Okategoriserade 

En historia om OS, tv och pengarna

Foto: GEPA pictures/ Franz Pammer © BildbyrŒån
Foto: GEPA pictures/ Franz Pammer © BildbyrŒån

Den femte augusti invigs OS i Rio. Det blir de 31:a olympiska sommarspelen i modern tid och många av er kommer säkert att följa tv-sändningarna. 2012, senast SVT sände OS, såg 82 procent av alla svenskar något från tävlingarna.

Tv:s betydelse för utvecklingen av de olympiska spelen är nästan omätbar. Sändningarna sprider varumärket, de olympiska ringarna, till en gigantisk publik runt hela världen och försäljningen av tv-rättigheterna är en enorm inkomstkälla för IOK (Internationella Olympiska Kommittén).

1936 sändes delar av OS för första gången via tv men premiären skedde endast lokalt över Berlin.

Lennart Strandberg (t.v.) har fått en muskelbristning i låret under finalen på 100 meter vid de olympiska spelen i Berlin och slutar sexa och sist. Segraren Jesse Owens, USA, och en amerikansk journalist skyndar fram för att assistera svensken.  Foto: AB Text & Bilder / SVT /
Lennart Strandberg (t.v.) har fått en muskelbristning i låret under finalen på 100 meter vid de olympiska spelen i Berlin och slutar sexa och sist. Segraren Jesse Owens, USA, och en amerikansk journalist skyndar fram för att assistera svensken. Foto: AB Text & Bilder / SVT /

Sommartävlingarna 1940 och 1944 ställdes in på grund av andra världskriget men 1948 avgjordes spelen i London. Återigen blev det tv-sändningar, denna gång i regi av BBC, men bara till en begränsad skara i Londonområdet.

1956 sändes delar av OS direkt till hushåll i värdstaden Melbourne men förhandlingarna om de internationella tv-rättigheterna strandade. Organisationskommittén i Australien ville, enligt boken Sport and the Media, ha en halv miljon dollar för sändningsrättigheterna i USA. Men både amerikanerna och tv-bolagen i Europa vägrade betala eftersom dom ansåg att bevakningen av OS var av nyhetskaraktär och därför skulle vara fri från rättighetskostnader. Brittiska public service-bolaget BBC valde till slut att rapportera från OS 1956 framför stillbilder.

De misslyckade förhandlingarna i Melbourne resulterade i att IOK (och även övriga intressenter som bland annat förbund och organisationskommittéer) tog en mer proaktiv roll i frågan och 1958 skrevs hantering av tv-rättigheter in i de olympiska stadgarna.

I K2 1000 meter vann legendaren Gert Fredriksson och Sven-Olov Sjödelius OS-guld i Rom 1960.
OS i Rom 1960 blev första olympiska spel att visas direktsänt i många länder. På K2 1000 meter vann legendariske kanotisten Gert Fredriksson och Sven-Olov Sjödelius OS-guld. Arkiv : SVT Egna bilder

Spelen i Rom 1960 var de första att sändas live i stor skala, 18 länder i Europa tog emot direktsändningarna och detta var också det första olympiska spel som svenska folket kunde följa ordentligt via tv (det första stora genombrottet för tv i Sverige skedde i samband med fotbolls-VM 1958). Men i USA, Kanada och Japan sändes tävlingarna fortfarande i efterhand. Det var först 1964, när tekniken med satellitöverföring slagit igenom, som livesändningar över Atlanten möjliggjordes. Det var också i samband med denna tekniska revolution, satellittekniken, som tv-rättigheterna började skjuta i höjden.

Underbar bild från SVT:s OS-studio 1960 i samband med OS i Squaw Valley. På bilden syns bland andra Åke Starck, Bengt Bedrup och  Putte Kock. Notera särskilt resultatredovisningen på tavlan i bakgrunden.   Fotograf : Roland Andersson. Copyright: SVT Bild.
Underbar bild från SVT:s OS-studio 1960 i samband med vinter-OS i Squaw Valley. På bilden syns bland andra studiomannen Åke Starck, Bengt Bedrup och Putte Kock. Notera särskilt resultatredovisningen på tavlan i bakgrunden.
Fotograf : Roland Andersson. Copyright: SVT Bild.

Vinter-OS i Grenoble 1968 blev första mästerskapet att sändas i färg-tv, även om tester med färg gjordes redan fyra år tidigare. Samma år, i samband med sommarspelen i Mexico som också sändes i färg, användes slow-motion i livesändningar.

I München 1972 gick ett rykte om att tv-bolag styrt över tävlingsprogrammet. Det sas att amerikansk tv fått arrangören att spela basketfinalen klockan halv tolv på natten för att maximera tittandet i USA.

Idag är det ingen hemlighet att tävlingsprogrammet justeras för att nå största möjliga tv-publik på prime time (bästa sändningstid), framförallt i USA. I Peking 2008 gick simfinalerna på morgonen, vanligtvis avgörs dom på kvällen, för att amerikanerna skulle kunna se Michael Phelps jakt på åtta OS-guld på prime time. Och i Rio kommer vissa simfinaler att avgöras runt midnatt lokal tid, precis som vissa matcher i beachvolleyboll, volleyboll och basket. Allt för att passa tv-tablån och tv-tittarna.

NBC är det tv-bolag som betalar mest för sändningsrätten till OS och jobbar därför aktivt för att dom största finalerna ska visas på bästa sändningstid i USA. Foto: NBC Sports.
NBC är det tv-bolag som betalar mest för sändningsrätten till OS och jobbar därför aktivt för att dom största finalerna ska visas på bästa sändningstid i USA. Foto: NBC Sports (bild från OS i Peking 2008)

Att tv-bolag numera har ett visst inflytande på tävlingsprogrammet i OS är inte konstigt eftersom bolagen pumpar in enormt mycket pengar för att få sända OS.

När amerikanska CBS köpte sändningsrätten 1960 (vinter-OS) betalade dom 50 000 dollar för rättigheten, en summa som idag motsvarar ungefär 400 000 dollar eller 3,6 miljoner kronor. När NBC för två år sedan köpte sändningsrättigheterna i USA för perioden 2021-2032 betalade dom 7,65 miljarder dollar, alltså närmare 70 miljarder kronor!

Enligt IOK:s egen utsago står tv-rättigheterna, eller media-rättigheterna som det numera kallas, för nästan 50 procent av deras marknadsintäkter, den andra stora posten är de sponsoravtal som dom gör.

från vänster: Kajsa Bergqvist, Jonas Karlsson, André Pops och Yvette Hermundstad i SVT:s OS-studio i London 2012.
Från vänster: Kajsa Bergqvist, Jonas Karlsson, André Pops och Yvette Hermundstad i SVT:s OS-studio i London 2012.

Mellan åren 1960-2012 hade de olympiska spelen sin hemvist hos Sveriges Television och intresset för våra sändningar var fantastiskt stort hos er tittare. OS rankas också i många publikundersökningar som de mest populära tv-sportsändningarna. Därför var det inte konstigt att våra kommersiella tv-kollegor för några år sedan visade intresse för OS och 2011 köpte MTG de svenska tv-rättigheterna till OS 2014 och 2016. Det innebar att sändningarna från Sochi blev de första OS-sändningarna att sändas i kommersiell tv i Sverige och det betyder att ni som vill se Rio-OS får titta på MTG:s kanaler.

SVT Sports ambition var självklart att försöka återvinna OS från och med 2018 men ifjol stod det klart att amerikanska mediejätten Discovery Communications (som i Sverige omfattar bland annat Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11 och Eurosport) köpt OS 2018 (Pyeongchang), OS 2020 (Tokyo) samt OS 2022 och 2024. Tolv miljarder kronor betalade Discovery för dessa fyra olympiska spel (för samtliga länder i Europa, dock ej Ryssland och heller inte Frankrike och Storbritannien för åren 2018 + 2020).

SVT har alltså inga livesändningsrättigheter till OS i Rio men vi kommer att bevaka OS i text och bild på svtsport.se, på texttv samt visa höjdpunkter från tävlingarna i våra nyhetsprogram i tv. SVT Sport kommer också att ha ett nyhetsteam på plats i Rio.

2010 var jag biträdande projektledare för vinter-OS i Vancouver och 2012 var jag projektledare för SVT:s sändningar från OS i London (här kan ni se ett klipp bakom kulisserna på London 2012). Nu är jag sportchef och skulle möjligheten komma ska jag göra mitt bästa för att SVT en dag, återigen, ska kunna ha en rejäl tävlingsbevakning från OS. Men i väntan på det önskar jag kollegorna på MTG och Discovery lycka till med deras sändningar.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT

 

2012 var jag SVT:s projektledare för OS-sändningarna från London. I bakgrunden ser ni OS-arenan.
2012 var jag SVT:s projektledare för OS-sändningarna från London. I bakgrunden ser ni OS-arenan.

Källor:

The Olympic Games – A Social Science Perspectiv

Sport and the Media

1956: European and Global Perspectives

Ps. Sverige har stått värd för OS en gång – 1912. Se gärna Jens Linds dokumentär om Solskensolympiaden, som spelen kallades. Ett fint dokument från en svunnen tid. Ds.