Ishockey 

Därför samarbetar SVT och MTG kring hockey-VM

VM 1

1989 snodde TV3 åt sig hockey-VM mitt framför ögonen på SVT. Det var en rättighetschock som skakade både SVT och tittarna, som ritade om tv-kartan och som byggde en ny kommersiell tv-aktör i Sverige.

För att mildra chocken fick SVT initialt sända VM-matcher med fördröjning medan TV3 sände live men efter några år stod TV3 på egna ben och SVT var utan hockey-VM.

Idag, nästan 30 år senare, har SVT och MTG (som äger TV3) bestämt sig för att samarbeta kring hockey-VM under perioden 2018-2023.

Samarbeta. Ett omöjligt ord i tv-branschen förr i tiden då allt handlade om exklusivitet. Idag är samarbete i stort sett en självklarhet när det gäller stora sporträttigheter. Få tv-bolag har råd att på egen hand bära mästerskap. Dessutom kräver ofta säljaren att rättigheten ska sändas på många olika plattformar till exempel i fri-tv (tänk SVT), reklam-TV (tänk TV3 eller TV4) eller betal-tv (typ Viaplay eller C More).

Henrik Lundqvists avgörande räddning i Köln i söndags.
Henrik Lundqvists avgörande räddning i Köln i söndags.

Under åren med TV3 gick hockey-VM från att vara en fri-tv produkt till att bli en eftertraktad kommersiell pjäs, ofta utom räckhåll för public service-bolag.

I Europa finns det idag 39 länder som sänder från hockey-VM i olika former men bara i nio av dessa länder sänds hockey-VM (i någon form) av public service-tv. Och bland Europas stora hockeyländer är det bara tjeckisk och slovakisk public service som är ensam ägare av rättigheten i sina länder, alla andra tv-bolag delar med en kommersiell partner av något slag.

Med det perspektivet är det snudd på unikt att SVT lyckats återerövra en plats på hockey-VM kartan.

William Nylanders kramtackling på Henrik Lundqvist när guldet var klart.
William Nylanders kramtackling på Henrik Lundqvist när guldet var klart.

Men vi vill ju inte bara ha ishockey-VM i SVT:s sportutbud utan andra sporter också. Vi vill till exempel ha världsmästerskap i fotboll, längdskidor, alpint, skidskytte, rally, rallycross, simning och cykel (för att nämna något av det vi har idag). Och för att den ekvationen ska gå ihop krävs att SVT samarbetar med andra tv-bolag, fotbolls-VM 2018 delar vi till exempel med TV4-gruppen.

Tre Kronors guldjubel i Köln.
Tre Kronors guldjubel i Köln.

Ishockey är en av dom mest populära idrotterna i Sverige och därför är sporten en given nyckelspelare i SVT:s utbud. Med det nya avtalet kommer SVT dom närmsta åren att livesända matcher från hockey-VM, CHL, Euro Hockey Tour, junior-VM, dam-VM, SDHL, TV-pucken och Stålbucklan.

Vi för dessutom intressanta samtal med MTG kring möjligheten att sända några NHL-matcher framöver eftersom det är där många av de bästa svenska spelarna finns.

Denna bredd och spets i hockeyutbudet gör SVT unikt. Vad jag känner till är vi det enda stora tv-bolaget i Europa med denna hockeyportfolie; elit och ungdom, herr och dam samlat under ett och samma tak.

Jag ska inte sticka under stol med att vi gärna livesänt matcher redan VM-året 2018 men nu blir det istället 2019 som VM kommer hem till SVT. Lustigt nog exakt 30 år efter TV3:s ”VM-chock” 1989.

Men innan vi tar oss an VM 2019 från Slovakien ska vi nyhetsbevaka hockey-VM 2018 och göra VM-magasin. Vi ska dessutom sända fotbolls-VM från Ryssland sommaren 2018 innan ett otroligt VM-år tar vid hos SVT 2019. Eller vad sägs om detta:

  • Junior-VM i hockey i Kanada, final i januari 2019.
  • Alpina-VM i Åre i februari 2019
  • Skid-VM i Seefeld i februari-mars 2019
  • Skidskytte-VM i Östersund i mars 2019
  • Dam-VM i hockey i Finland, datum ej fastställda
  • Hockey-VM för herrar i Slovakien, maj 2019

Bara att boka tv-soffan redan nu, oavsett om du kollar traditionell tv eller SVT Play!

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT 

VM 6