Nu sätter SVT Sport Agenda(n)
Sportjournalistik 

Nu sätter SVT Sport Agenda(n)

På söndag står sport på agendan i Sveriges tyngsta politikprogram.   

I ett samarbete mellan SVT Sport och Agenda, där reportrar och redaktörer från båda redaktionerna jobbar tillsammans, granskar vi regeringens hantering av idrottsfrågorna under Corona-pandemin.

Via en stor enkät tycker Sveriges specialidrottsförbund till i 24 olika frågor. Vi har också besökt Kiruna AIF, en av tusentals föreningar i Sverige som kämpar i motvind under pandemin.

Agendas David Oscarsson och Marlené Ärlemalm Dahlin längst fram i bild. Från vänster i bakre raden, SVT Sports Ellen Hellmark, Johanna Rudbäck och Mattias Sandberg.

Programledare är Agendas Anders Holmberg, som förutom sin stora kunskap om politik och samhällsjournalistik, har ett brinnande intresse för sport och framförallt längdskidåkning. Holmberg gästas i studion av kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Samarbetet mellan SVT Sport och Agenda har jag och samhällschef Eva Landahl önskat länge. Vår förhoppning är att satsningen blir lyckad och att vi hittar en återkommande form där vi gemensamt fördjupar bevakningen av Sveriges största folkrörelse, idrottsrörelsen, och den politiska makten runt idrotten.  

Anders Holmberg är programledare för Agenda. Foto: Janne Danielsson, SVT.

Att bli bättre på fördjupande journalistik och granskningar är en uttalad ambition hos oss på SVT Sport och under året har vi jobbat aktivt med att förstärka oss på detta område.

I mars rekryterades Johanna Bäckström Lerneby som ny nyhetschef. Johanna började sin journalistiska bana som sportjournalist men har sedan början på 2000-talet jobbat med granskande journalistik för olika medier, bland annat för SVT:s Uppdrag Granskning.

SVT Sports nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby har vunnit Guldspaden för grävande journalistik två gånger. Hon har dessutom vunnit Stora Journalistpriset.

Vi satsar också på ett antal reportrar som har specialfokus på fördjupning och granskning. Några av reportrarna är redan igång och har gjort en rad reportage som uppmärksammats nationellt. Hannes Nyberg och Daniel Grefve gjorde i våras en granskning om matchfixning. Daniel Grefve har också haft flera avslöjanden runt Svenska ishockeyförbundet och Ellen Hellmark har granskat svensk konståkning i flera reportage. Ellen Hellmark är också en av reportrarna bakom söndagens Agenda, tillsammans med Mattias Sandberg.

Andra uppmärksammade nyheter och granskningar från SVT Sport under 2020 har handlat om ledarkaos inom Svenska skidförbundet och om Svenska bilsportförbundet, där en omdiskuterad styrelseresa ledde till ordförandens avgång.

I början på 2000-talet brukade kollegor ibland skämta om att vi på SVT Sport hade få egna nyheter. Det låg kanske lite sanning i det då men sen många år tillbaka är den stämpeln borttvättad. Numera har vi nästan dagligen egna nyheter som citeras av annan media.

Övning ger färdighet som man säger.

Fotograf Mikael Eriksson filmar Ingrid, en av Kiruna AIF:s mest trogna supportrar. Reportaget ser ni i Agenda och på svtsport.se på söndag. Foto: Mattias Sandberg.

Vi hoppas självklart att vårt ökade fokus på fördjupningar och granskningar ska ge löpande resultat men samtidigt är vi bara i början på denna satsning. En förhoppning vi har är dock att vi på sikt ska ha samma utveckling inom detta område som vi haft med vårt arbete med en jämställd sportbevakning.

Har du tips på något vi borde granska eller fördjupa? Mejla gärna någon av våra reportrar, exempelvis ellen.hellmark@svt.se, daniel.grefve@svt.se eller hannes.nyberg@svt.se.

Agenda, sänds i SVT2 och SVT Play på söndag 21.15. Ni kommer också kunna ta del av granskningen på svtsport.se och i Sportnytt i veckan som kommer.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT som aldrig jobbat med Agenda men väl med politikbevakning som projektledare för SVT:s sändningar från EU-valet och Riksdagsvalet 2014.