Frågor och svar om vintersport
TV-rättigheter  Vinterstudion 

Frågor och svar om vintersport

SVT har sänt vintersport i 50 år och Vinterstudion är ett av svensk tv:s mest kända varumärken. Programmet lockar ofta miljonpublik, inte minst under VM-vintern 2019.

Men idag blev det känt att NENT Group (TV3, Viaplay etc) har köpt rättigheterna till vintersport från hösten 2021 och fem år framåt.

Världscupen i längdskidor. Stina Nilsson i duell med Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Denna nyhet skapar självklart frågor hos alla er trogna tittare på Vinterstudion. Jag svarar på några av era vanligast frågor här nedan.

Vilka rättigheter är det som sålts?

I stort sett handlar det om rättigheterna till alla världscuper och VM inom vintersport, bortsett från skidskytte, från och med hösten 2021 och fem år framåt. Tävlingar i Schweiz, Österrrike, Norge, Italien och Estland ingår inte i denna försäljning.

Varför köpte inte SVT detta?

Vi lade ett riktigt högt bud och var redo att göra vår största investering någonsin i vintersport eftersom vi vet hur viktig den här rättigheten är för vår tv-publik.

Men när stora koncerner går in och lägger ett bud för flera länder samtidigt är det svårt för SVT att tävla eftersom vi bara lägger bud för Sverige.

Vi såg tidigare att Discovery gick in och köpte OS i hela Europa på ett bräde och nu är det NENT som köper rättigheterna till vintersport i hela Norden och därmed bryter en 50-årig tradition med vintersport i bland annat SVT, NRK och YLE.

Varför gick inte SVT, NRK och YLE ihop och köpte vintersporten tillsammans?
Det var ett alternativ som vi undersökte men av flera skäl var det inte möjligt. Sen vet vi inte ens om ett sådant, gemensamt, bud hade räckt ekonomiskt i kampen mot NENT.

Infront, som sålde rättigheten, gav SVT möjlighet att lägga ett bud på den marknad vi verkar på, dvs lägga bud på tv-rättigheten för Sverige. NENT, som finns med verksamhet i hela Norden, kunde däremot lägga ett bud för hela Norden.

Kan inte SVT köpa vintersport av NENT nu?

Stora sporträttigheter kräver ofta samarbeten mellan olika tv-kanaler idag. SVT och NENT har ett starkt samarbete kring VM i ishockey, junior-VM och Euro Hockey Tour och vi på SVT tror att det finns möjligheter till ett samarbete kring vintersport också. Vi ska komma ihåg att vintersporten redan idag sänds i två kanaler i Sverige, både i SVT och i Eurosport. 

SVT:s ambition är att säkra ett rättighetsutbud så Vinterstudion kan sända i många år till.

André Pops, Johanna Ojala and Mathias Fredriksson i SVT:s studio under VM i Seefeld. Foto: Bildbyrån

Vad händer med Vinterstudion nu?

SVT äger alla vinterrättigheter i ytterligare två år och sen har vi skidskytte (världscupen och VM) i ytterligare ett år plus alla tävlingar i Schweiz och Österrike, tävlingar inom ramen för SM-veckan, Vasaloppet, säsongspremiären i Sverige och en del annat. Så SVT har ett väldigt starkt vinterutbud i minst tre år till men vår ambition är att Vinterstudion ska leva vidare betydligt längre än så.

Varför händer det här nu?

Att inneha dom bästa sporträttigheterna har alltid varit det starkaste anfallsvapnet när tv-bolag vill lansera något nytt eller ta en tydlig marknadsposition. Och alla kan ju se vilket stort intresse SVT byggt runt vintersport, bara under 2019 har Vinterstudion haft miljonpublik i stort sett varje helg. Så för kommersiella bolag är dessa vinterrättigheter självklart en guldgruva i jakten på abonnenter, reklampengar och distributionsavtal.

Yvette Hermundstad, Pernilla Wiberg och Maria Pietilä Holmner i SVT:s studio under alpina-VM i Åre. Foto: Bildbyrån.

Kan vem som helst köpa vilka sporträttigheter som helst i Sverige?

I praktiken ja. Det är en fri marknad. Men i många länder i Europa finns en så kallad evenemangslista som reglerar vilka idrottsevenemang som ska sändas i fri-tv, det vill säga en tv-kanal som kan nås av så många som möjligt utan betalning. I Sverige har Kulturdepartementet tagit fram en sådan lista men regeringen har valt att inte agera på den. Skulle en sådan lista finnas i Sverige hade VM i längdskidor och VM i alpint varit på listan. Om vi jämför med Norge, där läget nu är detsamma som i Sverige, så kommer VM-tävlingarna att sändas i dom största kanalerna till slut ändå i Norge.

Hur kommer sändningarna från Vinterstudion att se ut dom kommande tre åren?

Säsongen 19-20: SVT har alla vinterrättigheter (precis som tidigare år)

Säsongen 20-21: SVT har alla vinterrättigheter (precis som tidigare år)

Säsongen 21-22: SVT har rättigheten till skidskytte samt alla tävlingar (alpint/längd) i Schweiz och Österrike. Vi hoppas också på att tävlingar från Norge ska vara tillgängliga denna säsong. Dessutom har vi SM-veckan, två helger med Vasaloppet samt säsongsöppningen i Bruksvallarna och lite annat smått och gott inom vintersport. Så det kommer också bli en bra Vinterstudiosäsong.

 

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT