30 år som mästerlig simkommentator i tv
Simning  TV-personligheter 

30 år som mästerlig simkommentator i tv

Simning och Staffan Lindeborg. Det går nästan inte att säga det ena utan att säga det andra.

I runt 30 år har han via TV rapporterat från simbassänger runt om i världen. Han har guidat oss till fler OS- VM- och EM-guld än vi kan räkna till.

Den här veckan har han varit ciceron från kortbane-VM i Kina och kommenterat otaliga medaljstrider.

Men nu närmar sig målgången även för Staffan. Hur han resonerar kring det ska vi återkomma till – men vi tar det hela från början.

Sarah Sjöström, Lars Frölander och Staffan Lindeborg i SVT:s studio under sim-VM.

Hur kom det sig att du började som simkommentator? 

– Det är från början egentligen Tommy Engstrands ”fel”. Tommy (legendarisk sportprofil inom radio- och tv) var chef för Radiosporten i början på 80-talet och jag jobbade på den gemensamma radio- och TV-sportredaktionen i Göteborg. Fredrik Belfrage ville sluta som Radiosportens simkommentator och Tommy ville att jag skulle ta över.

När kommenterade du simning för första gången?

-För Radiosporten var det VM 1982 i Ecuador och för TV-sporten var det VM 1989 om jag minns rätt. Men därutöver ett antal SM tidigare förstås, berättar Staffan.

Några år efter kommentatorsdebuten delades Göteborgsredaktionen och Staffan fick en ny roll.

-Den dåvarande chefen Lennart Sveder erbjöd mig att enbart jobba med TV. Jag blev anställd i Stockholm och fick ansvar för bland annat simning, fotboll och bordtennis.

-Sveder erbjöd mig förresten jobbet på Tipstjänsts 50-årsjubileum i Stadshuset. Vi satt och samtalade på soffan på övervåningen där trappan går ner, efter fem minuter var vi överens.

1982. Staffan Lindeborg kommenterar sitt första sim-VM för Radiosporten men han har också en plats i TV-laget i fotboll. Foto: Bo-Aje Mellin

Hur uppstod din relation till simning? 

-Jag bevakade ett par SM för Sveriges Radio på 70-talet när jag dessutom lärde känna min vän Fredrik Belfrage som varit och är min mentor. Fredrik och Gunnar Larsson kommenterade simningen för Radiosporten på den tiden. Jag var också med lite grann i bakgrunden när EM arrangerades 1977 i Jönköping där jag är uppväxt.

Vilken tävling har berört dig mest?

-Det är omöjligt att svara på. Jag har fått uppleva så otroligt många fantastiska mästerskap  – OS, VM och EM.

Hur många mästerskap har det blivit? 

-Jag måste nog kolla upp det men jag jobbade med OS från 1984 till och med 2012, alla VM från 1982 till och med 2018 förutom ett par mästerskap som TV4 hade sändningsrättigheterna till. Sen har det också blivit ett 40-tal Europamästerskap både sommar och vintertid.

Staffan Lindeborg och Hans Chrunak. Under många år var dom ett radarpar som kommentator och simexpert. Staffan är erkänt duktig på att alltid få fram det bästa av alla experter han jobbat med.

Vilket referat är du mest nöjd med?

-Jag vill inte värdera själv men Lars Frölanders OS-guld i Sydney år 2000 var speciellt. Jag hade ingen expertkommentator till min hjälp och när jag höjer rösten och säger ”Yes” efter målgången i OS-finalen så slår jag samtidigt min dåvarande chef för TV-sporten (Remy Nilson) på armen för att markera att jag vann vadet vi hade. Jag trodde på Frölander och mycket riktigt, han besegrade båda favoriterna från Australien – Huegill och Klim.

År 2000 vann Lars Frölander OS-guld. Idag är han SVT Sports expertkommentator och jobbar tillsammans med simreporter Maria Wallberg och Staffan Lindeborg.

Vilken simstjärnor som du kommenterat minns du mest?

-Enkelt svar – Michael Phelps och Sarah Sjöström, säger Staffan som under OS 2008 kommenterade den amerikanske simstjärnan (som tog åtta OS-guld i Peking) med dom bevingade orden: One world, one dream but only one Michael Phelps. 

Ombytta roller. Simstjärnan Sarah Sjöström intervjuar Staffan Lindeborg på röda mattan inför tv-galan Kristallen. Staffan har följt hela Sarahs karriär, från genombrottet för tio år sedan fram till idag.

Som simkommentator har du sett många stjärnor vinna guld men i augusti blev du själv prisad när du fick en hedersutmärkelse av europeiska simförbundet och internationella sportjournalistklubben AIPS för dina journalistiska insatser för simsporten. Hur kändes det? 

– Ja du Åsa, uppskattning är förstås alltid angenämt även om jag mest värdesätter när okända och för all del också kända människor kommer fram till mig och är vänliga. Det är publiken vi arbetar för, det är den som är vår uppdragsgivare eller hur?

Staffan på VM i simning 2003. Foto: Carl-Johan Söder

Du är 67 år och hos SVT innebär det att du uppnått pensionsåldern. Officiellt är detta det sista simmästerskap du är bokad på och även om vi inte stänger några dörrar så blir det ju inte exakt som förr, varken för dig eller publiken. Hur tänker du inför framtiden? 

-Jag har ju själv valt att trappa ner på kommenterandet under de senaste fyra åren och jag är oerhört tacksam för allt jag fått uppleva i mitt jobb för TV-sporten eller SVT Sport som redaktionen heter idag.  Jag har kommenterat ishockey (från OS 1998 till och med OS i Vancouver 2010 och sen några år till), fotboll sedan 1980 (VM 1990 till och med EM i Frankrike 2016)  och inte minst bordtennis där jag tog över efter den legendariske Bengt Grive på TV 1987. Jag kommenterade mitt första bordtennis-VM 1985 och nu senast på försommaren VM i Halmstad.

-Framöver ska jag mestadels lägga tiden i ett familjebolag som mina tre barn har, så det blir en del TV även i fortsättningen men också andra spännande uppdrag. Jag är tacksam för att få möjlighet att jobba med annat än idrott och jag är mycket nöjd med att ha fått möjligheten att jobba inom och med public service i… ja, nästan exakt 50 år!

-Slår du upp ordet privilegierad i en ordbok så kan det stå som synonym till Lindeborg.

Staffan Lindeborg och simning. Det är tv-historia.

Staffan Lindeborg och bordtennis. Staffan Lindeborg och fotboll. Det är också tv-historia.

Men det får vi berätta om en annan gång.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef…

…som själv haft förmånen att jobba nära Staffan Lindeborg under årens lopp. I början på 2000-talet var jag simreporter och intervjuade simstjärnor när Staffan kommenterade. Under flera år var jag också hockeykommentator sida vid sida med Staffan.