Vart är vi på väg?

Hur många gånger har du egentligen suttit hemma i soffan och raljerat över deltagarnas kunskaper i diverse frågeprogram? Men är du så bra som du tror? Nu är det upp till bevis.

I år fyller teveklassikern »På spåret« 25 år. I samband med det ökar vi antalet tävlande. Ganska ordentligt till och med. Vi bjuder nämligen in alla tittare att tävla själva, direkt från tevesoffan. Och bäst av allt; man kan tävla mot varandra.

Att spela är enkelt, även om frågorna inte är det. Surfa in till http://pasparet.svt.se så startar spelet automatiskt när programmet gör det. Du behöver inte ladda ner något innan. Spelet fungerar därför lika bra på dator, surfplatta eller smart telefon, oavsett märke.
Är du medlem på Facebook kan du få se hur bra dina kompisar är. Är du inte det går det lika bra. Då spelar du bara mot dig själv. Och de i teverutan så klart.

Företeelsen kallas »Second Screen« och bygger på beteendet att folk redan sitter med datorer och telefoner i knät när man tittar på teve. Hur många gör det då? Ganska många faktiskt. När Google gjorde en undersökning tidigare i höstas uppgav 66 procent att man regelbundet hade en dator i knät medan man tittade på teve. Över 80 procent sa att man satt med sin telefon.

Det här kommer inte att minska. Snarare tvärtom. SVT planerar därför för många nya liknande satsningar framöver. Vi hoppas så klart att du vill följa med. Är vi på rätt spår? Vi vill veta vad du tycker om spelet och hur vi kan göra det bättre. Ta gärna fem minuter efter sändningen och lämna dina synpunkter till oss.

Trevlig resa.