Scrum: verktyg, mättal och en föredetting till stridspilot

Video Core-teamet på SVT jobbar enligt Scrum och försöker använda öppna och tillgängliga verktyg i så stor utsträckning som möjligt. Exempel på sådana verktyg är Trello och Google Drive Sheets.

Video Core-teamet på SVT

Video Core-teamet på SVT jobbar med att se till att publiceringskedjan fungerar från källmaterial till webben. Utgångspunkten i mitt ScrumMaster-arbete med teamet, som består av tre utvecklare (där jag är en av dessa) och en streamingkoordinator, är att utvecklare gillar att utveckla saker, d.v.s. koda, och att de inte bör störas av yttre omständigheter som krångliga verktyg eller onödiga möten. Möten ska vara korta, effektiva och nödvändiga! Som ScrumMaster i Video Core har jag försökt använda öppna verktyg (eliminate waste!) i så stor utsträckning som möjligt för att underlätta teamets dagliga arbete. Två sådana verktyg är Trello och Google Drive Sheets.

Trello och Google Drive

Trello och Google Drive Sheets

Trello är ett gratisverktyg där man enkelt kan åskådliggöra sin Sprint Board på webben för alla inom företaget. Medlemmarna i teamen kan enkelt komma åt sina storys från mobiltelefoner, plattor och datorer tack vare Trellos smidiga webbgränssnitt. Styrkan med Trello är tillgängligheten i kombination med dess enkelhet. Google Drive Sheets har samma tillgänglighet som Trello men är betydligt mer kraftfullt. Enklast skulle man kunna beskriva Google Drive Sheets som Excel för 2000-talet. Bara en sån sak som att Google Drive Sheets har en inbyggd fullfjädrad IDE med debugger som går att köra direkt i webbläsaren!

Jeff Sutherland
Jeff Sutherland, en av grundarna av Scrum

Stridspiloten

Trello är ett umärkt stöd vid Daily stand-up meetings för att åskådliggöra för samtliga vad alla jobbar med just nu. Under planning och review behöver man ofta mer information än den överblick man får från Trello. Där behöver man snabbt kunna åskådliggöra sina mättal (story points, velocity, focus factor o.s.v.) för föregående respektive kommande Sprint. Detta är något som Google Drive Sheets är bra på. Hur ska man då som ScrumMaster veta vilka mättal som är intressanta? Om man vill tar man ett långt, komplicerat möte och försöker reda ut detta eller så tar man hjälp av en person som redan spenderat merparten av sin karriär till att lista ut just detta. Jag valde det sistnämnda. Jeff Sutherland är en föredetta stridspilot som sadlade om och blev en av medgrundarna till Scrum som utvecklingsmetodik för mjukvaruutveckling. Han har skrivit en artikel som heter Scrum Metrics for Hyperproductive Teams. I den artikeln listar han en rad användbara mättal som man lätt kan föra in i sitt Google Drive Sheet.

Testflygningen

OK, så nu har vi alltså våra fina mättal i Google Drive Sheets och samtliga Storys i Trello. Nu borde våra planning och review meetings gå otroligt smidigt! Eller inte. Tyvärr upptäckte vi ganska snart att stora delar av mötena gick ut på att manuellt flytta poäng från våra storys i Trello in i vårt Google Sheet ark. Eftersom vi ogillar komplicerade, långa möten och gillar saker som är enkelt blev den naturliga följdfrågan: hur automatiserar vi flödet från Trello till Google Drive Sheets? Kan man med en knapptryckning få all data från Trello direkt till Google Drive Sheets så att Jeff Sutherlands fina mättal räknas ut automatiskt åt oss? Korta svaret på frågan visade sig vara: ja! Det finns redan ett antal produkter för att få data från Trello till Google Drive. Zapier och itDuzzit exempelvis. Eftersom vi gillar öppna programvaror och dessutom gillar att koda blev frågan: kan man inte bygga det själv? Jo, det kan man och det visade sig dessutom vara mycket enkelt. I nästa bloggpost ska jag visa hur jag gjorde!