Gott Nytt Sportår önskar vi på SVT Sport
Sport 2021 

Gott Nytt Sportår önskar vi på SVT Sport

2020 skulle varit ett stort mästerskapssår men som bekant ville en pandemi annat.

Men nu gör vi som en känd svensk och vänder blad. 2021 väntar förhoppningsvis ljusare tider och spännande, direktsänd sport i SVT. Här är några av många höjdpunkter vi tänker bjuda på.

Januari börjar året…

…förhoppningsvis med stora svenska framgångar i Tour de Ski. Utan Norge på plats bör Frida Karlsson och Ebba Andersson kunna spela huvudroller. Vi hoppas också att Juniorkronorna finns med när det är dags för spel om medaljerna.

Februari kommer näst…

…och det är en riktig VM-månad i SVT! Parallellt rullar alpina-VM (8–21 feb) och skidskytte-VM (9–21 feb) där våra största förhoppningar finns hos Hanna Öberg, Elvira Öberg, Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma och övriga i skidskyttelandslaget.

Den 23 februari är det sen dags för skid-VM i Oberstdorf och bara två dagar in på mästerskapet väntar en av VM:s stora höjdare, nämligen sprinten. Har Linn Svahn prickat formen och räcker det för att sätta hela världseliten på plats?

Mars, april har knopp i håret…

…och ett unikt Vasalopp. 2021 kommer inte 14 000 åkare att ta sig mellan Sälen och Mora den första söndagen i mars. På grund av pandemin blir skidklassikern, som årligen lockar över tre miljoner tv-tittare från tidig morgon, istället en elittävling där damerna startar 07.40 och herrarna 08.00. Ska Lina Korsgren upprepa segern från 2020? Och kan någon svensk herre bryta den norska dominansen och ta första blå-gula segern sedan Jörgen Brink 2012?

Mars innehåller också klassiska SM-finaler i bandy. Minns ni förresten hur det såg ut 2020? Då var bandyfinalerna på Studenternas den sista liveidrotten som avgjordes i Sverige på ett tag, innan idrotten helt stängde ner under drygt två månader.

SM-finalerna för herrar och damer i bandy 2020 spelades inför tomma läktare på Studenternas i Uppsala. Foto: Kenta Jönsson, Bildbyrån.

Maj och juni blommar mest…

…och på Sveriges nationaldag, när syrenerna färgar stora delar av landet lila och vitt, avgörs en historiskt sen VM-final i ishockey. Gruppspelet med Tre Kronor startar den 21 april men om Tre Kronor verkligen spelar sina första matcher i Minsk återstår att se. Sätter oroligheterna och det politiska läget stopp för VM i Belarus eller kommer Internationella ishockeyförbundet att låta mästerskapet avgöras enligt plan?

EM-final utomhus framför storbildsskärm. Bra målbild för 2021? Foto: Bildbyrån.

Fem dagar efter VM-finalen är det sen avspark för sommarens stora fotbollshöjdare i SVT, fotbolls-EM för herrar. Den 11 juni är det premiärmatch mellan Turkiet och Italien och den 14 juni går Sverige in i mästerskapet i en svettig och spännande tillställning mot Spanien, med eller utan Zlatan?

Fotbolls-EM 2016 med Zlatan i den blå-gula tröjan. Gör han landslagscomeback i EM 2021? Foto: Yves Herman, Bildbyrån.

Juli, augusti och september – härlig sommar är det då…

…och kanske kan vi samlas i större skaror igen? En målbild är att se EM-finalen den 11 juli på storbildsskärm utomhus tillsammans med andra i blått och gult.

Men innan upplösningen på EM kommer ni se VM-medaljörer koras direkt i SVT, för i början på juli avgörs VM i orientering där förhoppningarna är stora på världens bästa Tove Alexandersson.

SM-veckan i Malmö 2019. Programledare Maria Wallberg till vänster. Sommaren 2021 ska mästerskapsveckan avgöras i Halmstad.

SM-veckan har ställts in tre gånger på raken på grund av Corona men nu håller vi tummarna för att Sveriges tredje populäraste sportevenemang kan avgöras i Halmstad första veckan i juli. Visste du förresten att det är fler antal sporter som deltar på SM-veckan (sommaren 2019 var det 43 stycken) jämfört med OS (33 sporter)?

Och apropå OS, den 23 juli säger Tokyo kon-nichiwa till världens främsta. SVT sänder inte OS (det gör Discovery) men vi kommer självklart att nyhetsrapportera till alla er i hängmattorna.

Efter OS väntar alltid Paralympics och det mästerskapet ser ni direkt i SVT mellan den 24 augusti-5 september. Parallellt bjuder vi också på EM i ridsport. EM i hoppning är först ut (30 augusti – 4 september) och sen väntar EM i dressyr (7-12 september).

Armand Duplantis är Sveriges kanske största guldhopp i OS. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , Bildbyrån.

Men oktober och november och december är så grå…

…vilket är en perfekt förevändning för att sitta hemma i soffan och kolla direktsänd sport. Höst och tidig vinter i SVT innebär en massa ishockey som Tre Kronor i Karjala Cup, klassiska TV-pucken, veckans match från SDHL och sen, som alltid, junior-VM runt jul.

I november öppnar vi också studiodörrarna till Vinterstudion, den 15:e säsongen. Världscupen i skidskytte kommer att utgöra basen på helgerna tillsammans med långloppscupen Ski Classics och världscuptävlingar i alpint och längd från Österrike och Schweiz. Plus SM-veckan vinter, säsongsöppningarna i längd och skidskytte med mycket mera.

I mästerskapsväg blir det också cykel-VM i SVT och kortbane-VM i simning från Abu Dhabi. Och mycket, mycket mer. I den bästa av världar ger vi er runt 2000 timmar direktsänd sport i SVT 2021.

Här har ni också en kalender med mycket av det bästa från hela sportåret 2021, inte bara det SVT sänder. Håll till godo!

Gott Nytt År önskar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT…

…som hoppas att 2021 innebär färre timmar i videomöten och många, många fler timmar ute i idrottshallar och på arenor.