Nytt om SVT Play #8: Nu sämre videokvalitet!

Kvalitetsväljaren för HTML5-video i SVT Play
Kvalitetsväljare för HTML5-video

Att kunna titta på video över Internet ser vi idag som en självklarhet. Många använder ett mobilt internetabonnemang med begränsad datapott och då riskerar man att missa upplösningen av sitt favoritprogram när potten tar slut. Det är alltså viktigt att hålla reda på sin dataförbrukning men vi försöker också hjälpa dig att spara på datapotten – du kan nu förbruka mindre data genom att titta med lägre bildkvalitet.

Ny funktion “begränsad kvalitet”

I vår Flash-spelare och Android-app har vi länge haft möjligheten att välja Begränsad kvalitet. För den som tittar på vår video i HLS, vårt videoformat för HTML5-video, har den möjligheten inte funnits förrän nu. Du hittar begränsningen på inställningssidan via länken längst ned i SVT Play.

Video i dynamisk kvalitet

Alla våra videofiler finns tillgängliga i ett antal varianter med olika bildkvalitet. Beroende på din uppkopplingshastighet hämtas hela tiden video i den bästa kvalitet som går för tillfället. Tanken är att den som har en stabil uppkoppling tittar i hög kvalitet, men om du exempelvis sitter på bussen och rör dig mellan mobilmaster kan du bitvis få video i lägre kvalitet i stället för att programmet stannar helt och buffrar. Vi har nyligen lagt till ett par extra varianter i låg kvalitet för att motverka buffringen ännu mer än tidigare.

Så funkar begränsad kvalitet

Vår inställning för begränsad kvalitet gömmer helt enkelt de högsta kvaliteterna för videospelaren – den tror att den spelar maximal kvalitet men i själva verket hämtas aldrig någon video över 750 kbps. Bildkvaliteten ser fortfarande rätt bra ut om du tittar i mobilen, eller på datorn utan att gå upp i helskärm.

Så mycket data blir det

Mobila internetabonnemang brukar ha en gräns på ett antal mega- eller gigabyte data som får användas varje månad. Eftersom bildkvaliteten varierar under uppspelning går det inte att säga exakt hur mycket data som går åt men om du hela tiden får högsta kvalitet går det åt c:a 1,2 GB för en timme video. Motsvarande siffra vid Begränsad kvalitet är 330 MB per timme. Hur mycket data du har kvar på din månadspott kan du få veta från din mobiloperatör. Det finns även appar som kan hjälpa dig hålla koll på dataförbrukningen.

Så här räknar du ut hur mycket data som går åt för att se ett program i SVT Play:

Dataströmmen för vår högsta kvalitet, om du inte väljer Begränsad kvalitet, är c:a 2 800 kbps (kilobit per sekund). Här är en viktig detalj att datahastighet (bandbredd, bandwidth, bitrate) mäts i bitar (litet b) per sekund men datamängd mäts i bytes (stort B). Varje byte består av åtta bitar. 2 800 kbps motsvarar därmed 350 kB (kilobyte) data varje sekund (2 800 kbps / 8 bitar). På en minut blir det 21 000 kB (350 kB * 60 s) och på en timme 1 260 000 kB (350 kB * 60 s * 60 min). K:et i kilobyte och kilobit betyder tusen men i datorvärlden räknar man 1 024 på ett kilo. 1 260 000 kB motsvarar därmed 1 230 MB (MegaByte) (1 260 000 kB / 1024) och alltså 1,2 GB (GigaByte) (1 230 MB / 1 024).

Väljer du Begränsad kvalitet kan videospelaren aldrig hämta video i högre kvalitet än 750 kbps. Fortfarande kan kvaliteten variera under 750 kbps men räkneövningen ser ut så här:

750 kbps motsvarar c:a 94 kB varje sekund (750 kbps / 8 bitar). På en minut blir det 5 640 kB (94 kB * 60 s) och på en timme 338 400 kB (94 kB * 60 s * 60 min). Alltså c:a 330 MB i timmen (338 400 kB / 1024).

Tittar du en timme på SVT Play kan det alltså gå åt c:a 1,2 GB av din datapott. Genom att använda begränsad kvalitet kan du minska datamängden till c:a 330 MB per timme. Den nya kvalitetsväljaren fungerar för våra appar till iOS och i de webbläsare som kan spela vår HTML5-video. Android-appen och Flashvideospelaren har sedan tidigare en kvalitetsväljare och den fortsätter fungera som tidigare. I nuläget finns det inget sätt att begränsa dataförbrukningen i våra appar till Windows och Windows Phone.