Därför får Sebastian Samuelsson Sportspegelpriset
Sportspegelpriset 

Därför får Sebastian Samuelsson Sportspegelpriset

Sportspegelpriset kan tilldelas en aktiv, tränare, eldsjäl eller lag som gjort något alldeles extra för idrotten. Men Sportspegelpriset kan aldrig tilldelas någon som fällts för dopning.

Därför känns det både rätt och naturligt att skidskytten Sebastian Samuelsson, den svenska idrottare som dom senaste åren kämpat allra tydligast och mest ihärdigt mot dopning, nu får Sportspegelpriset för sina insatser.

Skidskytten Sebastian Samuelsson får Sportspegelpriset. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Det känns dessutom extra rätt och viktigt att ge honom priset efter ett år som kantats av flera historiska dopningsskandaler. Ni minns väl…

…nyheten som kom under friidrotts-VM, att stjärntränaren Alberto Salazar, som tränat OS-guldmedaljörer, stängs av i fyra år. Salazar ska ha manipulerat dopningskontroller, använt förbjudna metoder och sett till att idrottare fått dopningspreparat.

…det historiska beslutet i december när antidopningsorganisationen Wada stängde av rysk idrott i fyra år. Nationen missar därmed bland annat OS, Paralympics och andra stora mästerskap. Wada misstänkte bland annat att Ryssland manipulerat 145 dopningsprover samt förfalskat data.

… den österrikiska polisens razzia i februari. Mitt under skid-VM i Seefeld grep polisen nio personer, fem av dem aktiva åkare, misstänkta för bloddopning. En av åkarna, som senare fälldes för dopning, Max Hauke ertappades under razzian med en kanyl i armen.

…tyska tv-kanalen ZDF:s avslöjande i september, veckan innan friidrotts-VM, där tv-kanalen publicerade bilder på två VM-uttagna kenyanska löpare som misstänktes ha injicerat bloddopningspreparatet EPO.

Presskonferensen där Wada meddelade att rysk idrott stängs av i fyra år. I mitten syns Wadas chef Craig Reedie, en av flera som kritiserats av Sebastian Samuelsson. Foto: Denis Balibouse

Dopning har funnits i stort sett lika länge som idrotten existerat. Men dom senaste sextio åren har fusket blivit alltmer känt, brett och avancerat. På 60-talet spred sig användningen av anabola steroider bland kroppsbyggare och elitidrottare och under vinter- och sommar-OS 1968 genomfördes för första gången i olympiska sammanhang systematiska dopningskontroller.

Men den första riktigt stora dopningsdebatten var den som kom i samband med att Ben Johnson avslöjats som dopad efter 100-meters finalen i OS 1988, ett dopningsfall som skakade om både idrottsvärlden och sportpubliken.

Sebastian Samuelsson under OS 2018. Foto: Carl Sandin / Bildbyrån.

30 år efter den skandalen satte Sebastian Samuelsson dopningsfrågan i centrum på sitt sätt. Efter ett framgångsrikt OS valde han att bojkotta världscupavslutningen i Ryssland och sa att ”nationer utan en fungerande antidopningsorganisation ska inte ha tävlingar på internationell nivå”.  

För sitt uttalande och ställningstagande fick Samuelsson utstå mängder av hot och hat på sociala medier men ett drygt år senare skulle Wada komma till samma slutsats när dom efter en stor utredning stängde av rysk idrott från allt tävlande och alla tävlingsarrangemang i fyra år.

En skylt till ett rum där det utförs en dopningskontroll. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Sebastian Samuelssons kamp mot dopning är speciell. Kampen är ständig, inte ett tomtebloss. Sebastian verkar ihärdigt.

Den boll han satte i rullning under 2018 har han fortsatt att knuffa framåt under 2019. Han är medlem av en rådgivande grupp inom ”Pure for Sure” (en rörelse som arbetar mot dopning i alla dessa former), han har i ett öppet debattinlägg kritiserat Wadas ordförande och han tvekar inte att i intervjuer tydligt och ärligt lyfta dom problem som han anser existera inom idrotten idag.

Björn Ferry möter Sebastian Samuelsson i ”Experten och stjärnan” som finns i SVT Play.

Vissa har till och med frågat sig om Sebastians kamp mot dopning tar för mycket energi av honom som idrottare. En fråga han bemötte så här i ett reportage i Vinterstudion i oktober:

”…det skulle ta mer energi av mig att bli fyra på sprinten i VM och att det sen visar sig att jag har en dopad åkare före mig så jag får min medalj fyra eller åtta år senare. Det spelar ju ingen roll att få medaljen flera år senare för då har man ju blivit av med stunden som var där och då”.

Sebastian Samuelsson står oförtrutet upp emot dopning och för ren idrott. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Sebastian Samuelssons kamp mot dopning och för en ren idrott är viktig och så här motiverar vi varför vi på SVT Sport valt att tilldela honom Sportspegelpriset på Idrottsgalan:

Motivering: 

Årets Sportspelpris går till Sebastian Samuelsson som med mod och civilkurage oförtrutet och med stor övertygelse står upp mot dopning.

Sebastian lyfter frågan i alla sammanhang han kan. I intervjuer, på sociala medier, som föreläsare, som debattör och som medlem av en antidopningsorganisation.

Sebastian Samuelssons kamp mot dopning har spridit sig hela vägen till Vita Huset, han är globalt en av de aktiva idrottare som tydligast kämpar mot dopning och för en ren och ärlig idrott. 

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT, här tillsammans med Amanda Zahui som tilldelades Sportspegelpriset på Idrottsgalan ifjol.

Fakta om Sportspegelpriset: 

Sportspegelpriset kan delas ut till den idrottsman, idrottskvinna eller det lag som i tävling utfört en anmärkningsvärd prestation under året som gått, och som genom sin insats betytt mycket för sin idrott. Priset kan även tilldelas den ledare, forskare, aktiv eller annan som genom sin verksamhet gagnat idrotten från etiska, medicinska, sociala eller idrottsliga synpunkter. Priset kan ej tilldelas någon som under karriären fällts för dopning.

Tidigare vinnare av Sportspegelpriset: 

2018 Amanda Zahui, basket

2017 Börje Andersson-Junkka, fotboll

2016 Lena Sundqvist, journalist

2015 Salem ”Sam” Zahda Aldarcazallie & Dan Bergh, fotboll

2014 Kiruna IF, ishockey

2013 Björn Hellkvist, ishockey

2012 Jeffry Ige, kulstötning

2011 Patrik Sjöberg, friidrott

2010 Mats Öhman, rallycross

2009 Wollmer Edqvist, Ishockeydomare

2008 Christoffer Lindhe, simning

2007 Jessica Lennartsson och Andreas Berg, dans

2006 Wolfgang Pichler, skidskytte

2005 Åsa Sandell, boxning

2004 Johnny Holm, friidrott

2003 Kajsa Murmark, hopprep

2002 Dibaté Dialy Mory, boxning

2001 Thor Guttormsen, fotboll

2000 Heidi Andersson, armbrytning

1999 Mattias Claesson, golf

1998 Tommy Söderberg, förbundskapten fotboll