Se dokumentären Brottsplats Sverige

Här borde det ligga en video inbäddad från SVT Play men det verkar som videon inte finns längre.

Den sjätte december 2011 gav sig team från SVT:s alla regionala nyhetsredaktioner ut för att skildra brottsligheten i Sverige. Detta var ett led i lanseringen av Brottspejl här på SVT Pejl. Utifrån detta material har det nu klippts ihop en unik skildring om hur vardagsbrottsligheten och polisens arbete ser ut en helt vanlig tisdag i december.

Den här dagen gjordes 6331 anmälningar till polis.
760 fortkörningar registrerades.
40 bilar krockade med vildsvin.
44 rattfyllerister greps, fler med narkotika än med alkohol i blodet.
76 villor och lägenheter hemsöktes av inbrottstjuvar.
29 rån genomfördes, vid fem användes skjutvapen.

I dokumentären Brottsplats Sverige får vi följa verkligheten bakom en del av denna statistik. Ett utsnitt av hur brottsligheten ser ut i Sverige i dag, för offer, gärningsmän och de som på olika sätt arbetar med brott.

Polisinspektörerna Tommy Eliasson och Lars Öhrström binder ihop berättelsen. De ansvarar i dag för polisbevakningen i fyra västsvenska kommuner: Munkedal, Färgelanda, Lilla Edet och Ed. Den mobila polisstationen rör sig i ett fast schema mellan kommunerna. Dagtid. Däremellan är regionen i praktiken utan lagliga väktare. Frånvaron av polis är märkbar även i Ådalen. Där patrullerar en grupp pensionärer nu småvägarna för att säkerställa lugnet.

Reportern Jesper Henke från SVT:s Västnytt har sammanställt material från hela landet och har,  tillsammans med fotografen Rune Bergström, återbesökt människor som på olika sätt drabbades av brott den tisdagen den 6 december. Han berättar om ett Sverige där poliser fortfarande försöker lära ut moralregler, där civilkuraget har flera ansikten och där medmänskligheten ännu bor granne med skräcken för det okända.

Nyhetsdokumentären Brottsplats Sverige sändes första gången i SVT2 17 februari.

Kaleb ombads agera polis

Här borde det ligga en video inbäddad från SVT Play men det verkar som videon inte finns längre.

VÄSTNYTT: Kaleb Rehnberg tvingades jaga två kända brottslingar själv – polisen i Mölndal hade inte tid. En polispatrull kom förbi av en slump, men då höll Kaleb på att bli gripen själv.

Missnöjet är stort med hur polisen hanterar dom miljonbrotten, 364 tips  bara från Västra Götaland har kommit in till Svt Pejl och Veckans brott.

Ett av dem kommer från en hotellanställd i Mölndal som ringde polisen när två kriminella personer befann sig på hotellet, men ingen hade tid att komma.
Istället blev Kaleb Rehnberg ombedd att själv hålla uppsikt över de av polisen kända bedragarna.
- Jag blev polis för en kväll, säger han till Västnytt.

När polisen till sist kom var det av en slump, en patrull som var på väg till ett kafé i närheten. De uppfattade på håll att situationen var hotfull, men ingrep först mot Kaleb, inte mot de misstänkta bedragarna.

Polisen svarar på kritiken i inslaget från Västnytt.

 

Länk till Västnytts text och inslag på deras sajt: http://svt.se/2.34007/1.2701533/missnojet_med_polisen_stort?lid=puff_2701533&lpos=rubrik