Gott nytt sportår 2018!
Ishockey  Okategoriserade  Paralympics  Ridsport  Sportnytt  Sportspegeln  Vinterstudion 

Gott nytt sportår 2018!

Alla vi som älskar sport och sport i tv har mycket att se fram emot under det kommande året.

Här listar jag några, av många höjdpunkter, som SVT Sport kommer att leverera till dig under 2018.

Och först ut på listan är en nyhet, både i idrotts- och tv-världen!

Årets idrottsnyhet: Europeiska idrottsmästerskapen

2-12 augusti avgörs för första gången någonsin dom ”Europeiska idrottsmästerskapen” och SVT direktsänder premiärevenemanget. Europamästare ska koras i simning, simhopp, konstsim, friidrott, cykel, golf, gymnastik, rodd och triathlon. Alla sporterna avgörs i skotska Glasgow förutom friidrotten som avgörs i Berlin. Totalt tv-sänds tio av tävlingsdagarna och vi hoppas på framgångar för stjärnor som Sarah Sjöström och Daniel Ståhl för att nämna två av många starka svenska namn.

Vår förhoppning är att det denna sommar föds ett nytt folkkärt tv- och mästerskapsformat!

Jubel efter att VM-platsen säkrats i Milano. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Årets största globala sporthändelse: Fotbolls-VM

Fotbolls-VM är mästerskapet som engagerar en hel värld och den här gången börjar och slutar VM hos SVT (vi delar VM med TV4). Vi sänder värdnationen Rysslands premiärmatch den 14 juni och VM-finalen den 15 juli.

Två av Sveriges tre gruppspelsmatcher ser du också i SVT. Vi visar Sveriges premiär mot Sydkorea den 18 juni, TV4 sänder matchen mot Tyskland innan det är dags för SVT igen när Sverige tar sig an Mexico i den sista gruppspelsmatchen – en match som kan bli en riktig rysare och helt avgörande för eventuellt fortsatt svenskt VM-spel. Hela sändningsschemat för fotbolls-VM hittar du här.

Matilda Algotsson representerar Sverige i EM i konståkning. Foto: Christian Örnberg, Bildbyrån

Årets förfest: Konståknings-EM

Ryssland är som bekant värd för fotbolls-VM men nationen inleder året med en annan idrottsfest nämligen EM i konståkning som avgörs i Moskva mellan den 15-21 januari. I singelåkningen representeras Sverige av Matilda Algotsson, Anita Östlund och Alexander Majorov. Dessutom skickar Sverige, för första gången på flera år, även ett isdanspar till EM nämligen Malin Malmberg och Thomas Nordahl. EM blir också ett rejält genrep inför OS där konståkning är en av dom främsta och mest populära sporterna.

Helene Ripa tog guld på 15 km klassiskt i Paralympics 2014. Foto: Daniel Nilsson, Bildbyrån

Årets fyrverkeri: Paralympics

Är det något mästerskap det sprakar om så är det Paralympics. När OS gått i mål tar Paralympics över stafettpinnen och skapar nästa stora idrottsfest i Sydkorea. Sex sporter avgörs under detta tolfte officiella vinterspel: alpint, längdskidor, skidskytte, rullstolscurling, paraishockey och snowboard. Mästerskapet pågår mellan den 9-18 mars och vi på SVT sänder både live och sammandrag från parasportens höjdpunkt 2018.

Sebastien Ogier i Svenska rallyt 2017. Foto: Robin Sörensen , Bildbyrån

Årets folkfest: Svenska rallyt

I mitten på februari vallfärdar cirka 200 000 människor till Värmland för att njuta av VM-seriens enda utpräglade vinterrally nämligen Svenska rallyt, eller Rally Sweden som tävlingen heter officiellt. Svenska rallyt har körts ända sedan 1950 och tävlingen har varit ett vinterrally sedan 1965. Tävlingen, som är en av 14 deltävlingar i VM-serien, lockar ständigt världselit till de svenska vägarna. Tävlingen pågår mellan den 15-18 februari och SVT satsar stort för att ge er det bästa från rallyt.

Matilda Ekholm under en match i SOC i november. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Årets comeback: Bordtennis-VM

För första gången på 25 år avgörs bordtennis-VM i Sverige och för första gången på 20 år sänds ett bordtennis-VM direkt i SVT. Mästerskapet, som är ett lag-VM, avgörs i Halmstad mellan den 29 april-6 maj.

VM spelas i tre divisioner med 24 lag. Sveriges herrar och damer spelar i den högsta divisionen, Championship division. Runt 350-400 miljoner tittare från hela världen väntas följa tv-sändningarna från VM i Halmstad. Och att intresset är stort är kanske inte så konstigt eftersom bordtennis är världens största individuella sport (källa: Svensk bordtennis).

Henrik Lundqvist och William Nylander jublar efter avgörande straffräddningen i finalen mellan Kanada och Sverige i ishockey-VM. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Årets grannfest: Hockey-VM

Hockey-VM 2018 avgörs i Köpenhamn och Herning. Jag gissar att många svenskar kommer att åka över till Danmark för att förhoppningsvis få uppleva ett guldjubel som det i Köln.

SVT delar sändningsrättigheten till hockey-VM med MTG. 2018 är det MTG som livesänder matcherna och sedan är det SVT:s tur 2019. Men redan under 2018 kommer vi att satsa stort på VM med livesända magasin och extra fokus på Sverige och mästerskapets stjärnor.

Peder Fredricson med All In under EM i Göteborg 2017. Foto: Tomas Holcbecher, Bildbyrån

Årets svenskhopp: Ryttar-VM 

OS-silver i Rio 2014. EM-guld i Göteborg 2017. Vad kan Peder Fredricson hitta på när ryttar-VM avgörs i Tryon, North Carolina, mellan den 11-23 september?

VM i ridsport är ett gigantiskt evenemang som avgörs vart fjärde år. Världsmästerskapet innehåller grenarna hoppning, dressyr, para-dressyr, fälttävlan, körning fyrspann, reining, voltige och distansritt. Senast VM avgjordes var i franska Normandie 2014.

Skidskyttetävling med bland andra Mona Brorsson och Hanna Öberg Foto: GEPA pictures/ Hans Osterauer

Årets fullträff: Världscupen i skidskytte

Från och med säsongen 2018/19 har SVT de exklusiva sändningsrättigheterna till världscupen och VM i skidskytte. Det innebär att skidskytte kommer tillbaka som en fast ingrediens i Vinterstudion från och med vintern 2018. Sen blir ju hemma-VM i Östersund 2019 en given höjdpunkt – men mer om det en annan gång.

Det här var en blandad bukett med lite av det som SVT Sport sänder 2018.

Men OS då undrar någon? Varför listar jag inte det?

Förklaringen är enkel. SVT sänder inte OS, denna gång sänds mästerskapet av Discovery efter att MTG sänt 2014 och 2016. Men självklart kommer vi att nyhetsbevaka OS via Sveriges största sportnyhetsprogram Sportnytt och Sportspegeln och via vår sajt svtsport.se. Vi utlovar de bästa bilderna, intervjuer och analyser av våra starka vinterprofiler.

Gott nytt sportår 2018 till er alla! 

Önskar Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT, som hoppas få njuta av svenska framgångar under 2018 precis som under 2017 då jag bland annat hade förmånen att få se Tre Kronor vinna VM-guld.