Nytt om SVT Play

På SVT Play är vi måna om att bli bättre på att kommunicera nyheter och förändringar i tjänsten. Det här är första inlägget i en serie som syftar till att ge en bättre bild av förändringar, förbättringar, buggfixar – och nya features.

SVT Play är i konstant utveckling, och som användare – och ibland även som utvecklare! – kan det vara svårt att hänga med på allt som händer. För att göra det enklare för våra användare och vår publik att hålla sig uppdaterade med vad som sker med Play-tjänsten kickar vi nu igång med en ny följetong här på Testbild – ’Nytt om SVT Play’. Idén är att lyfta upp nya förbättringar och fixade buggar, och samtidigt dra uppmärksamhet till lite mer okända funktioner och möjligheter i Play-tjänsten; saker som du som användare kan dra nytta av, och saker som vi som utvecklare av Play är lite extra stolta över. Watch this space, helt enkelt.

Nu kör vi! Och vi börjar med att kika lite på en nyhet gällande livesändningar i SVT Play, för att sedan titta närmare på en relativt ny funktion: fjärrkontrollen. Till sist kommer en beskrivning av viktiga förändringar, och en snabböversikt av andra förbättringar och åtgärdade buggar.

Catch-up i livesändningar

’Se från början’-knapp

Knapp för att se en live-sändning från början

En bra sak att notera är att ’Live’-knappen ändras när man navigerar i spelarens tidslinje — när tidsmarkören följer livesändningen är knappen röd, när man navigerat bakåt i tiden är den grå. För att snabbt komma tillbaks till livesändningens live-läge är det bara att klicka på den gråa live-knappen.

Tyvärr är ’Se från början’-funktionaliteten enbart tillgänglig i Flash-spelaren; i HTML5-spelaren får man nöja sig med att spola manuellt.

Fjärrkontrollfix

För ungefär ett år sedan smyglanserade vi en ny funktion: fjärrkontrollen. Tanken där är att man enkelt via t ex sin mobil eller läsplatta ska kunna styra innehåll som visas på en större skärm. Ganska exakt som en vanlig fjärrkontroll, alltså. Vi vill ju så klart att så många som möjligt ska kunna använda sig av fjärrkontrollen, och har därför skruvat lite på den, dels vad gäller funktionalitet, men främst vad gäller hjälptexter och instruktioner. Prova gärna! Fjärrkontrollen nås via den lila knappen i SVT Plays sidfot — se nedan (även den klickbar ..).

Övriga nyheter, 2 Oktober 2013

Förändringar

Nytt format på Tillgänglig till
Tidigare har programinformationen på en videosida antingen visat det datum som videon ifråga är tillgänglig till, eller, om det är mindre än två veckor, antalet dagar kvar. Eftersom det kan kännas otydligt i vilka fall datumet visas och i vilka fall det bara står antalet dagar, och för att våra användare har olika preferenser, visar vi från och med nu alltid både sistadatum och antal dagar kvar. Och precis som tidigare är datumet inklusivt —  ’Tillgänglig till: ons 30 okt’ som i exemplet ovan innebär att man kan se programmet den 30:e oktober också.

Utgångna videor rensas automatiskt ur redaktionella listor
På SVT Plays förstasida finns två listor med saker som vår redaktion tycker förtjänar extra uppmärksamhet: det roterbara bildspelet överst, och listan Rekommenderat. Eftersom båda listorna hanteras manuellt har det tidigare funnits en risk att de innehållit material som inte längre är tillgängligt online. För att undvika detta ser vi nu till att automatiskt ta bort utgångna videor även från manuellt hanterade listor.

Förbättringar

  • Nya snabbkommandon och förbättrad tillgänglighet: funktionerna gå till startsida, sök och hjälp kan nu nås med hjälp av tangentbordet, via en så kallad access key. Kortkommandona är access key + 1 för att gå till startsidan; access key + 4 för hjälpsidan; och access key + 6 för att komma till söket. Spelaren kan som tidigare startas via access key + p, nu även när JavaScript är avstängt. Dessutom har navigering via tab-tangenten förbättrats.
  • Förlängda sändningstider i SVT Play-spelaren: när en live-sändning drar över sin normala sändningstid, t ex ett sport-evenemang som går till förlängning, uppdateras SVT Plays spelare automatiskt med den nya sluttiden.
  • ’Pop-out’-spelaren minns mer: Popout-spelaren, alltså den spelare som öppnas när man trycker på knappen Öppna videon i ett nytt fönster, hoppade tidigare automatiskt till ’live’-läget för livesäningar, men kommer nu ihåg vilken position man varit på i videon även när man spolat tillbaka i en livesändning.

Buggfixar

  • Spela igen-knappen: Efter att äldre avsnitt av en programserie visats dyker det upp två knappar i spelaren: Spela igen och Nästa avsnitt. Tidigare har Spela igen-knappen varit ur funktion, men fungerar nu som den ska.
  • Tab-navigering och Visa fler: I vissa fall har navigering av sidan med hjälp av tab-tangenten varit problematiskt, eftersom markören fastnat på Visa fler-länken i programlistorna. Det här problemet har åtgärdats.
  • Valbara undertexter: En tidigare uppdatering som tillät valbara undertexter i iOS-enheter innebar olyckligtvis att en del enheter, bl a Wii U, inte längre kunde spela upp alla videor eftersom den inte kunde hantera den typen av spellistefil. För att även enheter som Wii U ska fungera ser vi nu till att enbart skicka spellistefiler med valbar undertext till enheter som klarar av dem.
  • Pilnavigering i TV-webbläsare: Pilnavigering i vissa TV-apparaters webbläsare har fungerat skakigt eftersom man fastnat  i flikarna på startsidan (Rekommenderat, Senaste Program etc) och inte kunnat komma vidare till själva videolänkarna. Även detta problem är fixat.