Fungerar den här artikeln?

http://www.vimeo.com/29784652

Har du just försökt se videon här ovanför i din mobil? Det funkar tyvärr inte för alla. Om du sitter på en buss eller ett tåg skulle jag vilja att du lyfter blicken en stund och ser dig omkring. Hur många är det som sitter och stirrar i sina mobiler? För några år sedan skulle de ha varit betydligt färre.

Webbtv-tittandet på små handburna skärmar ökar dramatiskt. Det är EN av utmaningarna som SVT står inför just nu. En annan är alla de som vill göra tvärtom: titta när de vill på stora skärmar, från tv-soffan. Med mobilen eller läsplattan i högsta hugg för att twittra eller facebooka om det de ser.

Men visst, än så länge dominerar det gamla vanliga tv-tittandet och dator-surfandet. Frågan är hur länge och framförallt: hur ska vi få veta vad just du föredrar? Och om det vi gör funkar för just dig, där du är?

Just det. Vi måste fråga dig. Helst låta dig prova också, som i videon ovan där några personer testar en tidig variant av Uppdrag Gransknings nya sajt.

SVT är till för alla. På nätet innebär det att svt.se och SVT Play ska funka för de med störst svårigheter.

Vad brukar du ha för funktionsnedsättning?

Vi är alla funktionsnedsatta ibland, till exempel när vi är stressade, trötta eller försöker göra något med mobilen på en trång och skakig buss. Men det är aldrig någon som klagar på att saker är för lätta att använda. Alltså: om vi gör det lätt för människor med olika svårigheter fungerar det för alla andra också.

Visste du förresten att fjärrkontrollen från början var ett hjälpmedel som utvecklades för invalidiserade vietnamveteraner?

Det är alltid klokt att fråga sig var ett funktionshinder egentligen sitter: hos dig eller apparaten du försöker använda? Är det ditt pekfinger som är för stort eller knappen på din pektelefon som är för liten? Det är väldigt sällan dig det är fel på…

Förutom att lyssna, mäta och fråga våra besökare har vi tagit hjälp av så kallade tillgänglighetsexperter. Tanken är att SVTs webb, på sikt, ska uppfylla ett stort antal tillgänglighetskrav.

Vill du hjälpa oss att göra SVTs webb enklare för dig? Här nedanför hittar du några sätt att kontakta oss.

Tack för uppmärksamheten!

Erik Hedin, konceptutvecklare SVT Play

Hjälp oss att göra det enkelt för dig:

– Läs och kommentera artiklarna på vår blogg.

– Skicka förslag och synpunkter på SVT Play via vårt kundforum:http://kontakt.svtplay.se

– Följ SVT Play på Facebook eller Twitter.