Toppfotboll och landslagsstjärnor – direkt i SVT
TV-rättigheter 

Toppfotboll och landslagsstjärnor – direkt i SVT

Det finns flera goda skäl till att vi på SVT fortsätter att satsa på Damallsvenskan och för tredje året i rad visar direktsända matcher.

Fotboll är den populäraste sporten i Sverige och Damallsvenskan är Sveriges femte populäraste liga.

Bara SHL, Allsvenskan, Hockeyallsvenskan och Superettan i fotboll är mer populära enligt en undersökning av Sportnavigatorn 2018 (Upplevelseinstitutet).

Förbundskapten Peter Gerhardsson blir intervjuad av SVT:s Frida Östberg och Jane Björk i samband med en av SVT:s sändningar 2018. Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

Damallsvenskan är också den damserie som tillsammans med SHE (handboll), SDHL (ishockey), Damligan i basket och Superligan i innebandy haft den mest positiva intresseutvecklingen hos publiken sedan 2014.  På fem år har intresset för dessa ligor ökat med 89 procent i Sverige.

Denna säsong blir Damallsvenskan också extra intressant eftersom det väntar ett VM i Frankrike i juni. Vi på SVT sänder fyra matcher före VM-uppehållet och sedan ytterligare åtta matcher under hösten, fram till avgörandet.

Elitfotboll Dam (EFD) – den intresseorganisation som driver Damallsvenskan – har som vision att serien ska vara en liga i världsklass.

Idag är Damallsvenskan rankad som Europas tredje bästa liga av UEFA – som baserar sin ranking på resultat som klubbarna gjort i damernas Champions League dom senaste fem åren.

Frankrike toppar listan före Tyskland på andra plats. Sverige är trea men har England hack i häl.

Rosengårds Caroline Seger är en av Damallsvenskans största profiler. Här i en match i Svenska Cupen. Foto: Avdo Bilkanovic / Bildbyrån

Rosengård är den svenska klubb som har högst UEFA-ranking. Skånelaget ligger på femteplats med Lyon (etta), Wolfsburg, PSG och Barcelona före sig.

Linköping är näst högst rankade svenska klubb, på en tolfte plats. Och just Linköping är av SVT-experten Frida Östberg favoriter till mästartiteln denna säsong. I gott sällskap av regerande mästarna Piteå.

Piteå är regerande svenska mästare. Foto: Ola Westerberg / Bildbyrån

Damallsvenskan har länge varit en föregångare inom damfotboll internationellt. I Sverige har några av sportens absolut största internationella namn spelat som tex. Marta och Anja Mittag.

Men sedan något år tillbaka utmanas Damallsvenskan av andra ligor i Europa som den franska ligan och engelska ”Womens Super League” (WSL 1).

Landslagsstjärnan Stina Blackstenius blir en av stjärnorna att följa i Damallsvenskan denna säsong. Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

Fortfarande attraheras dock många av dom bästa av spel i Damallsvenskan. Till den här säsongen kommer till exempel landslagsspelaren Stina Blackstenius tillbaka till Sverige och Linköping efter år i franska Montpellier. Och första juli återvänder också Diamantbollenvinnaren Nilla Fischer till Damallsvenskan efter proffsår i Wolfsburg.

Säsongen 2019 kommer att bli en säsong att minnas.

Jag hoppas att ni ser matcherna i SVT och följer vår rapportering från Damallsvenskan på svtsport.se!

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT…

…som definitivt kommer att ha ett extra öga på Damallsvenskan i vår. Det blir en perfekt uppladdning inför VM i Frankrike dit jag ska åka. Den här bilden är från dam-EM 2017 i Nederländerna. 

 Så här sänder SVT från Damallsvenskan under våren:

Söndag 14 april, 14:50 SVT1: Piteå-Djurgården

Måndag 22 april, 14:50 SVT1: Djurgården-Linköping

Söndag 28 april, 15:50 SVT1: Kristianstad-Kopparberg/Göteborg

Söndag 5 maj, 16:30 SVT1: Rosengård-Kopparberg/Göteborg

Vilka matcher som SVT sänder under hösten fastslås vid ett senare tillfälle.