Vad händer med SVT Play, egentligen?

Ika i rutan redo för transplantation av hela Öppet arkiv.

Förra året lovade jag en massa saker som skulle ha varit klara nu. Det är de inte. Skälet stavas prioriteringar, för att SVT Play alltid ska fungera snabbt och smärtfritt. Just nu pågår en stor operation för att byta ut hela rasket.

SVT vill inte – och kommer inte – fastna i dyr teknisk skuld. För att framtidssäkra både SVT Play och resten av SVTs online-erbjudande genomför vi ständiga operationer, medan patienten springer. Har du inte märkt något? Inte ens under Eurovision, då det var ganska (läs: väldigt) många som tittade på SVT Play? Bra! Då har vi lyckats, so far.

Förra året lovade jag – eller ja, hoppades – både att SVT Play skulle bli mer personligt och att vi skulle genomföra en smärre revolution: http://svti.svt.se/2015/01/nu-ar-det-val-revolution-pa-gang/

Nu gör jag en pudel, fast en ganska stolt sådan.

Sedan dess har vi nämligen fått till

  • ett hjärtbyte i form av ny videospelare. Nu har vi en HTML5-spelare som spelar DASH. Därmed kan vi börja fasa ut det föråldrade formatet Flash som inte ens ägaren Adobe bryr sig om att uppdatera längre.
  • en ryggradstransplantation som givit svtplay.se och våra mobil-appar ett helt nytt ramverk (React). En sista kota återstår (video/titel-sidan) för att hela sajten ska bli snabbare både att använda och utveckla.
  • ett byte av hela blodomloppet för SVTs online-video: vårt gamla kodnings- och publiceringssystem är nu ersatt med ett nytt. Det innebär att du kan känna dig tryggare med att våra program faktiskt dyker upp när de ska och dessutom startar. Det om något tror jag är avgörande för din användarupplevelse.
  • ett nytt nervsystem av publikt taggad metadata som märker upp innehållet så att det blir både begripligare och lättare att hitta, såväl för dig som för dövblinda sökmotorer. Långt ifrån klart men på god väg.

Just nu pågår fortfarande en hjärntransplantation för att vi ska kunna erbjuda SVT Play på fler smarta apparater framöver, inklusive smartTV. Utan att det kostar licensskjortan att bygga och underhålla. SVT Play byggdes från början med en webb-hjärna som vi nu ersätter med en mängd nya synapser (mikrotjänster), i flera olika lager.

Vi har dessutom förbättrat både hör- och talapparaten med en ny videosupport som lyssnar och kommunicerar med användarna från klockan 9 till 23, alla dagar i veckan. Har du något du vill prata med oss om? Välkommen till svtplay.se/hjalp

Återstår alltså att utveckla den utlovade personligheten och vi HAR faktiskt börjat så smått i våra tv-appar för Apple TV och Android TV. Där erbjuder vi redan funktionerna Fortsätt titta och Favoriter som många användare vill se på fler plattformar, inte minst i mobilen (ja, vi jobbar på native-appar).

Det mer personliga och pryloptimerade Play ÄR på gång, liksom den där revolutionen. OCH förhoppningsvis en app med interaktiva undertexter för att underlätta språkinlärning med hjälp av SVT Play! Och Öppet arkiv som vi äntligen ska lyfta in i SVT Play och därmed ut på alla plattformar. Men jag tänker inte lova när något av det där sker, inte den här gången;). Åtminstone inte förrän hjärttransplantationen är klar.

Håll utkik tills dess och välkommen till nya SVT Play, varje dag! Vi förnyar tjänsten med dagliga releaser.

 

PS. Jag kom inte på någon bra kroppslig metafor för distributionen (ok, de andra kanske inte heller var direkt lysande) men även den ser vi över. Mer om det vid ett annat tillfälle! DS.