Take away från FOSDEM 2015

Det har tidigare berättats på Testbild om Jfokus 2015, vilket är den största Java-fokuserade mötespunkten i norden. Ungefär samtidigt med Jfokus pågick konferensen FOSDEM i Bryssel. Med ett bredare fokus än bara Java och med en storlek på Jfokus gånger fyra, var dock en del av föreläsningarna och talarna på Java-spåret desamma som på Jfokus. Det var alltså klokt att kanske välja andra spår än Java om man även planerat in att besöka Jfokus.

Just att välja föreläsningar var det stora angenäma problemet. Med över 400 föreläsningar inom ämnen som Certifiering, Configuration managment,, Distributions, Embedded, Graph theory, Graphics and design, Hardware, Infrastructure as services, Java, Lightning talks och hackathons, Network managment, Open source search, Performance, Python, Postgresql, Ruby, Valgrind. Skrivbordsmiljöer. GO, Internet-of-things, Security, Virtualization och många mer ämnen, så var det tur att det fanns en schemaapplikation till hjälp. Kända aktörer som var där var, bland många, Google, Red hat, GitHub, Mozilla, Postgresql, O’Reilly, Cisco. En bottenlös jättegodispåse med teknik helt enkelt.

De flesta buzzwords och trender från de senaste åren nämndes (och en hel del som kanske inte är lika trendigt med – Lisp, och Ada t.ex.). Eftersom utbudet är så enormt, kan man välja allt från nivån bitar-och-byte till grafisk design. Microservices och Docker var självklart på temat, men de intressantaste föreläsningarna var subjektivt den om kommande Javascriptsversionen (Ecmascript 6), djupdykningar i Elasticsearch, Logstash och Kibana, samt de många möten och diskussioner med andra utvecklare som förekom.

Javascript kommer att erbjuda en hel del syntaktiskt socker (bland annat variabler i scope (med let), begreppet med klasser inklusive extends, super osv, samt förenklad lambdasyntax). För Elasticsearch och Logstash pratades det bland annat om vanliga gotchas.

På FOSDEM är det mer troligt än otroligt att du hamnar granne med många av de som skapar de verktyg du använder, kanske dagligen, om du är utvecklare. Intressanta möten värda att nämna var med de som utvecklar Jenkins, Elasticsearch, många av GNOME-utvecklarna och Curl (som också är ett svenskt initiativ).

Det enda att anmärka på är att mångfalden på en teknikkonferens oftast verkar bestå av skäggiga män mellan 25 – 50. Det är förstås något FOSDEM och andra liknande teknikkonferenser kan jobba med och bli bättre på – hur ökar man mångfalden?

Det som konkret tas med från FOSDEM är den spännande framtiden för Java, Javascript, Elasticsearch med vänner, Microservices, och förstås, alla intressanta givande möten med andra utvecklare.