Just nu pågår för-VM: spekulationernas mästerskap
Fotbolls-VM 

Just nu pågår för-VM: spekulationernas mästerskap

Den 14 juni är det avspark i VM, det största och bästa inom herrfotboll (sänds i tv hos SVT och TV4). Men detta stekheta mästerskap i Ryssland skulle inte bli samma upplevelse om vi hoppat över uppladdningen som nu pågått i månader, en uppladdning som bäst kan kallas publikens för-VM. Vägen fram till ett fotbolls-VM där Sverige deltar är nämligen nästan lika viktig som själva mästerskapet.

Alla vill snacka fotboll. Här skriver Victor Nilsson Lindelöšf autografer efter en träŠning i samband med svenska fotbollslandslagets läger inför fotbolls-VM. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Ett för-VM påminner om planerandet av en drömsemester. Inför resan bläddrar man kanske i någon broschyr, gör research på internet, slänger iväg en fråga till vänner på Facebook om resmålet och väger för- och nackdelar mot varandra. Sen genomför man den resa man drömt om i månader.

På exakt samma sätt fungerar för-VM i fotboll.

De senaste månaderna har tusentals och åter tusentals svenskar haft mer eller mindre djupa diskussioner om fotbolls-VM. Vi har snackat runt middagsbord, i tv-soffor eller i chattgrupper. Vi har kollat statistik och historik och gjort analyser. Frågorna har varit många, svaren ännu fler.

Hur ska det gå för Sverige, kan dom ta sig vidare från gruppspelet? Nyckelmatchen blir premiären mot Sydkorea och en seger där är väl ändå fullt möjlig? Åtminstone oavgjort ska dom klara, Sydkorea har ju bara en storstjärna i Tottenhams Heung-Min Son. Visst, men har Sverige fler stjärnor än så?

Mot Tyskland på midsommardagen blir det förlust. Eller kanske inte, spelar inte svenska landslag alltid som bäst mot bättre motstånd? Och du har väl inte glömt Sveriges upphämtning mot Tyskland i VM-kvalet 2012? Från 0-4 till 4-4 på en halvtimme. Jamen då hade vi ju Zlatan…

Mexico? En poäng ska Janne Anderssons lag klara där, kunde Sverige vinna mot Italien i VM-kvalet måste dom kunna ta poäng mot Mexico. Å andra sidan har Mexico gått vidare till slutspel i fem raka världsmästerskap…

Foto: Andreas L Eriksson, Bildbyrån

Och sådär håller vi på. Fram och tillbaka. Alla har sina egna teorier och sanningar. På ett sätt påminner diskussionerna under för-VM om tiden före Google. På den tiden kunde vi snacka i timmar om ett och samma ämne. Alla bidrog efter bästa förmåga och sakta men säkert växte svaret fram. Svaret var summan av allas gemensamma minne.

Idag åker telefonen fram direkt när vi inte har svaret på en fråga vid middagsbordet. Vem spelade fram till Kenneth Anderssons 4-0 i bronsmatchen 1994? Ingen som vet? Då dyker mobilen upp och ett par knapptryckningar senare vet hela sällskapet att det var Stefan Schwarz. Diskussionen är överstökad på nolltid.

Sveriges VM-bronslag 1994. Foto: Bildbyrån.

Kanske är det därför vi älskar detta för-VM som just nu pågår med hög intensitet. Hur det ska gå för Sverige i fotbolls-VM kan vi inte googla fram. Det kan vi bara spekulera i och alla har rätt att ha en åsikt. Alla har dessutom lika mycket rätt just nu och ingen, inte ens en sökmotor, har svaret förrän VM-matchen är spelad. Snart, mycket snart är det äntligen dags för sommarens största sportupplevelse!

  • Hur tror du det går för Sverige i VM? Rösta här!
  • Ladda gärna upp inför VM med att se våra tidigare VM-krönikor – hittas här i SVT Play.
  • Så sänds fotbolls-VM – alla matcher, alla tider hittar du här.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT, som nyligen upplevde Tre Kronors VM-guld på plats i Danmark och som nu hoppas få se svenska fotbollslandslaget gå vidare från gruppspelet i VM i Ryssland.