Grattis Sportnytt 40 år!
Sportnytt 

Grattis Sportnytt 40 år!

Den första oktober 1977 föddes Sportnytt. Idag fyller Sveriges största, dagliga sportnyhetsprogram 40 år. SVT Sport-bloggen fick tag på Sportnytt för en exklusiv intervju.

Grafik: Några av väldigt många Sportnytt-medarbetare under årens lopp. Grafik: Johan Halldorf.
Några av väldigt många Sportnytt-medarbetare under årens lopp. Grafik: Johan Halldorf.

Hallå där Sportnytt! Grattis på 40-års dagen. Hur känns det?

– Hahaha. Jo, tack det känns bra. Lustigt att du använder uttrycket ”Hallå där”, det var länge sedan jag hörde det. Annat var det förr i tiden när Bosse Hansson var programledare för mig, då var det ”Hallå där” flera gånger i veckan. Det var nämligen Bosses hälsningsfras direkt efter vinjetten. Vet du hur det är med Bosse nuförtiden?

Jag vet att Bosse fortfarande tittar på Sportnytt så ofta han kan och det är ju kul. Men läs gärna artikeln på svtsport.se där Bosse berättar om dig och ert samarbete. Du hittar artikeln här.

– Tack. Den ska jag absolut läsa.

Bosse Hansson på redaktionen 1981. Fyra år tidigare hade Sportnytt börjat sändas som dagligt nyhetsprogram. Foto: Sven-Gunnar Holm.
Bosse Hansson på redaktionen 1981. Fyra år tidigare hade Sportnytt börjat sändas som dagligt nyhetsprogram. Foto: Sven-Gunnar Holm.

Någon 40-års kris på gång?

– Kris? Jag? Nä. Vilken konstig fråga. Det har väl aldrig funnits mer sportnyheter att rapportera om än det gör nu. Nuförtiden sänds det ju hundratals timmar sport varje dygn och dessa sportbilder ska ju jag sammanfatta på bästa sätt.

– Dessutom vill jag att min rapportering ska vara jämställd och då får man ju dubbelt så mycket att rapportera om jämfört med de som väljer att nästan bara bevaka herridrott.

Men det talas ju om att tittarna flyr från tv:n. Rör det inte dig i ryggen?

– Jag må vara gammal men jag är inte okunnig, självklart följer jag hur medievärlden förändras. Men jag är faktiskt fortfarande det klart största, dagliga, sportnyhetsprogrammet i Sverige. Vill du ha några siffror?

Ja, tack gärna. Det är alltid intressant.

– Okej. Hittills under 2017 har 22 av mina sändningar, var och en för sig, lockat över en miljon tittare. Det är inte många tv-program idag som når miljonpublik så det är jag stolt över. Och sett över en hel dag når jag alltid över en miljon tittare med alla mina sändningar.

– Jag är också glad att både män och kvinnor tittar på mig även om det är fler män som väljer att titta på sändningen klockan 22.00. Sen är det klart att det är fler äldre än yngre som tittar men Sportnytt klockan 22.00 har faktiskt en trogen skara killar och tjejer mellan 7-15 år som tittar någon kväll i veckan.

Marie Lehmann har varit programledare för Sportnytt i snart 20 år. Hennes bästa Sportnytt-minne kan du läsa på svtsport.se
Marie Lehmann har varit programledare för Sportnytt i snart 20 år. Hennes bästa Sportnytt-minne kan du läsa på svtsport.se

40 år är en lång tid. Minns du hur du kom till?

– Nej, det är det väl få som gör – alltså minns hur dom blev till. Men jag har faktiskt frågat före detta redaktions- och evenemangschefen Kjell Andersson om detta. Han berättade för mig att jag inte har någon särskild mamma eller pappa utan att jag är resultatet av löpande utvecklingsarbete på SVT Sport (eller TV-sporten som redaktionen hette då) och utvecklingen inom svensk- och internationell idrott.

Kjell Andersson, mångårig medarbetare på SVT Sport.
Kjell Andersson, mångårig medarbetare på SVT Sport.
Delar av TV-sportens redaktion 1976. Året efter skulle det här gänget vara med och lansera nya programmet Sportnytt. På bilden syns bland andra: Göran Blom, Gunn-Britt Ogebjer, Georgios Karageorgiou, Mac Gänger, Hans Ahrman, Marie von Platen, Göran Zachrisson,, Åke Iwarsson, Sven Plex Petersson, Kjell Andersson och Bo Hansson.
Delar av TV-sportens redaktion 1976. Året efter skulle det här gänget vara med och lansera nya programmet Sportnytt. På bilden syns bland andra: Göran Blom, Gunn-Britt Ogebjer, Georgios Karageorgiou, Mac Gänger, Hans Ahrman, Marie von Platen, Göran Zachrisson, Åke Iwarsson, Sven Plex Petersson, Kjell Andersson och Bo Hansson.

– Sen blev ju tillgången på idrottsbilder allt större under 70-talet och svensk idrott var stark då. Sverige vann fyra guld i OS i Montreal 1976 och sen spelade ju Björn Borg och Ingemar Stenmark en stor roll för ett bredare svenskt idrottsintresse.

– Under den här perioden ändrade idrotten också sina spelscheman. Tidigare hade idrott varit en helgföreteelse men nu började serierna sprida ut sig alltmer även i veckorna och då blev det naturligt att inte längre samla nyhetsbilder till bara torsdagar och söndagar som var fallet fram tills oktober 1977.

Vad var det bästa med din uppkomst?

– För sportredaktionen betydde min entré i tv-världen att dom kunde börja jobba mer nyhetsmässigt. Plötsligt skulle dom ju göra en daglig nyhetsleverans och inte bara sammanfatta nyheter på torsdagar och söndagar. Men jag tror att det var ont om nyhetsjournalister på redaktionen på den tiden. Kjell Andersson berättade för mig att Bengt Grive sa att ”Björn Borg ringer mig om det är något”. Det var alltså inte tal om att själv sitta och ringa runt till olika lag och idrottare på den tiden. Det är ju på ett helt annat sätt idag.

– Sen är det klart att det blev ett lyft för publiken som fick fler tillfällen varje vecka att se bra sportbilder och få sportnyheter.

Arne Hegerfors är en av många kända sportprofiler som varit programledare för Sportnytt under årens lopp.
Arne Hegerfors är en av många kända sportprofiler som varit programledare för Sportnytt under årens lopp.

Har du alltid sänts på sen kvällstid?

– Ja, men från början var jag bara ett fem minuter långt nyhetsprogram. Men då, precis som nu, startade jag direkt efter Aktuellt. Sen har jag utvecklats med åren – tack och lov – och fått efterföljare både på morgonen och förkvällen.

Hur många Sportnytt har det blivit med åren?

– Oj, det har jag inte räknat på men en snabb överslagsräkning säger över 25 000 sändningar. Men då räknar jag in både Sportnytt morgon (som sen i augusti i år ingår i Morgonstudion), Sportnytt förkväll (17.55 och 18.25), Sportnytt klockan 22.00 och Sportnytt på lördagar.

Christer Ulfbåge är en av Sportnytts mest kända programledare. Några av er minns säkert också att Christer avslutade varje Sportnyttsändning med att säga "Gokväll" och sedan lämna studion direkt.
Christer Ulfbåge är en av Sportnytts mest kända programledare. Några av er minns säkert att Christer avslutade varje Sportnyttsändning med att säga ”Gokväll” och sedan lämna studion direkt.

Vad minns du bäst från alla dessa år?

– Än är det inget fel på minnet, så gammal är jag inte, så jag minns en hel del. Men jag vill lyfta fram alla som jag jobbat med. Jag ser att ni gjort en bild med några av dom som programlett mig under årens lopp men det är ju bara en promille av alla begåvade människor som jag haft förmånen att jobba med. Det räcker inte med en programledare för att göra bra Sportnytt, det krävs redaktörer, sändningsproducenter, reportrar, redigerare, fotografer, grafiker, ljudtekniker och mycket mer för att det ska bli bra.

– Annars säger jag som idrottsstjärnorna brukar säga i mitt program; jag vill inte bedöma mig själv eller säga något om mig själv, det överlåter jag till andra.

Ann-Britt Ryd Pettersson blev första kvinna att programleda Sportnytt.
Ann-Britt Ryd Pettersson, idag ett välbekant ansikte hos SVT Nyheter, blev första kvinna att programleda Sportnytt.
Mats Nyström har sänt över tusen Sportnytt som programledare. Här är ett av hans favoritminnen från åren som gått, ett gitarrsolo i studion.
Mats Nyström har sänt över tusen Sportnytt som programledare. Här är ett av hans favoritminnen från åren som gått, ett gitarrsolo i studion.

Men så bra. Flera av dom som jobbat med dig har skrivit ner sina bästa Sportnyttminnen så det går också att läsa på svtsport.se. Här är länken till den artikeln.

– Till SVT Sport appen menar du väl? Hahahaha. Som jag försökt få programledarna att prata om appen och sajten under de senaste åren. Det är ju det fina med dessa moderna tider. Får jag inte plats med allt inom ramen för min sändningstid så finns det möjlighet att visa och berätta mer digitalt.

Vad är du mest stolt över?

– Mest stolt över? Det vet jag inte men jag är stolt över att vara den enda 40-åringen i Sverige som aldrig missat en stor sportnyhet. Det gör mig unik.

Hur ser framtiden ut?

– Frågar du mig det? Det är väl du som är sportchef, du borde väl ha tänkt lite på min framtid?

– Men nu när du frågar så kan jag ju passa på att säga att jag tänker köra på ett bra tag till. 40 is the new black säger alla. Och jag kräver inte mycket av tv-tittarna, bara 15 minuter om dagen och på den kvarten lovar jag att fortsätta att berätta de stora sportnyheterna, snackisarna, visa dagens bästa sportbilder och dessutom berätta en och annan stark berättelse från idrotts-Sverige eller världen.

Det låter bra. Hoppas du får en bra födelsedag nu. Du får i alla fall tid att fira eftersom storasyster Sportspegeln tar ansvar för den långa sändningen ikväll. 

Grattis återigen,

Hälsar sportchef Åsa Edlund Jönsson, som passar på att rikta ett särskilt tack till Kjell Andersson som hjälpte till att göra denna intervju. 

Så här såg det ut 1999 (tror jag). Jag började på SVT Sport i januari det året och min första insats på redaktionen var som programledare för just Sportnytt. Senare blev jag också projektledare för Sportnytt, men det är en helt annan historia.
Så här såg det ut i tv-rutan 1999 (tror jag). Jag började på SVT Sport i januari det året och min första insats på redaktionen var som programledare för just Sportnytt. Senare blev jag också projektledare för Sportnytt, men det är en helt annan historia.