Prova den nya SVT-spelaren

När du tittar på program på SVT Play använder du dig av vår spelare. Det är i spelaren du pausar, spolar, väljer textning och så vidare. Under våren har vi som jobbar med uppspelning på SVT tagit fram en ny, snabbare och mer modern version av denna spelare. Den nya versionen finns nu som beta för de tittare som själva väljer HTML5 som videoformat för uppspelning.

För att prova gör du så här:

  1. Kolla versionen av din webbläsare
    Betaversionen fungerar bara i nyare webbläsare som:
  • Chrome över version 43.x på dator, mobil och läsplatta
  • Firefox över version 40.x på datorn
  • Internet Explorer över version 11.x i Windows 8.1 på dator, mobil och läsplatta
  • Safari över version 7.x på dator, mobil och läsplatta
  1. Välj HTML5 som videoformat på SVT Play

Längst ner på sidan i SVT Play finns en inställningsknapp som tar dig till inställningar för videoformat. Här väljer du “HTML5” istället för “Automatiskt” som är förvalt.

  1. Titta på program som finns med i betan

I Safari kan du se alla program. För Chrome, Firefox och Internet Explorer använder vi ett helt nytt video-format. Därför kommer inte alla SVT Plays program vara tillgängliga ännu. De här är de första programmen du kan se med den nya spelaren:

Svett och etikett (Säsong 2)
Kalle Zackari Wahlström i utmanande och roligt träningsprogram

Morran och Tobias
Humorserie med Johan Rheborg och Björn Gustavsson

Taxi
Relationskomedi i ett baksäte

Molanders
Svensk dramaserie om familjen Molander

Kändisklipparna
Svensk realityserie från 2015

Dela dina synpunkter

Att spelaren är i beta-version betyder att allt inte är klart. Vi behöver få in dina synpunkter och problem som du eventuellt stöter på för att vi ska kunna fortsätta att göra spelaren bättre och bättre. Alla reflektioner och förslag på förbättringar är välkomna! Du lämnar dem här:

http://goo.gl/forms/IxxJJyXrWT

Det finns även en knapp i spelaren för att rapportera problem som uppstår där du också kan lämna synpunkter och kommentarer.

Nytt i beta-versionen

Vårt mål har varit att förenkla spelaren och göra den mer tillgänglig för alla att använda. Designen har fått en välbehövlig uppdatering och ett modernare uttryck. Vi har velat ge de program du tittar på huvudrollen och låtit gränssnitt och kontroller stå tillbaka och inte ta över. Vi har medvetet väntat med vissa funktioner som vi kan se att väldigt få använder i vår nuvarande spelare.

Vi har byggt om den nya spelaren i grunden för att göra den enklare och lättare att ladda. Vi använder HTML5 för att spela upp video vilket gör att du kan titta utan att installera tillägg till din webbläsare. Att vi inte använder tillägg gör också att den nya spelaren är mycket snabbare på att starta uppspelning. Vi använder oss nu också av DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP) som är en ny standard för videoformat som fått ett brett stöd bland populära webbläsare.

Välkommen att testa!