och fördjupa sportberättelsen om Sverige och världen. Idag är kopplingarna mellan idrott och allt annat i samhället tydliga och vårt uppdrag är att skildra det det bästa sätt vi kan.

IMG_4446

 Programledare Mats Nyström och redaktör Tobias Alsing kollar läget i nya studion.

Nytt utseende 

#sportspegeln blir också modernare med nytt grafiskt utseende, ny vinjett och studio. För att fortsätta vara relevanta för så många som möjligt har vi en rad förändringar och idéer kring hur vi ska låta våra plattformar fungera tillsammans, sajten, sociala medier och programmet i broadcast. Håll utkik under våren.

Jag vet inte hur många av er som ser på #sportspegeln som just älskar programmet. Jag vet bara att ni är många som tittar – varje söndag. Snittet är mellan 700-800 000 tittare per program och flera gånger under ett år har vi över 1 miljon tittare. Det är häftigt och stort att jobba med ett program som står starkt i konkurrensen från andra redaktioner, från sociala medier och nyhetsförmedlare.

IMG_4452

 TT intervjuar Mats Nyström om nya #sportspegeln

Vi vet att det vi gör engagerar er så har ni åsikter, förslag, tankar, kritik, funderingar eller kärleksyttringar om nya #sportspegeln? Hör då av er här, på SVT Sports Facebook-sida eller direkt till patric.hamsch@svt.se.

Det är en härlig utmaning att fortsätta göra Sveriges största återkommande sportprogram för er alla. Jag tror att det underlättar att jag fortfarande har kvar mina starka känslor för programmet.

Ha det!
Patric

ps. Missa inte Stopptid som grävt i Spegel-arkivet: