VM! Nu är det hockeyfeber och miljonpublik
Ishockey 

VM! Nu är det hockeyfeber och miljonpublik

Gruppspelet är avklarat. Fem av Sveriges sju första matcher har setts av över miljonen tv-tittare och flera hundratusen har startat varje match i SVT Play.

Nu är det dags för slutspel och det märks, både på isen och utanför.

Det är nervöst. Dramatiskt. Spänt. Och engagerande.

Rysslands Barabanov mot Tre Kronors Erik Gustafsson and Jacob Markström i den avslutande gruppspelsmatchen. Foto: Vasily Fedosenko, Bildbyrån

I måndags satt jag på helspänn, med hög puls och skrek lagom högt när Tre Kronor låg risigt till mot Lettland och kvartsfinalplatsen var i fara.

Mot Ryssland var jag imponerad av en stark första period, chockad av en katastrofal andra period och ägnade sedan tredje perioden åt att diskutera det som hände med vänner och kollegor.

Och jag var inte ensam.

Tre Kronor har i modern tid alltid varit landslaget som engagerar. Det märks numera i kommentarer på sociala medier, i lästa nyhetsartiklar och inte minst i antalet tittare på våra tv-sändningar.

Sveriges matcher mot Tjeckien och Ryssland lockade mest tittare i gruppspelet – runt 1,4 miljoner vardera som mest i tv och nästan 200 000 unika tittare i SVT Play. Det är riktigt bra.

Bild från SVT:s Stockholmsstudio under VM.

Dessutom har tittandet på övriga matcher i VM, det vill säga dom matcher Sverige inte spelar, ökat markant jämfört med tidigare år – nästan med 300 procent. Det är vi extra glada för eftersom en av våra ambitioner med detta VM har varit att ge er tittare en bättre totalupplevelse av världsmästerskapet, en upplevelse mer lik fotbolls-VM där andra lag än Sverige också får stort utrymme i SVT1, Sveriges största tv-kanal.

Tre Kronor är dubbla regerande världsmästare. Här kysser Mika Zibanejad segerbucklan inför tusentals fans i Stockholm 2018. Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån
Mika Zibanejad igen. Nu i SVT:s studio under VM 2019. Mika kan inte spela med Tre Kronor på grund av skada och är därför gästexpert hos oss. Här tillsammans med Mats Sundin och Mikael Renberg, tidigare landslagskollegor i Tre Kronor.

Enligt undersökningen Sportnavigatorn 2018 (från Upplevelseinstitutet) är ishockey näst efter fotboll den populäraste sporten i Sverige.

Tre Kronor är däremot det populäraste landslaget hos svenskarna, före herrlandslaget i fotboll.

Vissa förvånas över detta eftersom fotboll har en dominerande ställning på många håll, inte minst i storstäderna. Men om ni sett Jens Linds och Albert Svanbergs eminenta serie ”Hockeyns historia” vet ni hur svenska folkets kärlek till ishockey och Tre Kronor växte fram under 1900-talet.

Ishockey gick från att vara en helt okänd sport på 20-talet till att skapa kalabalik 1949 då folkmassor tryckte ner järngrindar för att se Sverige spela VM på Stockholms Stadion.

Sverige möter Sovjet på Johanneshovs Isstadion i Stockholm 1970 och förlorar med 9-2.

Drygt 20 år senare såg fem miljoner, 82 procent av alla svenskar, när SVT sände den avgörande VM-guldmatchen mellan Sverige och Sovjet. Den matchen är fortfarande den mest sedda idrottssändningen i svensk tv. Inte ens Ingemar Stenmark lockade fler tittare under sina glansdagar.

Kvartsfinal i VM 2003 mellan Sverige – Finland och Mats Sundin slår in det första målet och jublar med Mikael Renberg och Per-Johan Axelsson. Foto: Bildbyrån. 

Nu väntar Finland i kvartsfinal – ett klassikermöte på bästa sändningstid. Lagen har mötts 78 gånger i VM- och OS-sammanhang. Sverige har 46 segrar och Finland 17 men dom senaste åren har det ofta varit jämt mellan lagen.

Men en som tror på Sverige i kvartsfinalen är en av svensk ishockeys främsta genom alla tider – Mats Sundin – som också gästat SVT:s VM-studio. Mats tror förvisso på tufft motstånd men…

-Om man tittar på lagen så ska Finland inte räcka till mot ett bra Sverige, säger Mats som själv upplevt en riktig VM-klassiker med Tre Kronor mot just Finland.

Året var 2003. Jag satt själv som hockeyreporter på läktaren i finska Hartwall Arena just detta VM och såg när Tre Kronor vände ett 1-5 underläge till seger med 6-5.  Se gärna bilder från den turneringen här. 

Den gången var det nervöst. Dramatiskt. Spänt. Och engagerande. 

Låt oss hoppas på något lika spännande denna gång.

VM. Nu är det hockeyfeber.

Tre Kronor och Håkan Södergren sjöng den strofen redan 1989. 30 år senare är sången lika sann.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT…

…som sett åtminstonde nio VM på plats och som under många år följde Mats Sundins karriär på nära håll, både i NHL och i Tre Kronor.

Tittande på Sveriges matcher i VM under gruppspelet (siffrorna i tusental): 

Tid         Lag 1 Lag 2      Snitt i TV         Topp i TV      Unika tittare i Play    Unika starter i SVT Play 
20:15 Tjeckien Sverige 1097 1400 181 283
16:15 Italien Sverige 736 978 104 215
20:15 Norge Sverige 1015 1204 129 265
16:15 Sverige Österrike 556 759 124 260
20:15 Sverige Schweiz 736 1011 181 419
16:15 Sverige Lettland 706 1005 173 392
20:15 Sverige Ryssland 1035 1375 182 370