Ny serie: Den amerikanska idrottsdrömmen
SVT Play 

Ny serie: Den amerikanska idrottsdrömmen

Den amerikanska idrottsdrömmen. 

Det är namnet på SVT Sports nya reportageserie som sänds i Sportnytt och Sportspegeln under veckan som kommer men som också finns att se redan nu i sin helhet i SVT Play.

Året är 2015 och Amanda Zahui spelar för det amerikanska universitetet Minnesota Golden Gophers. Foto: Bildbyrån

Drömmen om ett proffsliv i USA har hägrat för hockeyspelare från Sverige i femtio år. Många svenska idrottsstjärnor har fått sin spetsutbildning både akademiskt och sportsligt på något amerikanskt universitet. Och sedan många år sänds dom största amerikanska proffsligorna i svensk tv.

En av många svenskar som länge följt amerikansk idrott är producenten Matts Egeholm som tillsammans med fotografen Magnus Eriksson skapat serien.  

Matts Egeholm har producerat serien tillsammans med fotografen Magnus Eriksson.

Varför en serie om amerikansk idrott?

-Jag har alltid fascinerats av den relativt reklamfria idrotten i USA. När jag växte upp i Sverige hade ju till och med den lokala ishockeyrinken reklam på sargen, men de fåtal tillfällen vi fick se bilder från det exotiska NHL slogs jag alltid av att sargen var reklamfri. Dessutom har amerikanska matchtröjor alltid varit fria från reklam samtidigt som sponsorer präglat den europeiska idrotten under lång tid.

– Trading-systemet och den faktiska byteshandel som präglar NHL, NFL och NBA är en annan aspekt som lockat. Hur tjänar egentligen amerikansk proffsidrott pengar när de inte köper och säljer spelare? Det är ju en viktig inkomstkälla för europeisk idrott.

-En annan del som intresserat mig är collegeidrotten och det faktum att USA tack vare sport på college sannolikt har världens bäst utbildade elitidrottare.

NY Islanders hemmaarena. Här har isen har färre reklambudskap jämfört med hockeyrinkar Europa. Foto: Magnus Eriksson

Vilka ämnen berör ni i serien?

-Vi gör ett nedslag på ett av världens främsta lärosäten, Princeton University, för att belysa vikten av collegeidrott och hur den bildar bas för proffsidrott i USA. Vi tar också ett grepp på den amerikanska damidrotten och den genustutjämnande skollagen, Title IX, från 1972 och problematiken kring den icke lika jämställda amerikanska proffsidrotten.

-Sen handlar det om TV och USA, som har ett speciellt förhållande till varandra. Det var i USA som mediet utvecklades och förfinandes och det är nog faktiskt tveksamt om amerikansk proffsidrott existerat utan TV.

Match i amerikansk fotboll (NFL) mellan Los Angeles Rams och Philadelphia Eagles. Foto: Bildbyrån

-Den amerikanska fanskulturen är en annan, helt egen företeelse. Huliganism är ytterst sällsynt och för att belysa detta besökte vi ett så kallat tailgate-party, en parkeringsplatsfest. Unikt för USA och amerikansk fotboll.

– Vi har också gjort ett reportage kring NHL och ligans makalösa utveckling. Under ordföranden Gary Bettman 25 år i NHL-båset har ligans intäkter mer än tiofaldigats, från 400 miljoner dollar 1993 till omkring 4,5 miljarder säsongen 2018/2019.

Princeton är ett av USA:s främsta universitet beläget i staden Princeton i New Jersey. Foto: Matts Egeholm
Princeton University. Foto: Matts Egeholm.
Omklädningsrummet för Princetons hockeylag. Foto: Matts Egeholm.

Varför är du så fascinerad av amerikansk idrott?

-Jag tror att den amerikanska idrotten lockat mig genom sin stora skillnad jämfört med Europa och Sverige. De har trots allt utvecklat sin egna version av många idrotter och professionaliserade den tidigt. Rugby blev i USA amerikansk fotboll och cricket blev baseboll. Dom är de två största idrotterna med helt egna produkter och spelas med några få undantag uteslutande i USA.

Nicklas Lidström, Tomas Holmström och Anders Eriksson är några av många svenska hockeyspelare som levt den amerikanska proffsdrömmen. Här firar dom Stanley Cup-segern med Detroit 1998. Foto: Bildbyrån.

Vad slogs du mest av under inspelningarna?

-Det vi slogs mest av är den stora skillnaden mellan USA och Sverige och Europa. Vi tror nog att vi är väldigt lika USA, men den nya världen är och har sin egen historia. När jag frågade den nystartade damhockeyligan NWHL:s grundare, Dani Rylan, om varför de inte köper och säljer spelare som ett led i att tjäna mer pengar så var hon väldigt oförstående. Hon visste inte ens om att spelarförsäljning finns i Europa.

-NHL:s vice ordförande, Bill Daly, uttryckte också att den europeiska vägen med spelarförsäljning är uteslutet. Lag varken kan eller får köpa sig till framgång eftersom NHL:s målsättning är att ha en jämn liga och inga slagpåsar.

Utsikt från NHL:s kontor på Manhattan i New York. Foto: Magnus Eriksson. 

Vad kan svensk idrott lära av amerikansk idrott?

-Jag tror och tycker att det amerikanska skolidrottssystemet kan vara en väg att gå för Sverige. Visserligen tappar USA säkert många så kallade late bloomers då collegeidrotten tar slut vid 22 års ålder. Men att idrotten är central i skolan och att utbildning väger tungt i USA är mycket intressant. Jag tror att skolidrott skulle kunna ge en bred bas och det skulle kunna vara en väg för en ny framgångsrik ”svensk modell”.

Vilken amerikansk sport är din favorit och varför?

-Baseboll är min absoluta amerikanska favoritsport. Vid sidan av cricket är det enda sporten där försvarande lag har bollen. Mycket intressant!

Baseballmatch mellan Boston Red Sox och New York Yankees Foto: Bildbyrån

 Varför ska man titta på den amerikanska idrottsdrömmen?

-Måhända är jag partisk, men jag tycker det är fem intressanta historier. Fem ämnen om amerikansk idrott som aldrig tidigare, vad jag vet, berättats i Sverige. Och jag hoppas att det kan vara ögonöppnare även för de som inte tycker amerikansk idrott är intressant.

Hela serien hittar du här i SVT Play.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT – som precis som Matts Egeholm följt amerikansk idrott sedan barnsben och som under många år bevakat olika sporter i Nordamerika men allra mest NHL. Här ser ni mig i en tv-studio tillsammans med ryske världsbacken Vjatjeslav ”Slava” Fetisov i samband med Stanley Cup-finalen 1997 – en finalserie som Detroit vann med 4-0 i matcher mot Philadelphia.