Dubbla EM i SVT och TV4
TV-rättigheter 

Dubbla EM i SVT och TV4

Traditionen med stora fotbollsmästerskap i SVT fortsätter.

Nu är det klart att fotbolls-EM 2024 och 2028 kommer att visas i SVT och TV4 – fritt för alla i Sverige.

Det känns lite som en tidig julklapp till oss alla tv-tittare.

Fotbolls-VM 2018. Sverige firar sitt 1-0 mål mot Sydkorea. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån.

Alla rättighetsförhandlingar är såklart viktiga men denna förhandling var extra speciell eftersom det var första gången som UEFA sålde två Europamästerskap samtidigt, både 2024 och 2028.

Hade vi missat detta tåg hade det alltså dröjt länge innan nästa EM-avgång. Men nu lyckades vi säkra avtalet och det innebär att vi på SVT – just nu – kommer att visa fem fotbollsmästerskap dom närmsta åtta åren. En väldigt viktig nyhet, för ni är många som gillar att titta på landslagsfotboll i SVT. Det såg vi inte minst häromveckan när Sveriges damlandslag säkrade EM-biljetten 2022 i en match mot Island.  

Fotboll är också den populäraste sporten i Sverige (Upplevelseinstitutet 2020). 44 procent av svenskarna uppger att dom följer fotboll som publik eller via media. Ishockeyn kommer tvåa med 38 procent. Herrlandslaget i fotboll är, enligt samma undersökning, dessutom det populäraste landslaget.

Annat var det under min tonårstid på 80- och 90-talet. Då var Tre Kronor och ishockey nummer ett. Men så kom VM 1994 och min känsla är att Brolin, Dahlin, Andersson, Ravelli och dom övriga i svenska landslaget väckte liv i det lite slumrande svenska fotbollsintresset med sitt VM-brons.

Fotbolls-EM 2016. Zlatan Ibrahimovic. Foto: Bildbyrån.

2000-talet tillhörde sedan Zlatan Ibrahimovic. Sveriges bästa fotbollsspelare genom alla tider fick oss att diskutera och engagera oss ännu mer i sporten och inte minst i Zlatan själv.

2016 gick fotbolls-EM också förbi OS i tittning och tog över positionen som det mest tittade mästerskapet i svensk tv. En genomsnittssvensk såg hela 15 timmar från EM i Frankrike i linjär-tv (också kallat broadcast), trots att Sverige åkte ur efter gruppspelet.

Två år senare, när Sverige nådde kvartsfinal i VM i Ryssland, var tittarintresset ännu större. Då såg en genomsnittssvensk 16 timmar från mästerskapet i linjär-tv och samtidigt satte SVT Play svenskt rekord i streaming. Vi var också enormt många som tittade tillsammans på storbildsskärmar runt om i landet och nöjt av både sommarhetta och fotboll. Just nu känns det verkligen som en helt annan tid – tyvärr.

SVT:s EM-studio i Paris 2016 med André Pops, Johanna Frändén och Daniel Nannskog.

En tydlig målbild som vi har på SVT är att samla svenska folket runt gemensamma upplevelser och skapa minnen som förenar ung som gammal, man som kvinna, land och stad. Här är idrottsmästerskap oöverträffat. Vi har i grund ett stort idrottsintresse i Sverige men när det bjuds på mästerskapsfest i tv då vill nästan alla vara med, oavsett hur mycket eller lite sport man tittar på i vardagen.

Och i dessa mästerskapsbubblor skapas alltid ögonblick vi aldrig glömmer och som vi älskar att diskutera i efterhand. Vem minns inte Granen och hans straffspark i VM 2018? Eller vulkanen, Islands hejarop från EM 2016? Och Ravellis räddningar från 1994 som blivit några av dom mest visade bilderna i svensk tv.

VM-sommaren 2018. I Sverige samlades folk runt storbildsskärmar för att följa mästerskapet. Foto: Bildbyrån.

Fotbolls-EM 2024 kommer att avgöras i Tyskland, preliminärt mellan 14 juni till 14 juli. Det blir den sjuttonde upplagan av mästerskapet. Som värdland är Tyskland direktkvalificerat till EM. Övriga 23 lag, inklusive Sverige, kommer att behöva ta sig genom ett kval under 2023.  

Att stå som värd för ett fotbolls-EM är ärofyllt men få värdnationer har lyckats vinna EM på hemmaplan (Spanien 1964, Italien 1968 och Frankrike 1984). Sverige har arrangerat EM en gång, 1992, och då tog landslaget sig till semifinal.

Dejan Kulusevski i en landskamp för Sverige. Foto: Bildbyrån.

Europafotbollen befinner sig just nu i ett generationsskifte. Ibrahimovic har redan sagt tack och hej till den blågula tröjan, Christiano Ronaldo och Luka Modrić är båda 35 år och EM kommande sommar (som också sänds i SVT och TV4) blir kanske deras sista. Samtidigt har nya namn etablerat sig. Kylian Mbappé, Marcus Rashford, João Felix och Dejan Kulusevski är både nutid och framtid och det känns otroligt roligt att veta att deras framfart kommer att ses av stora delar av svenska folket redan 2021 men också 2028, om dom kör på så länge.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT som haft förmånen att se både EM 2016, VM 2018 och här VM 2019 på plats. På den här bilden syns jag med en av våra fotbollsreportrar, Rihaneh Rouhani.

Kommande fotbollsmästerskap i SVT och TV4:

2021: Fotbolls-EM herrar, delas med TV4.

2022: Fotbolls-EM damer. Fotbolls-VM herrar, delas med TV4.

2024: Fotbolls-EM herrar, delas med TV4.

2028: Fotbolls-EM herrar, delas med TV4.

Fotbolls-VM 2023 och 2025 är inte sålda i Sverige.