Dags för nya hockeyhjältar att födas i SVT
Ishockey  TV-rättigheter 

Dags för nya hockeyhjältar att födas i SVT

Peter Forsberg. TV-pucksvinnare 1988.

Mika Zibanejad. Guldmakare i junior-VM 2012.

Kim Martin. OS-bronshjälte i Salt Lake City 2002.

Där har ni tre av många, många hockeystjärnor som en gång i tiden slagit igenom i direktsändning i SVT.

Nu är det klart att alla som älskar hockey kan se nya hjältar födas och blomma ut i SVT även under dom kommande sex åren.

För idag blev SVT och Svenska ishockeyförbundet (SIF) överens om ett avtal som innefattar junior-VM, dam-VM, U18-VM, Euro Hockey Tour, Nordic Trophy och TV-pucken under åren 2019-2025.

Samtidigt blev det också klart att SVT kommer att dela junior-VM och Euro Hockey Tour med NENT (TV3, Viaplay mm) som vi också delar ishockey-VM för herrar med till och med 2023.

Inför JVM-finalen 2013 mellan Sverige och USA. Foto: Bildbyrån.

Det är ett historiskt långt avtal som SVT och SIF kommit överens om. Men så har vi också en lång historia tillsammans. Faktum är att ishockey är den sport SVT har längst relation med av alla sporter.

Vi börjar med att backa bandet till 1954 när ishockey blir den första idrott som SVT (eller Radiotjänst som företaget hette då) sänder. I Sverige pågick vid den här tiden en testverksamhet med tv-sändningar och i november visades DM-finalen i ishockey i Stockholm mellan Djurgården och Matteuspojkarna.

Författaren Bo Reimer berättar i sin bok ”Uppspel” (återberättat i bloggen Hockeyisten) hur en reporter på Expressen lovsjöng premiärsändningen och kallade den en tv-succé (trots att matchen stundtals var svår att se på grund av snöfall) medan Dagens Nyheter tyckte att ishockey kanske inte riktigt passade för TV-rutan.

Med facit i hand kan vi väl konstatera att Expressen den gången hade mest i rätt i analysen. Tidningen skrev också att detta var ”början på en ny epok” och även där fick man helt rätt.

Tre Kronor under VM i ishockey 1970.

16 år efter den första, trevande sändningen sänder SVT en avgörande guldmatch i VM mellan Sverige och Sovjet. Året är 1970 och över fem miljoner tittar på sändningen, 82 procent av alla svenskar. Fortfarande är den matchen den mest sedda idrottssändningen i svensk tv.

– 83 procent av svenskarna såg Carola vinna Eurovision 1983, så den sändningen hade fler tittare. Men annars lyckades inte ens Ingemar Stenmark locka fler tittare än Tre Kronor, berättar Jens Lind – tv-producenten som snart är aktuell i SVT med serien ”Hockeyns historia”.

Skåne jublar efter finalsegern över Ångermanland i TV-pucken 2017. Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån.

Men innan tittarsuccén i VM hade svenska folket lärt sig älska en annan hockeyturnering, nämligen TV-pucken. Idag, ett av svensk tv:s äldsta, levande varumärken.

Turneringen startade 1959, bara tre år efter tv:s riktiga födelse i Sverige.

I en artikel för Svenska ishockeyförbundet berättar klassiska sportjournalisten Bengt Bedrup om hur ungdomsturneringen i hockey startade. Sven Tumba, en av Sveriges främsta hockeyspelare genom alla tider, stormade in i ett mötesrum på sportredaktionen och sa:

-Hej djävla dönickar! Nu ska ni få en kanonidé. Vi ska dammsuga hela landet på unga jättetalanger och sedan ordna en turnering i TV mellan alla distrikt. Det blir maffe maffe-succé i rutan och det är precis vad hockeyn behöver. TV-pucken ska det heta!

Prins mellan kungar kallades den här bilden. I mitten ser ni vår nuvarande kung Carl Gustaf som ung kronprins flankerad av hockeystjärnorna Sven Tumba (till höger) och Lasse Björn (till vänster).

Ett par minuter efter Tumbas brandtal ska dåvarande sportchefen Gert Engström ha börjat skissa på vandringsprisets design; två korsade klubbor och en puck – precis som pokalen ser ut än idag.

1994 vinner Daniel Sedin och Henrik Sedin TV-pucken i Ångermanlands tröja. Några år senare skulle dom bli firade NHL-stjärnor i Vancouver. Foto: Bildbyrån.

Nästan 60 år senare i ett annat mötesrum presenterade jag en ny idé kring TV-pucken för hockeyförbundets ordförande Anders Larsson och generalsekreterare Tommy Boustedt.

– Vi på SVT vill att TV-pucken blir en turnering för både killar och tjejer. Hur ser ni på det?

Larsson och Boustedt behövde ingen betänketid. Dom tog förslaget vidare i sin organisation direkt och i höst spelas nu den första TV-pucken för både killar och tjejer.

Södermanland blev sista lag att vinna Stålbucklan. Från och med hösten 2019 spelar både tjejer och killar TV-pucken. Foto: Magnus Lejhall, Bildbyrån.

Att TV-pucken blir en turnering för både killar och tjejer är ett viktigt steg för oss på SVT Sport som arbetar för en jämställd sportbevakning. Och jag vet att det är ett viktigt steg för Svenska ishockeyförbundet som vill skapa Sveriges mest engagerande idrott och göra sporten tillgänglig för fler.

Svenskt jubel i junior-VM 2018. Sveriges målvakt Filip Gustavsson och Erik Brännström kramar om varandra. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån.

För många unga hockeyspelare är TV-pucken en första dröm. Men framtidens stjärnor föds kanske snarare i Juniorkronorna.

Mika Zibanejad, Gabriel Landeskog, Nicklas Bäckström, Erik Karlsson och Victor Hedman är alla världsstjärnor idag som först testade sina internationella vingar i junior-VM.

Mika Zibanejad kysser VM-bucklan efter guldet med Tre Kronor 2018. Sex år tidigare vann han även guldet i junior-VM. Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån.

Hos oss på SVT började traditionen med junior-VM i samband med jul- och nyårshelgen 2006–07. Junior-VM avgjordes i Leksand och Mora och vi på SVT bestämde oss för att sända.

Från tv-publikens håll blev det kärlek vid första ögonkastet och sedan dess har mästerskapet årligen haft en trogen tittarskara på runt en halv miljon – trots att nedsläpp ganska ofta skett efter midnatt i Nordamerika.

Sverige mot Finland i junior-VM strax efter jul 2016. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån.

Som mest har en match i JVM setts av över 1,5 miljoner tittare (Sveriges finalförlust mot Finland) och det tittarrekordet får vi väl sikta mot igen när det blir dags för junior-VM på hemmaplan år 2022.

Höga tittarsiffror är idag något eftersträvansvärt för alla sporter i tv, inte minst för hockeyn.

Annat var det 1963 när det direktsändes matcher från VM för första gången i SVT. VM avgjordes i Stockholm men trots att det fanns tv-produktion från hela turneringen visades bara fyra matcher i SVT.

Det fick nämligen inte bli för mycket. Vid den här tiden fanns en stor oro för att tv:n skulle få svenska folket att stanna hemma i sofforna och inte gå till arenorna.

Idag vet vi att tv-sända matcher bidrar till att skapa intresse för sporten och att fler tv-tittare bidrar till större engagemang totalt sett. SVT1 är sedan många år tillbaka Sveriges största tv-kanal och exponering där garanterar i stort sett alltid stor räckvidd, liksom sändningar i SVT Play.

Svenska fans jublar under hockey-VM i Danmark 2018. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

Det nya avtalet stäcker sig mellan åren 2019–2025.

Under dessa år kommer det att hända många häftiga saker inom svensk hockey. 2022 avgörs som sagt junior-VM i Sverige och samma år fyller Svenska ishockeyförbundet 100 år – ett födelsedagsfirande vi redan har spännande tankar kring.

2025 kommer mest troligt senior-VM för herrar att avgöras i Sverige och även om den turneringen inte ligger inom ramen för detta avtal innebär avtalet att ni kommer att kunna följa Tre Kronor, Sveriges populäraste landslag, hela vägen fram till nedsläpp i hemma-VM.

Damkronorna efter förlustmatchen mot Tyskland. Foto: Bildbyrån.

Dam-VM då, undrar ni? Självklart ligger även detta mästerskap inom ramen för vårt nya avtal. Men redan under nu pågående mästerskap har vi på SVT satsat mer än någonsin på turneringen och bland annat fått till en tv-produktion med 11-kameror, vilket är långt bättre än någonsin.

Och med den satsningen i ryggen och med det nya avtalet klart ska jag villigt erkänna att luften gick lite ur oss när Damkronorna blev degraderade till B-VM.

Det var en klar missräkning inte bara för laget utan även för oss. Så nu hoppas vi att sejouren i B-gruppen blir kort och att Damkronorna snart är tillbaka på den stora världsscenen.

För där hör alla landslagskronor hemma. Precis som dom hör hemma i SVT – världens bästa sportkanal.

Just nu pågår sju veckor av hockey-VM i SVT.

Dam-VM avgörs denna vecka, sedan följer U18-VM från Örnsköldsvik och därefter är det dags för återkomsten av herr-VM i SVT.

Det blir en mäktig hockeyvår i SVT – som sedan följs av sex ytterligare hockeyår.

Grattis alla hockeyälskare till detta!

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT…

…som växte upp i hockeystaden Örnsköldsvik och särskilt minns Ångermanlands TV-pucksguld 1988 med Markus Näslund, Peter Forsberg, Andreas Salomonsson, Hasse Jonsson, Magnus Wernblom med flera.