Okategoriserade 

Konceptet S(uccé)M-veckan är redo för export

Den här helgen har jag, och förhoppningsvis också du, tittat på X-trial, draghund, skidorientering, rallysprint, skidor, styrkelyft, sportrodel och dans i TV. I sändningarna från SM-veckan i Örebro får vi se världsstjärnor som Charlotte Kalla och Marcus Hellner men det är också en vecka där stjärnor i mindre idrotter, som ofta hamnar i medieskugga, får lysa klart.

Just denna SM-vecka avgörs svenska mästerskapet i 24 sporter från 19 olika förbund.

– Det går inte att jämföra SM-veckan med ett OS men det delas ut fler guldmedaljer i Örebro, 121 stycken, jämfört med OS i Sotji (99 guld). Det ger perspektiv på hur stor SM-veckan är idag, säger Ulf Nilsson (bilden) som är SVT:s projektledare för evenemanget. Ulf SMveckan

Första SM-veckan sändes i SVT 2009. Då deltog fem sporter och SVT sände drygt åtta timmar. Numera är projektet långt mer omfattande.

– Vi sänder 73 timmar sport under den här veckan. Totalt är det 82 personer från SVT som jobbar med sändningarna, berättar Ulf när jag når honom på telefon på lördagskvällen.

Kontrollrum SMveckan

Jag ska villigt erkänna att jag inte hade sökt upp ett SM i X-trial och åkt dit för att kolla. Men när tävlingsbilderna strömmar ur min mobiltelefon (jag konsumerar ofta TV i den) blir jag fast. Att se Marcus Eliasson, som ende tävlande, klara ”väggen” är en mäktig syn.

– SM-veckan betyder jättemycket för dom små sporterna, säger Ulf Nilsson. X-trial, till exempel, dök upp i Sundsvall 2011, då visste inte så många vad det var. Nu håller X-trial på att bli en av SM-veckans mest publika sporter med tusentals åskådare.

– Eller ta sportrodel. Vi hade nog inte bevakat deras SM om dom inte medverkat i SM-veckan. Men nu gör vår reporter Jan-Allan Stefansson ett reportage om kampen om SM-guldet i sportrodel och det reportaget ses kanske av 400-500 000 TV-tittare.

Jan-Allan, som är reporter på SVT Sport, hinner bevaka många sporter under SM-veckan. Förutom sportrodel blev det även en vända med dragkamp under lördagen. I samband med det inslaget träffade han Joel Lägermo som visade upp ett kladdigt handslag efter sitt världsrekord på 200 kilo i styrkeprovet i individuell dragkamp.

Styrkelyft SMveckan

Konceptet SM-veckan har på bara några få år blivit populärt. Dom senaste dagarna har flera kommuner ringt till Ulf Nilsson och frågat vad som krävs för att få arrangera tävlingarna. Och YLE har varit på plats i Örebro under veckan för att se om dom kan bygga motsvarande arrangemang och TV-sändningar i Finland. Dessutom ska Danmark var intresserat av konceptet. Så kanske är S(uccé)M-veckan redo för export.

Har du missat SM-veckan och vill titta ikapp på sändningar så hittar du allt samlat i SVT Play. 

SM-veckan vinter 2015 avslutas under söndagen med bland annat curling, rullstolsinnebandy och bowling. Sen blir självklart sprintfinalerna på skidor en riktig höjdare och en riktig värdemätare inför hemma-VM i Falun. Ett mästerskap som ni också ser i SVT.

Ha det riktigt bra!

Hälsar Åsa