Ishockey  Ishockey-VM  TV-rättigheter 

Frågor och svar om hockey-VM

Idag meddelade NENT (Nordic Entertainment Group med bl a TV3, TV6 och Viaplay) att dom köpt hockey-VM mellan åren 2024-2028. Med anledning av denna nyhet har  det kommit frågor från media. Här har jag samlat de några av deras frågor och mina svar:

Vad innebär hockey-VM:s framtid för SVT?

Sport generellt är väldigt viktigt för SVT:s tittare och således är sport väldigt viktigt för oss på SVT eftersom vi jobbar för svenska folket. Däremot är ju inte en enskild rättighet avgörande för SVT eftersom sporträttigheter kommer och går mellan olika tv-bolag under olika år.

Var ni intresserade av att fortsätta att sända VM?

Vi är alltid intresserade av att sända mästerskap med Sveriges populäraste idrottare, ishockey-VM är inget undantag från det.

Har ni varit med i förhandlingarna om rättigheterna till ishockey-VM 2024-2028 och hur har de i så fall sett ut?

SVT fick ingen chans att lägga ett bud på hockey-VM från 2024 och framåt. Säljarna Infront, som ägs av ett kinesiskt konglomerat, verkar ha valt att sälja direkt till NENT i en sluten process.

Är ni besvikna över att Viasat nu köpt VM?

I maj sände vi på SVT hockey-VM för första gången på i stort sett 30 år och trots att Tre Kronor åkte ur i kvartsfinal blev detta VM en stor publiksuccé. VM-sändningarna var dom populäraste tv-programmen i alla målgrupper och detta VM blev det mest tittade världsmästerskapet sen 2013 då Tre Kronor tog guld på hemmaplan och TV4 sände. Det fanns alltså ett enormt stort intresse från publiken att ta del av hockey-VM i SVT och vi fick dessutom mycket positiv feedback på våra sändningar, så givet publikens uppskattning känns det såklart trist att vi inte kommer att sända från 2024.

Kan det bli så att SVT får vara med och sända trots allt?

Vi är alltid öppna för samarbeten som gör att svenska folket får se bra sport i SVT men om NENT vill samarbeta med oss eller ej efter 2023 kan jag inte svara på, den frågan måste gå till NENT.

När ni sände VM i våras från Bratislava blev det en succé, inte minst tittarmässigt. Känns det extra tråkigt att inte få. vara med och visa Tre Kronor för hela svenska folket?

Matcher och turneringar med Tre Kronor kommer att sändas i SVT i minst sex år till. Vi kommer att sända hockey-VM 2021 och 2023 och därutöver kommer vi att sända från Euro Hockey Tour, där Tre Kronor spelar, till och med 2025. Vi kommer också att sända junior-VM och dam-VM i sex år till och utöver det kommer vi de närmsta åren också att fortsätta att sända från Champions Hockey League, SDHL, NHL och TV-pucken. Så vi har ett rikt hockeyutbud både när det gäller Tre Kronor och annan ishockey i många år till.