Därför får Amanda Zahui Sportspegelpriset
Idrottsgalan  Sportspegelpriset 

Därför får Amanda Zahui Sportspegelpriset

Amanda Zahui har ett framgångsrikt år bakom sig. Hon gjorde sin bästa säsong för sitt WNBA-lag New York Liberty och klev fram som ett offensivt vapen bland världens bästa. Sen blev hon klar för ungerska storklubben Sopron där hon spelar vintertid.

På landslagsnivå var hon en starkt bidragande orsak till att Sverige kunde säkra en plats till sommarens EM.

Men Sportspegelns pris får Amanda Zahui för sina insatser på en basketplan i en gympasal i Vårby utanför Stockholm där hon inspirerat unga förortstjejer till att börja idrotta.

Amanda Zahui tillsammans med tjejerna i Vårby Gäris.

– Jag tror att jag kan ge dem hopp. Vare sig det är bra eller inte (i livet) så finns det alltid ett ljus, sa Amanda Zahui till SVT Sport när vi träffade henne i samband med en träning i höstas.

Vårby ligger i Huddinge kommun utanför Stockholm och där är bara fem procent av högstadietjejerna aktiva i en idrottsförening – lägst i hela Sverige enligt en undersökning från 2015.

För att få fler unga tjejer i Vårby att börja idrotta startade eldsjälarna Hiba Achahbar och Sanna Ahmad projektet ”Basket Gäris” för drygt ett år sedan. Två gånger i veckan är det träning i Vårbyhallen, bara för tjejer.

Amanda Zahui, till vänster i bild, på träning med tjejerna i Vårby.

Amanda Zahui, uppvuxen i en annan förort till Stockholm, var inte sen att engagera sig i projektet.

– Det är viktigt att vi har förebilder som är från olika orter i Sverige. Vi har olika bakgrund, vi har olika anledningar till varför vi inte idrottar. Men det är tufft att höra att det i Sverige finns en förort som har så låg procent med tjejer som är aktiva.

Amanda Zahui i landslagströjan under EM-kvalet. Foto: Bildbyrån

Den som är stark måste också vara snäll. En devis både Bamse och Pippi lanserat.

Under 2018 såg vi många framgångsrika idrottare som använde sin upphöjda position för att försöka göra skillnad i samhället. Vissa gjorde det på egen hand, andra med hjälp av en organisation. Det var inte en ny trend vi såg, men vi såg många fler idrottare kliva fram jämfört med tidigare.

Amanda Zahui var en.

Skidskytten Sebastian Samuelsson, som slog igenom under OS 2018, en annan. Han använde rampljuset för att aktivt ta ställning mot dopning trots att han fått betala ett högt pris i form av hat och hot, bland annat på sociala medier.

Sebastian Samuelsson går i mål i Hochfilzen. Foto: GEPA pictures/ Bildbyrån Hans Osterauer

Tre Kronors lagkapten Mikael Backlund agerade mot skitsnack och ett tufft klimat inom ishockeyn.

OS-guldvinnaren i mountainbike, Jenny Rissveds, berättade om sin svåra depression och ätstörning – för att kunna hjälpa andra.

För SVT Sport berättade Jenny Rissveds om den svåra perioden. Intervjun går att se i SVT Play.

Jimmy Durmaz och herrlandslaget i fotboll stod upp mot rasism – mitt under brinnande VM.

Mika Zibanejad skänkte sin guldbonus efter VM-titeln i maj till fem flicklag inom hockey.

Och det fanns många fler idrottsstjärnor som klev fram och försökte göra skillnad, i det offentliga eller bakom kulisserna.

Att göra skillnad är viktigt för många idrottare idag. Men det finns också dom som banade väg tidigt i idrottshistorien.

För 50 år sedan, under OS 1968, vann Tommie Smith och John Carlos guld respektive brons på 200 meter. På prispallen knöt dom sina nävar och höjde armarna för att markera sitt stöd till den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Efteråt blev dom avstängda ur den amerikanska OS-truppen men också för evigt ihågkomna i historien.

Nästan 30 år efter avstängningen fick Muhammad Ali tända OS-elden i Atlanta 1996. Foto: Björn Tilly, Bildbyrån

1967 vägrade världens främste boxare genom tiderna, Muhammad Ali, att åka till kriget i Vietnam när han blev inkallad. Han fick då sin sin VM-titel och sin boxningslicens indragen och gick inte en match på 3,5 år. Först 1974 kunde han återerövra tungviktstiteln. Alis tränare sa att boxaren blev berövad sina bästa år i karriären för att han vägrade delta i kriget för USA. Men Muhammad Ali ångrade aldrig sitt beslut.

Billie Jean King från 1966 när hon vann Wimbledon.

Billie Jean King blev världskänd som en av tidernas bästa tennisspelare men också känd för sin kamp för kvinnors rättigheter på och utanför tennisbanan. 1968 blev hon proffs och lyckades samtidigt, genom hårt arbete, spela en avgörande roll för etableringen av en proffstour inom damtennis (den som idag kallas WTA-touren). 1973 spelade hon också en match mot före detta proffsspelaren Bobby Riggs. Matchen kallades ”kampen mellan könen”. King vann matchen och gav ökad uppmärksamhet till idrott som utövas av kvinnor.

Det går att göra skillnad för den som vill.

Tommie Smith knöt handen 1968.

50 år senare peppar Amanda Zahui unga tjejer med en öppen famn i en förort till Stockholm.

Grattis Amanda Zahui – vinnare av Sportspegelns pris 2018!

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT

En glad och suddig bild från Idrottsgalan 2018. Mats Nyström, till vänster, delade ut Sportspegelns pris till fotbollstränaren och eldsjälen Börje Andersson-Junkka (i mitten). Jag själv till höger i bild. 

Fakta om Sportspegelpriset: 

Sportspegelpriset kan delas ut till den idrottsman, idrottskvinna eller det lag som i tävling utfört en anmärkningsvärd prestation under året som gått, och som genom sin insats betytt mycket för sin idrott. Priset kan även tilldelas den ledare, forskare, aktiv eller annan som genom sin verksamhet gagnat idrotten från etiska, medicinska, sociala eller idrottsliga synpunkter. Priset kan ej tilldelas någon som under karriären fällts för dopning.

Motivering: 

Amanda Zahui, landslagspelare i basket, bidrar och betalar tillbaka till sin sport genom satsningen ”Vårby Gäris” som syftar till att få unga tjejer att börja idrotta, på en plats i Sverige där få tjejer idrottar. Amanda Zahui använder sitt idrottande och sitt kändisskap för att göra världen lite bättre. 

Tidigare vinnare av SVT Sports pris ”Sportspegelpriset”: 

2017 Börje Andersson-Junkka, fotboll
2016 Lena Sundqvist, journalist
2015 Salem ”Sam” Zahda Aldarcazallie & Dan Bergh, fotboll
2014 Kiruna IF, ishockey
2013 Björn Hellkvist, ishockey
2012 Jeffry Ige, kulstötning
2011 Patrik Sjöberg, friidrott
2010 Mats Öhman, rallycross
2009 Wollmer Edqvist, Ishockeydomare
2008 Christoffer Lindhe, simning
2007 Jessica Lennartsson och Andreas Berg, dans
2006 Wolfgang Pichler, skidskytte
2005 Åsa Sandell, boxning
2004 Johnny Holm, friidrott
2003 Kajsa Murmark, hopprep
2002 Dibaté Dialy Mory, boxning
2001 Thor Guttormsen, fotboll
2000 Heidi Andersson, armbrytning
1999 Mattias Claesson, golf
1998 Tommy Söderberg, förbundskapten fotboll