Nytt om SVT Play #7: Chromecast

Nu testar vi ännu en möjlighet att fjärrstyra innehåll på SVT Play. Sedan idag finns stöd för Chromecast på beta.svtplay.se.

I höstas släppte Google sin Chromecast, en utmanare till Apples Apple-TV. Tanken är att göra det enkelt att visa innehåll på flera skärmar. Plattformen har varit låst för allmänheten, och endast särskilt utvalda samarbetspartners har fått möjlighet att utveckla för Chromecast. Fram tills nu. För några veckor sedan gjorde Google det möjligt för alla att skapa applikationer med Chromecast-stöd och vi på SVT Play var naturligtvis ivriga att testa.

Vi har idag släppt en ny version av vår Beta-sajt där Chromecast-stödet finns inbyggt i videospelaren. Det betyder att du kan se alla ondemand-program via Chromecast (dock inte livesändningar och klipp). Vi vill gärna få så mycket återkoppling som möjligt i vårt forum för beta-sajten, så gå gärna in och testa om du har möjlighet!

Vi vill dock påpeka att det just nu endast fungerar när webbläsaren Chrome körs på dator tillsammans med tillägget Google Cast.

Lite mer tekniskt

Vid en första anblick verkar det finnas många likheter mellan AirPlay och Chromecast men det finns också en hel del skillnader. När en HLS-video spelas (det videoformat vi i dagsläget använder som HDS-alternativ) på en iOS-enhet, går det att med en knapptryckning  ”skicka över” en videon till en Apple-TV på samma nätverk. Som utvecklare har man dock ingen möjlighet att påverka hur innehållet presenteras på Apple-TV:n, men fördelen är att det inte kräver någon utveckling för att få det att fungera.

airplay

Anledningen till att jag skrev ”skicka över” med citationstecken är att det egentligen inte är själva strömmen som skickas över utan en referens till HLS-strömmen. När Apple-TV:n fått referensen så hämtas innehållet direkt från källan.

Google har med sin Chromecast valt en annan väg. Här har man som utvecklare möjlighet att påverka både hur innehållet presenteras i sändar-applikation (För SVT Play gäller detta endast för svtplay.se när en dator används) och i mottagarapplikationen (den som presenteras i Chromecast:en/på TV:n), vilket givetvis är roligt men detta kräver lite mer utvecklingsresurser.

chromecast-1

Vi har registrerat en SVT Play-applikation hos Google, där vi också anger sökvägen till mottagarapplikationen (en Javascript/HTML applikation). När sändarapplikationen (datorn) hittar en Chromecast så dyker en Chromecast-ikon upp. När man klickar på denna så skickas ett applikations-ID över till Chromecast:en som sedan slår upp ID:t i Googles databas. Om ID:t är giltigt så får Chromecast:en tillbaka en adress till mottagarapplikationen. Mottagarapplikationen hämtas sedan och presenteras på TV:n. Sändarapplikationen får slutligen tillbaka en session som sedan kan användas för att skicka data fram och tillbaka.

chromecast-2

 

Cast:a lugnt och kom med feedback!