Vi gör sajten för dig

Jag vill börja med att säga TACK! Tack för att du haft tålamod med den nya sajten (förändringar är jobbiga, man vill gärna ta till: det var bättre förr). Tack för att du tagit dig tid och kommit med så bra synpunkter. Tack för att du använder vår sajt.

Svt.se var en rörig och svårnavigerad sajt. Så tyckte många av er och även vi. Det var inte helt lätt att hitta i det enorma utbud som finns. Vi ville förtydliga och förenkla. Nummer ett var att samla alla nyheter under ett och samma tak. Därför hittar du nu nyheter-, sport- och kulturnyheter under ett och samma ramverk. Vi ville dra fördel av att SVT inte är en kommersiell aktör och därför inte behöver tänka på annonser. Vi vill inte att du ska behöva förflytta dig för att läsa material, utan snarare förflytta innehållet åt dig. Därav de utfällbara artiklarna bland annat. Vi ville, som första nyhetssajt i Skandinavien, införa responsive design, så att du känner igen sajten oavsett om du använder den i din smartphone, i läsplattan eller datorn.
Det var i huvuddrag våra utgångspunkter.

Vi har nu lanserat en första version av sajten. Nu börjar det riktiga arbetet med att bygga till funktioner och ändra det som inte fungerar. Som min kollega Mats så riktigt säger i sitt inlägg här på Testbild, vi är aldrig klara. Vi kommer att fortsätta utveckla sajten stegvis i all oändlighet, tanken är att det hela tiden ska bli till det bättre för dig som användare. I det arbetet är dina synpunkter otroligt viktiga. Det är för dig vi gör sajten.

Svar kring de vanligaste synpunkterna/frågorna
“Var är Play rapport?”
Tanken med den nya sajten är att klipp ska konsumeras där, i sin kontext, hela program i SVT Play. Vi vill försöka sätta saker i sitt sammanhang, därför tycker vi att nyhetsklipp hör hemma på nyhetssajten. De ska först och främst hittas i den artikel som handlar om samma sak, men annars så ska du kunna hitta allt på videosajten: svt.se/nyhetsklipp.
Med risk för upprepning: Detta är en första version, vi kommer under hösten att bygga till funktioner som gör det lättare för dig att sortera bland klipp.

“Sajten i mobilen är för tung”
En del av er har klagat på att sajten tar för lång tid att ladda i mobilen, att den är för bildtung. Vi har ju jobbat med så kallad responsive design, vilket innebär att sajten anpassar sig beroende på vilken skärm den ska visas på. Vi är den första nyhetssajten i Skandinavien som har implementerat detta. Men det passar inte alla. Därför har vi skapat en väldigt enkel och textbaserad version på mobil.svt.se för att förenkla för er som tycker att sajten är för tung för era mobiler.

“Var är era RSS-flöden?”
Många av er har saknat rss-flöden. Jag förstår det. Klart en nyhetssajt ska ha rss! Vi hann bara inte med det i den första lanseringen den 15 maj. Men nu har vi skapat dem och de ska fungera från och med idag.

“Det är för stora rubriker och bilder”
För att få en tydligare överblick har vi valt att använda oss av stora rubriker och bilder. Men det kan säkert trimmas.

“Jag vill se publiceringsdatum på förstasidan på nyheterna”
Det vill jag också, och vi kommer så småningom att utveckla det.