En svensk vinterklassiker som lockar storpublik
Svenska rallyt 

En svensk vinterklassiker som lockar storpublik

OS är inne i sin mest intensiva period men i skogarna i norra Värmland har 200 000 åskådare ögonen på något helt annat. Här avgörs nämligen Svenska Rallyt (eller Rally Sweden som tävlingen officiellt heter), ett av Sveriges i särklass största årligen återkommande evenemang.

Jag tog rygg på både åskådare, team och mitt eget SVT Sport-gäng i fredags och här är några bilder från den dagen.

Det finns all anledning att följa instruktionerna på de uppsatta skyltarna…

 

…för det skiljer bara ett par meter mellan åskådarna och förarna som kör i hastigheter upp till 190 kilometer i timmen.

Publiken kommer ut till specialsträckorna tidigt på morgonen och tar med sig det mesta som behövs för att klara en rallydag i skogen…

 

…stolar, filtar, ryggsäckar med mat och spadar har många med sig. Många använder pulkor för att dra sin packning och i vissa pulkor finns öl….
…och i andra pulkor forslas ved som behövs till dom eldar som brinner för både värme och korvgrillning.

Alla medel är tillåtna för att få en riktigt bra vy när bilarna forcerar fram på vintervägarna. En stege kan komma mycket väl till pass.
Några väljer också att övernatta i skogen för att få dom bästa publikplatserna, som det här norska gänget som skulle dra en hel binge med saker till Colin´s Crest (publikens favoritplats under Rally Sweden). Med sig hade dom mat, tält, ved, högtalare (för att kunna följa ”Rallyradion” från P4 Värmland), bilbatteri med mera. Och titta noga på konstruktionen, för att kunna dra med sig allt ut i skogen hade gänget satt slalomskidor på bingen.

1965 kördes det första svenska vinterrallyt i Värmland. I år avgörs dom 19 specialsträckorna i Karlstad, i norra Värmland och några sträckor körs faktiskt också på den norska sidan gränsen. Dom här bilderna är tagna i Grue i Norge.

Rally Sweden ingår i WRC (World Rally Championship) som består av 13 deltävlingar. Tävlingarna avgörs på många olika platser i världen som till exempel Argentina, Australien, Mexico och Monte Carlo. Dom olika tävlingsorterna ger varje deltävling sin unicitet och rallyt i Värmland är den enda tävlingen som är ett utpräglad vinterrally. Glädjen över all snö är således påtaglig hos både arrangör och publik.

Snön i norska Grue var meterhög så publiken sjönk ner djupt när dom skulle spåra upp sina egna gångvägar i drivorna.

 

Totalvinnaren av WRC blir världsmästare i rally. Två svenskar har vunnit rally-VM sedan mästerskapet startades. Björn Waldegård blev 1979 den första officiella världsmästaren och Stig Blomqvist blev VM-vinnare 1984.

I år finns ingen svensk förare med i högsta klassen WRC men i klassen under (WRC2) tävlar både Pontus Tidemand och Fredrik Ahlin.

Den mest framgångsrika föraren i WRC genom tiderna är fransmannen Sébastien Loeb som blev världsmästare nio år i rad mellan åren 2004-2012.

Men förarna i all ära. Ingen blir världsmästare i rally utan ett bra team. Nere i Torsby finns serviceplatsen där mekanikerna tar hand om bilarna men servicen av bilarna får bara ske under vissa tillfällen om 15, 30 eller 45 minuter. Utanför dessa schemalagda tillfällen får bara föraren och kartläsaren fixa med bilarna om så behövs.

Servicetältet för Fords team med förarna Teemu Suninen och Sébastien Ogier.
Så här kan det se ut inne i ett servicetält när mekanikerna väntar på att serva bilen.

Förutom dom 200 000 åskådarna på plats ses tävlingen av närmare 100 miljoner tv-tittare över hela världen och i Sverige är det vi på SVT som sänder från Rally Sweden, både direkt och i sammandragsform.

Jonas Kruse och Stefan Klemetz kommenterar tävlingen för SVT Sport. Kommentatorshytten finns inne i en husbil.
Jonas Kruse gör en del intervjuer också tillsammans med fotografen Per Frisell. Här är det dags för en intervju med en av förarna som tävlar i klassen ”Historic”…

 

…en tävlingsklass där bilnostalgikern kan njuta när gamla Volvos tävlar mot Saab V4:or och andra bilklassiker.

SVT har en egen studio på plats i Värmland under hela Rally Sweden och studiobordet är byggt för att passa denna svenska klassiker.

Tobias Alsing är projektledare för SVT:s sändningar från Rally Sweden och Maria Wallberg är programledare. Här sitter dom och förbereder sändningarna i SVT:s kontor i Torsby, en tillfälligt uppställd barack.
Johan Ejeborg, SVT:s prisbelönade motorreporter, är ute i skogarna och tar tempen på både publiken och förarna. Här tillsamman med fotografen Magnus Andersson.

Hela SVT Sports bevakning från Rally Sweden hittar du här. Och vill du se sändningarna i SVT Play för att kunna se dom på stor tv-skärm hittar du alla sändningarna i SVT Play här.

Jag tackar också för den feedback som vi fått på våra sändningar. Det är kul att ni uppskattar det vårt team gör!

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT som inte sett ett rally på plats på över 30 år innan årets besök på Rally Sweden. Ett besök som gav mersmak!