Konsten att bevaka VM och golf med en mobiltelefon
Golf 

Konsten att bevaka VM och golf med en mobiltelefon

SVT Sport har under sommaren sänt Confederations Cup, SM-veckan, sim-VM och nu senast fotbolls-EM. Snart är det dags för både EM i Fälttävlan och EM i ridsport från Göteborg med mycket mera.

Alla dessa sändningar är stora tv-produktioner som bevakas med många kameror, ibland upp till 30 stycken.

Men nuförtiden behöver tv-produktion inte alltid vara storskaligt och komplicerat. När vi är ute och nyhetsbevakar för svtsport.se och för Sportnytt och Sportspegeln använder vi oss allt oftare av våra mobiltelefoner.

I somras bevakade vår reporter Mattias Sandberg både VM i orientering och brittiska The Open i golf med sin mobiltelefon, men när han dök upp på golfbanan utan en stor kamera och ett tv-team höjdes ögonbrynen rejält.

Skärmavbild-2017-07-19-kl.-15.40.44-520x390
Mattias intervjuar golfstjärnor under The Open. Foto: Martin Hardenberger

Här är Mattias egen berättelse: 

Mitt andra uppdrag för SVT Sport som så kallad MoJo (mobiljournalist = reporter som filmar och redigerar sitt material med sin mobil eller surfplatta) var på anrika golftävlingen The Open Championship på Royal Birkdale cirka 45 minuter med bil norr om Liverpool.

Det var dock nära att det inte blev någon bevakning, för kommentarerna och blickarna som jag fick från personalen när jag skulle hämta ut min kamera-ackreditering saknar motstycke i mitt yrkesliv som reporter på SVT Sport.

Ungefär så här lät det när personalen frågade efter min tv-kamera:

– Okej, Mr Sandberg. Where is your tv-camera, so that we can put your sticker on right away? 

Jag tog sakta upp min mobil ur min ficka och sa:

– Well, this is my camera. Det här är min kamera. 

IMG_0307
Mattias gör i ordning mobiltelefonen inför en inspelning.

Ackrediteringspersonalen såg ut som frågetecken. Det kändes nästan som om det var första gången de såg en smartphone och dom protesterade därför mot min mobiltelefon som enligt dom inte var proffsig nog och inte höll nog hög kvalitet.

– No Mattias. You are supposed to do tv and you can´t film with that, in fact you are not allowed to film with that. That is non-professional and we require high-quality footage so where is your tv-camera?

Jag förklarade att det bara var jag som var på plats och att jag nyligen bevakade orienterings-VM i Estland på samma sätt och att det då inte var några problem eller synpunkter på min utrustning. Mobilen kan filma i HD (high definition) och till och med 4K men eftersom filerna blir lite väl tunga då håller jag mig till HD.

Personalen hade svårt att tro mig men gick till slut med på att ge mig ackrediteringen för kameran.

– Well, this decision goes above our heads. If anybody asks you we did not see that mobile device. Here you go and perhaps you should put your camera credentials around your neck because the sticker will not fit your mobile phone.

Och precis så blev det. Ackrediteringen, som ni kan se på bilden, fick hänga runt halsen istället eftersom den inte fick plats på mobilen.

The Open ackrediteringen
Mattias visar upp kamera-ackrediteringen som var större än mobiltelefonen. Foto: Martin Hardenberger

Mediacentret var dessutom prytt med flera informationslappar som gjorde gällande att ”Any use of mobile devices is strictly prohibited on the course” så uppförsbacken var påtaglig men det gick bra till slut. SVT Sports tittare fick ta del av hur den regerande mästaren Henrik Stenson upplevde veckan som titelförsvarare. Stenson och de andra golfstjärnorna som tog plats framför utrustningen, som alltså vissa såg som häpnadsväckande, hade inga synpunkter på den.

Så nu vet både The Open och förhoppningsvis andra stora organisationer och tävlingar att framtidens teknik och arbetssätt redan är här.

Hälsar Mattias Sandberg

Mattias Sandberg intervjuar Tove Alexandersson i samband med VM i orientering tidigare i sommar.
Mattias Sandberg intervjuar Tove Alexandersson i samband med VM i orientering tidigare i sommar.
Mattias på jakt efter bra bilder.
Mattias på jakt efter bra bilder.