Fotbolls-VM samlar och engagerar Sverige
Fotbolls-VM 

Fotbolls-VM samlar och engagerar Sverige

Det bevisas igen.
Sport i allmänhet och fotboll i synnerhet har en unik förmåga att samla Sverige som nation.

Jubel efter Sveriges 1-0 mot Tyskland. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån.

Har du inte sett Toivonens måltyska frisparkenbråket efter matchen eller Durmaz känslosamma tal efter rasistattackerna står du just nu utanför den stora, svenska gemenskapen. För visst har vi i Sverige under de senaste veckorna berikats med gemensamma ögonblick som vi diskuterar dagligdags och som vi kommer att minnas tillsammans i år framåt – oavsett ålder, kön, klass eller bakgrund.

Jag tycker inte att det finns något som kan förena oss som sport, och i detta fall fotboll, kan.

Och det är ingen ny företeelse.

Kameraman filmar fotbolls-VM i Sverige 1958.

1958 fick televisionen sitt stora genombrott i Sverige tack vare fotbolls-VM. Under mästerskapet såldes tusentals tv-apparater (ja, det hette så förr) varje dag. Alla ville ta chansen att se det svenska landslaget briljera i hemma-VM för att senare kunna diskutera matcherna på längden och bredden över en matlåda i lunchrummet.

Denna sommar, 60 år senare, är tv:n lika central för oss. Jag är säker på att fotbolls-VM kommer att slå vinter-OS i tv-tittande. TV4:s sändning av Sverige-Tyskland på midsommardagen nådde hela tre miljoner tittare som bäst (stort grattis!).

Samtidigt känns detta VM som det mest tydliga digitala sportmästerskapet hittills – en modern tids 1958.

Sverige-Sydkorea som SVT sände hade nästan 1,8 miljoner tittare i broadcast (traditionell tv) samtidigt som sändningen slog ”svenskt rekord” i streamingbelastning enligt It-företaget Akamai.

Vår sportsajt svtsport.se sätter också löpande trafikrekord under detta VM med många hundratusentals besökare varje dag. De mest populära videoklippen, som till exempel bråket efter slutsignalen i lördags, har lika många tittare som en Sportnyttsändning i tv.

Alla vill ha sett de avgörande ögonblicken.

Alla vill kunna delta i det stora, pågående svenska samtalet om fotboll.

Idrott har en förmåga att vara en stark, positiv kraft i samhället – se bara hur stora delar av svenska folket nu vänder sig mot rasistattackerna mot Jimmy Durmaz och ger demokratin sitt stöd.

Men ju färre som kan se mästerskapen desto färre gemensamma upplevelser.

Svenskt jubel under fotbolls-VM. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

I många länder i Europa finns en så kallad evenemangslista. Syftet med listan är att säkerställa att så många människor som möjligt kan ta del av de största sportevemangen i tv utan extra betalning utöver de finansieringskällor som förekommer allmänt i ett land, till exempel licensavgift eller anslutningsavgift till kabelnät.

I Sverige har möjligheten att införa en sådan lista funnits i nästan 20 år och 2016 lämnade myndigheten för press, radio och tv in sitt förslag till regeringen på hur listan skulle kunna utformas. Men sedan dess har inget hänt hos Kulturdepartementet trots att undersökningar (bland annat en Novusmätning för SVT i mars 2018) visar att 75 procent av svenska folket tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att stora sportevenemang kan ses av så många som möjligt i tv.

SVT:s studio under fotbolls-VM med André Pops som programledare. Foto: Niklas Larsson, Bildbyrån

Jag är därför glad att vi på SVT själva eller tillsammans med andra stora aktörer som till exempel TV4 (fotbolls-VM och fotbolls-EM) lyckat säkra sändningsrättigheterna till många stora mästerskap. Just nu visar vi fotbolls-VM och i augusti väntar både EM i simning och friidrott i SVT.

Jag tror nämligen, som många av er, att idrott hjälper oss som nation att bygga vår gemensamma historia. Idrotten skapar minnen som vi kan prata om i år framåt – ett passande exempel i dessa tider är väl VM-bronset från 1994 som vi aldrig slutar prata om.

På onsdag hoppas vi på SVT på oförglömliga tv-ögonblick igen när vi visar avgörande gruppspelsmatchen mellan Sverige-Mexiko. Blir det ett nickmål av Andreas Granqvist vi kommer att berätta om i generationer framåt eller en ny chip av Ola Toivonen?

Snart har vi svaret.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT – som hoppas få uppleva en svensk seger på rysk mark på onsdag.

PS. De evenemang som kan omfattas av en evenemangslista enligt myndigheten för press, radio och tv är:

  1. Sommar- och vinter OS
  2. Paralympics, sommar och vinter
  3. VM i fotboll för herrar och damer: matcher och kvalifikationsmatcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler
  4. EM i fotboll för herrar och damer: matcher och kvalifikationsmatcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler
  5. VM i ishockey för herrar: matcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler
  6. VM i längdskidåkning
  7. VM i alpin skidsport
  8. VM i friidrott
  9. Vasaloppet
  10. Nobelfesten

DS.