66 dagar med en ny ovanlig vardag
Idrott och corona 

66 dagar med en ny ovanlig vardag

Det sägs att det tar 66 dagar att sätta en ny vana. För vissa tar det längre tid att lära in ett nytt beteende – andra ställer om snabbare.

SVT Sport har visat sig tillhöra den senare kategorin – precis som många av er.

Den 21 mars sände vi bandyfinalerna från Uppsala, sedan satte covid-19 stopp för elitidrott i Sverige och världen och vi tvingades snabbt stryka alla sportevenemang ur tv-tablån.

Programledarduon Mats Nyström och Jane Björck i VM 94-studion.

Men lika snabbt som vi stängde ner bestämde vi oss för att öppna upp, pröva nytt och hjälpa till.

Och idag, den 26 maj, 66 dagar efter bandyfinalerna kan vi konstatera att det gick att ställa om till något nytt – med mod och rätt inställning.

Dom senaste 66 senaste dagarna har vi nämligen:

-Skapat tre nya programformat: Helgstudion, Utmanarmötet och Sommaröppet med sportklassiker (en serie som kommer i juli).

-Tv-producerat Folkhälsomyndighetens presskonferens varje dag.

-Bytt avdelning. Ett 30-tal sportmedarbetare har jobbat eller jobbar just nu för SVT Nyheter (riks och lokalt) istället för på sporten.

– Nyhetsbevakat och granskat idrotts-Sverige och varit ledande med flera avslöjanden om bland annat skid- ishockey- och bilsportförbunden.

-Producerat både en nyhetsserie och en dokumentär om matchfixning.

-Börjat producera nyhetsinslag för Sportnytt och Sportspegeln med hjälp av videointervjuer istället för vanliga tv-intervjuer.

-Återskapat VM 94 tillsammans med hundratusentals tv-tittare.

-Gjort specialprogram om idrotten och corona.

-Sänt ett ”Hockeykväll special” – en uppesittarkväll tillsammans med hela Sveriges hockeyelit.

-Dragit igång produktionen av en nyhetsdokumentär om hur corona påverkat svensk idrott (sänds i sommar).

-Skapat en Gåshudsgenerator med klassiska sportlipp.

-Med mycket mera!

Vi har gjort detta i allas vår nya vardag. Samtidigt som många av oss jobbar hemifrån, samtidigt som allt internationellt resande stängts ner, samtidigt som resor i Sverige begränsats, samtidigt som all idrott stått stilla och samtidigt som många varit och är oroliga.

Men vi har gjort detta för och tillsammans med alla er tv-tittare och sajtbesökare. Ni har varit med oss hela vägen och peppat, hejat på och kommit med förslag och önskemål.

För oss är ni och er feedback ovärderlig. Tillsammans har vi nu fixat 66 dagar och om dessa dagar varit ett Vasalopp hade jag gärna sagt att vi befinner oss i Eldris nu, med målgången i Mora i sikte. Men jag är rädd för att vi bara passerat Smågan och Mångsbodarna och att denna nya vardag kommer att pågå i många mil och månader till.

Jag är otroligt stolt över SVT Sport-redaktionens snabba omställning. Det går bevisligen att förändra mycket under 66 dagar och jag är ödmjukt tacksam för att vi får producera journalistik och tv-program för just er.

Fundera också gärna på alla stora förändringar som du, din familj och din arbetsplats lyckats göra på bara 66 dagar och unna er att vara stolta en stund i denna prövande tid.

Hälsar Åsa Edlund Jönsson – sportchef på SVT, som ifjol befann sig på hockey-VM med detta supergäng. Ett minne att njuta av i tider som denna.