Tiden går – vad händer med SVT Play Beta?

Användbarhetstest av SVT Play Beta
Användartest med pensionärer på seniorboende söder om Stockholm. Foto: eLots

För exakt en månad sedan bjöd vi in besökarna att tycka till om SVT Play Beta. Och det har ni gjort! Så vad har vi själva gjort under tiden? Och vad har vi i kikaren?

Till att börja med vill vi säga TACK till alla som testat och hört av sig med glada tillrop, tips, kommentarer och buggar. Vi har läst och noterat men inte hunnit besvara alla inlägg, än.

När vi nu fortsätter utveckla SVT Play Beta har vi en lång lista på förbättringar som både vi och många användare efterlyser. Vi försöker beta (!) av dem en efter en genom ständiga förbättringar.

ALLA besökare kan naturligtvis inte representeras av betabesökarna som tyckt till via bloggkommentarer, twitter och vårt beta-forum. Därför jobbar vi även med riktade användartester och målgruppsanalyser, vid sidan av den löpande dialog vi har om vanliga SVT Play. Mer om det i ett annat blogginlägg.

Några saker vi har fixat sedan beta-premiären

– Bättre information om videorättigheter

Bättre överblick av rättigheter

Som ett första steg har vi försökt förbättra informationen om videon du valt att se. Nästa steg är att göra det lättare att sortera ut allt du för tillfället vill och kan se, om du till exempel är humorfantast på utlandsresa som tittar i mobilen och behöver teckentolkning.

– Bättre videoformat
Om nya SVT Play verkligen ska fungera på alla skärmar – från mobilen till tv-apparaten -måste vi erbjuda rätt videoformat. Och här har det börjat röra på sig rejält den senaste tiden. Läs mer i det här blogginlägget.

– Förbättrad hjälpinfo
Vi har äntligen en hjälpsida! Just nu hittar du den under fliken Hjälp nedanför videon du har valt men snart når du den överallt. Informationen är utformad för att vara relevant och begriplig för de som behöver hjälp, inte för de som redan kan allt. Den kommer göras mer begriplig och tillgänglig med grafik och video/ljud.

– Varning för våldsamt innehåll

– Mer innehåll
Sedan betastart har vi arbetat hårt för att fylla på med programtitlar, avsnitt och korta klipp. Nu börjar det arta sig eller vad tycker du?

Saker på vår att göra-lista

Det här blogginlägget är redan för långt och du skulle ändå inte orka läsa om allt vi har på vår att göra-lista. Här följer därför bara ett litet urval av planerade funktioner och önskade förbättringar.

– Lättare att se SVT Play på TVn
Vid betastarten presenterade vi ett sätt att förvandla din smartphone till en fjärrkontroll. Intresset blev så stort att vi  skrev ett särskilt blogginlägg om hur vi byggde den. Det ledde bland annat till en fjärris för Youtube*! Vår fjärrkontroll är långt ifrån färdig och inte heller den enda lösning vi funderar på. Vi kommer hur som helst undvika att utveckla dyra specialappar för olika apparater.  Läs gärna om vår app-strategi här.

– Öppet arkiv
Är du en av dem som har efterlyst Öppet arkiv i SVT Play Beta? Håll ut, det kommer. Just nu jobbar vi på att skapa en kategori som bygger på programtitlar istället för dagens krångliga klippmappsystem.

– Sportfokus
I vanliga SVT Play har sportkategorin en del brister: du hitter till exempel inte Fotbollskväll under Fotboll och det är svårt att skilja program från kortare klipp. I nya SVT Play fokuserar sportkategorin på hela program och livesändningar. Den kompletteras snart av nya svt.se/sport där de kortare klippen presenteras i sitt sammanhang på ett tydligare sätt. Men naturligtvis ska du även kunna leta bland sporter i nya SVT Play.

– Lättare att söka och hitta
Från dag ett var sökfunktionen i nya SVT Play Beta avsevärt bättre än söket i vanliga Play. Men bra kan bli bättre och ett riktigt bra sök kommer, i kombination med bättre märkning av innehållet, göra det mycket lättare att hitta det du vill se.

– Dela mera
I nya SVT Play ska det bli enklare att dela med sig och tipsa andra om program, till exempel via sociala nätverk och så kallad inbäddning.

Ja, det var några få exempel.

Fortsätt gärna kommentera, tipsa och buggrapportera (vi är suckers för beröm också!) i vårt användarforum för SVT Play Beta: http://kontakt.beta.svtplay.se

Tack för hjälpen så här långt!

*En av alla som hörde av sig om fjärrkontrollen skapade en egen, för Youtube: http://segorify.com/youtube_remote_pn/ Ja, vi har tackat upphovsmannen för hans cred i sidfoten!