Dags för OS med skrällar och mirakel
OS 

Dags för OS med skrällar och mirakel

Vi på SVT Sport är redo. Redo för OS och redo för hjältar, skrällar, mirakel och genombrott.

Har du tänkt på att det är i de olympiska spelens spotlight som det mest oväntade händer?  Visst, mycket går helt enligt plan. Storfavoriter vinner samtidigt som andra kämpar på i dom bakre leden. Men det skrivs också ofta idrottshistoria som vi aldrig slutar fascineras över.

Vem har till exempel glömt short track-åkaren Steven Bradbury som 2002 vann Australiens första guld i vinter-OS?

Bradbury hade tagit sig till semifinal på 1000 meter. I semifinalen låg han sist men när tre åkare ramlade tog han sig oväntat till final. I finalen upprepade sig historien. Bradbury låg återigen klart sist i racet men i sista kurvan, precis innan mål, föll alla andra åkare och Steven kunde skrinna in i mål som OS-guldmedaljör. Ett otippat mirakel.

Det är också svårt att glömma Lindsey Jacobellis i OS i Turin 2006. Amerikanskan hade guldet i snowboardcross i en liten ask, hon ledde med tre sekunder strax före mål och kände att hon kunde kosta på sig ett snyggt trick för publiken. Men tricket slutade med ett fall och Jacobellis säkra guld blev till silver.

Jacobellis i världscupen 2015. Foto: GEPA pictures/ Oliver Lerch, Bildbyrån.

Jag själv fick uppleva både skrällar, bakslag och genombrott när jag bevakade mitt första vinter-OS år 2002.

Jag var på plats som hockeyreporter i Salt Lake City. Tre Kronor var en av storfavoriterna till OS-guldet men föll i en kvartsfinalsmardröm mot Vitryssland. Jag minns hur jag stod med intervjumikrofonen i den mixade zonen och såg spelare efter spelare med tom blick passera mig. Ordlösa. Men den kvartsfinalen talas det om än idag.

Till samma OS kom Sveriges andra hockeylag som en riktig underdog. Damkronorna kallades för ”laget som inte kunde vinna” efter att ha spelat 23 matcher inför OS och förlorat 20 av matcherna.

Men det här var ju ett OS som bjöd på skrällar på hockeysidan och plötsligt var det Damkronorna som hade chans på medalj.

Kristina Bergstrand var äldst i Damkronorna 2002, 38 år gammal. Kim Martin var yngst som 15-åring. Foto: Hasse Alvarsson (ur ett tv-inslag). 

I bronsmatchen mot Finland storspelade en blott 15-årig målvakt vid namn Kim Martin och en 17-årig Evelina Samuelsson satte sina två första mål i turneringen. Det räckte till seger med 2-1. OS-bronset gick till Sverige och Finland gav bort sin på förhand inköpta champagne till motståndarna. Laget som inte kunde vinna var plötsligt Sveriges bästa hockeylag i OS. Det var en skräll som gav eko.

För Kim Martin blev mästerskapet det stora genombrottet och fyra år senare blev det en ny OS-medalj för Martin som också blev utsedd till världens bästa målvakt. I samma mästerskap, OS i Turin 2006, fick också Tre Kronor sin revansch och blev olympiska mästare.

En timme efter bronsmatchen 2002 stod Kim Martin fortfarande i hockeyutrustningen. Via den fasta telefonen på väggen (långt ifrån dagens mobiler) pratade hon med sin mamma och pappa samtidigt som hon skrev autografer. Foto: Hasse Alvarsson (ur ett tv-inslag). 

När OS nu startar i Sydkorea är det dags att skriva idrottshistoria igen. Många vill vara med och skapa berättelser som vi i framtiden gärna återkommer till. Några kommer också att bli hjältar, några kommer att få sitt genombrott och några kommer att minnas OS i Pyeongchang som en skrällarnas och miraklernas tid.

Om tre veckor vet vi vilka som kommer att minnas vad.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT som såg ut så här 2002 innan avresan till OS i Salt Lake City. Det första OS jag bevakade som reporter. 

PS. OS sänds denna gång av Discovery. Vi på SVT Sport bevakar OS via våra nyhetsprogram och svtsport.se. Läs mer här. DS.