Därför sänder vi liveidrott igen
Sport i coronatider 

Därför sänder vi liveidrott igen

Den 21 mars sände vi bandyfinalerna direkt i SVT. Sen dess har det varit tomt på liveidrott i våra och andras tv-tablåer.

Att idrottsvärlden omgående tog paus när corona-pandemin slog till var självklart, men nu när världen försiktigt öppnar upp igen, så gläntar även idrotten på dörren.

Den 21 mars spelades herr- och damfinalerna i bandy inför tomma läktare. Sen dess har vi på SVT inte visat någon direktsänd tävlingsidrott. Foto: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Basebollen har startat i Sydkorea, tyska Bundesliga återupptas i maj och nu visar vi på SVT direktsänd idrott igen inom ramen för ”Utmanarmötet” – en specialsatsning i maj där Sverigeelit i olika sporter utmanar varandra. Första matchen på söndag blir ett prestigemöte mellan Sveriges två bästa manliga herrspelare i tennis – Mikael och Elias Ymer. En duo som nyligen bidrog till att Sverige tog sig vidare till Davis Cup-slutspelet.

Vi gör denna satsning på ”Utmanarmötet” av flera skäl. Dels vet vi att ni tv-tittare längtar efter liveidrott och en stund av underhållning och avkoppling i en tuff vardag. En indikation på detta fick vi inte minst förra helgen då över 300 000 tittare i snitt såg Sveriges bronsmatch från 1994 i SVT1. Som mest var ni 466 000 personer som samtidigt följde det klassiska ”dramat”.

Mats Nyström, Daniel Nannskog och Jane Björck inför en sändning av fotbolls-VM 1994.

Dels vill vi tillsammans med idrotten, testa nya format och produktionsupplägg för att hitta en väg framåt i en vardag som tyvärr nog kommer att se väldigt annorlunda ut under en lång tid framöver.

Alla tävlingar inom ramen för ”Utmanarmötet” följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Jag har själv gått igenom tävlings- och tv-upplägget med myndigheten som ”inte går in och godkänner enskilda evenemang” men som ”inte ser några konstigheter så länge det är fokus på att hålla avstånd och minimera risker för smittspridning”.

Här ser ni några av många åtgärder som vi tillsammans med tävlingsarrangörerna vidtar runt matcherna för största möjliga säkerhet:

  1. Samtliga som medverkar i projekten är symptomfria och utan feber.
  2. Antalet personer i arenorna hålls till ett minimum och arrangemangen är såklart publikfria.
  3. Bollarna är nya. I bordtennisen använder spelarna egna, nya bollar hela tiden.
  4. Handsprit finns tillgängligt liksom tvål, vatten och skyddshandskar.
  5. Transporter till arenan sker till fots eller via bil.
  6. Spelarna har egna omklädningsrum.
  7. Bollkallar, domare och stödpersonal byter om hemma.
  8. Inga handskakningar eller annan fysisk kontakt sker mellan spelare och funktionärer, viktigt med minst två meters avstånd hela tiden.
  9. Ingen media förutom SVT:s produktionsteam är på plats.
Prestigemötet mellan tennisbröderna Mikael Ymer och Elias Ymer är den första matchen i ”Utmanarmötet”. Foto: Erik Simander / Bildbyrån.

Genom detta upplägg och fint samarbete med idrotten hoppas vi nu kunna producera och sända tävlingar av bästa Sverigeklass under dom närmsta veckorna.

Idrott betyder enormt mycket för både er och oss och i en prövande vardag hoppas vi att dessa tävlingar blir en ljusglimt för oss alla.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT

som ser fram emot ”Utmanarmötet” och direktsänd sport igen, men som också lever på goda minnen från tidigare, som bilden från SM-veckan i Malmö i fjol.

Utmanarmötet:

10 maj: Tennis, SVT1 och SVT Play 15.00. Prestigemöte mellan Sveriges två bästa tennisspelare. Bröderna Mikael och Elias Ymer möts i en match för att avgöra vem som är bäst i landet och familjen. Lillebror Mikael är högst placerad på världsrankingen (plats 68), men har aldrig vunnit en tävlingsmatch mot storebror Elias (rankad 201 i världen).

17 maj: Bordtennis. Sveriges bästa spelare på damsidan, Linda Bergström, mot 20-åriga Stina Källberg. Därefter utmanas Sveriges bästa herrspelare, Mattias Falck, av 18-årige talangen Truls Möregårdh.